Op dit moment geldt in Nederland een situatie waarbij, afgezien van de sluiting van scholen en horecagelegenheden, burgers aangemoedigd worden om sociaal verkeer en nabijheid zo veel mogelijk te beperken. Cliënten maken zich zorgen dat hun hond te weinig ontspanning, uitdaging of beweging krijgt. Je gaat wellicht minder ver met de hond naar buiten en het rondje is misschien ook korter of eentoniger dan voorheen. En door de uitzonderlijke situatie is dat ook niet erg. Belangrijk is nu gewoon goed voor je hond te zorgen en de richtlijnen van het RIVM aan te houden. Voor je eigen gezondheid en die van anderen dien je het openbaar vervoer, winkels, stadcentra etc. zoveel mogelijk achterwege te laten. Zoek ook de drukte niet op. Je kunt wel kiezen voor ‘werk’ in een rustige omgeving. Voor al onze honden geldt dat loslopen gewoon mag.

Voor extra uitdaging hebben we op deze pagina een aantal tips voor spelletjes in huis op een rij gezet. Dit geeft de hond mentale uitdaging, het maakt ‘m moe en het versterkt de band tussen baas en hond.

Zorg voor balans tussen uitdaging en rust

Wel belangrijk om te melden is dat honden niet de hele dag spelletjes hoeven doen en dat rusten en een beetje snuffelen aan de lijn, kuieren door de tuin, etc. minstens zo belangrijk en ontspannend is. Het is niet zo dat de hond veel meer vermaakt moet worden nu hij minder geleidewerk doet. Een hond rust van nature het grootste deel van de dag. Nu mensen de hele dag thuis zijn en soms ook vrij, kunnen sommige honden
overprikkeld raken en komen ze te weinig aan hun rust toe. Dit geldt lang niet voor alle honden, de meeste zullen er geen moeite mee hebben. Overprikkeling hangt ook nauw samen met de gezinssituatie, bijvoorbeeld als er nu jonge kinderen ook de hele dag thuis zijn en de hond daardoor minder gelegenheid voor rustmomenten krijgt.

Geleidewerk wordt niet vergeten

Wees niet bang dat de hond het geleidewerk vergeet. Het geleidewerk is niet zomaar verleerd en het komt ook vanwege andere omstandigheden wel eens voor dat een hond wat minder aan het werk is. De hond moet sowieso worden uitgelaten en de meeste cliënten doen dat ook deels in tuig (de route naar de uitlaatomgeving). Woon je in het buitengebied, ga gerust een stuk lopen met de hond als je dat lekker vindt. In de stad is het drukker en dus lastiger, maar ook dat geldt voor ieder ander.

Uitlaten en afstand houden

Verder onze tip voor wat betreft uitlaten: gebruik je gezond verstand en hou je aan de richtlijnen van het RIVM. Is het lastig om die 1,5 meter afstand aan te houden, vraag dan een ziende mee te gaan. Houd een taststok of herkenningsstok in je hand. Zo zien anderen dat je slechtziend of blind bent. Zij kunnen dan rekening met je houden. Vanuit experts op het gebied van visuele beperkingen worden onder meer volgende tips gedeeld:

  • Wanneer je met een hond loopt heb je een herkenningsstok in de andere hand, deze kan je laten uitsteken om deze kant ook vrij te houden. De hond zorgt voor ruimte op links en de stok zorgt voor ruimte op rechts. Zorg uiteraard wel dat je anderen niet bezeert of laat struikelen, dus zorg dat je de stok op veilige (grond)hoogte uitsteekt.
  • Om iemand te begeleiden die blind is, adviseren we hen die begeleiding via de stok te doen: de visueel beperkte houdt de stok bij het handvat vast, Begeleider net boven de bal/punt (de bal is vies namelijk). Gemiddeld is een stok 1,3-1,4m. Met gestrekte arm kom je dan zeker op 1,5 meter. Alleen moet je hierbij extra letten op het maken van hoeken.

6 leuke spelletjes met de hond:

  • Zoekspelletje met voer: zet je hond even in een andere ruimte, verstop wat brokjes/koekjes in de woonkamer, roep je hond weer naar binnen en laat je hond de brokjes zoeken (de meeste honden hebben daar niet zoveel aanmoediging voor nodig) > dit spelletje kan ook in de tuin
  • Zoekspelletje met speeltje: als je hond geen zoekspelletje kent, zo introduceren: laat je hond een speeltje zien, benoem het speeltje een keer, laat je hond wachten en leg het ergens neer (hond mag kijken, maar blijft wel op zijn plek) en zeg ‘waar is het - naam speeltje -'. Beloon bij vinden, dit kan bijvoorbeeld door even samen met het speeltje te spelen of enthousiast 'goed zo' te zeggen. Als je hond het begrijpt, kun je het moeilijker maken door de hond naar een andere ruimte te brengen zodat hij niet ziet waar je het speeltje verstopt (idem als zoekspelletje met voer hierboven) > dit spelletje kan ook in de tuin
  • Hond speeltjes bij naam leren. Hiervoor moet je hond op commando iets kunnen oppakken en loslaten. Begin met 1 speeltje. Benoem dit speeltje en geef het commando dit op te pakken en later weer los te laten. Leg het speeltje wat verder weg en vraag je hond dit speeltje te pakken (specifiek de naam). Gaat dit goed, pak er dan een ander speeltje bij met een andere naam. Leer dit op dezelfde manier aan. Vraag als het goed gaat afwisselend naar het ene en dan naar het andere speeltje en beloon je hond als hij het goede speeltje voor je pakt. Dit kun je uitbreiden naar heel veel verschillende speeltjes.
  • Hond speeltjes leren opruimen. Hiervoor moet een hond op commando iets kunnen oppakken en kunnen loslaten. Pak een mand of een bak, leg daar een aantal speeltjes van de hond naast. Geef je hond het commando om een speeltje op te pakken, hou een snoepje als een magneetje aan zijn neus en lok de hond naar de mand/bak, zeg boven de bak 'los' en beloon met het snoepje. Als dit goed gaat, koppel je het commando 'opruimen' eraan.
  • Hond een speciale hondenpuzzel laten doen (verschillende te koop, ook online)
  • Maak een snuffelmat: verstop brokjes in een rubberen vloermat (met van die gaten) of vlecht stroken fleece door zo'n mat en verstop daar brokjes tussen.

2 belangrijke aandachtspunten tot slot:

1) Bij spelletjes waarbij de honden iets moeten zoeken gebruiken we geen commando ZOEK. Spelletjes geven vaak opwinding (wat niet erg is), maar het commando ZOEK wordt ook in het geleidewerk gebruikt. Het risico kan zijn dat de opwinding van het zoekspel zich ook verplaatst naar bijvoorbeeld het commando ZOEK paal in het werk. Beter is het om in het spel een ander commando te gebruiken, bijvoorbeeld ‘waar is het speeltje’.

2) Indien de hond echt minder beweging krijgt dan normaal, dan is het verstandig om de hoeveelheid voer aan te passen. Dit voorkomt een snelle gewichtstoename. Tijdens de bovengenoemde spelletjes kan ook het normale voer gebruikt worden. Je geeft bijvoorbeeld de helft van de dagmaaltijd tijdens de standaard eetmomenten. De andere helft van het voer kun je dan gebruiken om spelletjes mee te doen. Neem bij twijfel over het aanpassen van eten gerust even contact op met het servicebureau via service@geleidehond.nl.

Onze website gebruikt cookies