KNGF Geleidehonden is opgericht in 1935 en is daarmee de oudste geleidehondenschool van Nederland. De geschiedenis van de blindengeleidehond gaat echter nog veel verder terug.

Zo oud als de weg naar Rome

Al in de eerste eeuw na Christus waren er honden die mensen leiden, zo blijkt uit Romeinse muurschilderingen. De moderne geleidehond stamt uit de periode na de Eerste Wereldoorlog. Duizenden soldaten verloren hun gezichtsvermogen door gifgas. In 1923 werd voor hen de eerste, erkende geleidehondenschool opgericht in Potsdam, Duitsland.

De rijke hondentrainster Dorothy Eustis startte de eerste hondengeleideschool in Zwitserland en leverde de eerste blindengeleidehond af in Amerika, aan de blinde heer Morris Frank. Nu waren geleidehonden bekend in zowel Duitsland als Amerika, maar nog niet in Nederland.

Nederlandsch Geleidehonden Fonds

Het Nederlandse Rode Kruis zag de toegevoegde waarde van de geleidehonden en besloot op 19 maart 1934 de stichting Nederlandsch Geleidehonden Fonds op te richten. Op 30 september 1935 opende prinses Juliana officieel het Nederlandsch Geleidehonden Fonds. 

Voormalig politie-inspecteur en trainer van politiehonden Ph. Van der Most, kreeg de leiding over deze nieuwe geleidehondenschool. Zijn opleiding tot geleidehondentrainer ontvangt hij van Dorothy Eustis in Zwitserland.

KNGF Historisch

Historische beelden KNGF Geleidehonden

Asielhonden

De eerste geleidehonden werden gekocht van het Amsterdamse asiel aan de Polderweg. Bijna dagelijks gingen trainers kijken of er wellicht een geschikte hond binnen was gekomen. 

De eerste hond uit het asiel die het schopte tot volleerd geleidehond was de tien maanden oude kruising Mechelse herder Sunny. Na haar opleiding werd ze afgeleverd aan een Amsterdamse blinde arbeider. Vier keer per dag bracht ze hem naar de werkplaats waar hij borstels maakte. En als hij bij het weggaan merkte dat andere blinden moesten wachten op hun menselijke begeleiders zei hij: 'Ga maar mee, haak maar in, Sunny brengt ons allemaal wel thuis.'

Koninklijk

In 1953 bracht koningin Juliana een tweede bezoek aan de geleidehondenschool. Ze maakte geblinddoekt “een rit” met geleidehond Guus. Diep onder de indruk van de prestaties van de hond, verleende zij het Nederlandsch Geleidehonden Fonds enkele weken later het predicaat Koninklijk. NGF werd KNGF (Koninklijk Nederlandsch Geleidehonden Fonds). Later werd dit KNGF Geleidehonden.

In beeld onze band met het Koninklijk Huis

 

Onze website gebruikt cookies