Wie wil er niet zo’n schattige pup mee naar huis? Elk jaar komen zo’n 200 puppypleeggezinnen naar ons opleidingsterrein in Amstelveen om een lief, klein hummeltje in hun armen te sluiten. En dan begint het avontuur; het opvoeden van een toekomstige geleidehond. Ook iets voor jou? Lees meer over het worden van puppypleeggezin.

Belangrijke investering

Het eerste jaar van een KNGF-hond is echt een belangrijke investering, zonder gedegen basis kunnen onze honden het geleidewerk niet aan als ze volwassen zijn. Onze puppypleeggezinnen nemen de hondjes overal mee naartoe. Geleidehonden moeten tegen alle indrukken van een winkelstraat of een station kunnen. Ze moeten goed kunnen meelopen en vogels, katten en huppelende kindjes negeren als ze aan de riem zitten. De pleeggezinnen leren de honden netjes terugkomen tijdens het loslopen. Dat is heel belangrijk voor een blinde baas. Probeer maar eens met ogen dicht een hond bij je te roepen. Maar ook dat ze tijdens het eten in hun mand blijven liggen en niet op de bank springen.

Als de pups met de pleeggezinnen mee naar huis gaan, belt een medewerker na een week op om te horen hoe het gaat. Voor veel pleeggezinnen is het de eerste keer dat ze een hond in huis hebben. Daarom is het belangrijk dat pleeggezinnen altijd een beroep op ons kunnen doen. Naast bezoeken van onze instructeurs op regelmatige basis, kunnen pleeggezinnen altijd telefonisch terecht bij ons servicebureau met vragen.

De periode bij een puppypleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar de jonge honden in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als geleidehond voor iemand met een beperking. Juist in het eerste levensjaar staat de hond het meest open voor zijn omgeving. Hij is dan nog te jong om het echte geleidewerk te leren.

 1. 1 Geboorte

  pasgeboren pup

  Pups worden geboren bij een fokgastgezin. Daar krijgen ze de beste start en wennen ze rustig aan een huiselijke omgeving.

 2. 2 Op weg naar het puppypleeggezin

  gezin neemt pup in ontvangst bij uitdeelmoment

  Na zo’n acht weken zit de taak van de moederhond erop. De pups verhuizen dan naar een puppypleeggezin.

 3. 3 Ontdekken en socialiseren

  pup met een riem in zijn bek

  Langzaam gaat de pup de wereld ontdekken. Het socialiseren is misschien wel de belangrijkste taak van het puppypleeggezin.

 4. 4 Begeleiding van KNGF instructeurs

  pup oefent op treinstation

  Omdat jonge honden alles moeten leren, worden alle puppypleeggezinnen goed begeleid en kunnen ze altijd bij onze instructeurs terecht voor vragen over de opvoeding.

 5. 5 De eerste medische keuring

  medische keuring jonge hond

  Als de pup ongeveer een jaar is ondergaat hij een medische keuring. Er wordt onder andere gekeken of er afwijkingen zijn aan heupen, ellebogen en ogen.

 6. 6 De stadsevaluatie

  geleidehond steekt straat over

  Tijdens de stadsevaluatie bekijkt de instructeur of de hond klaar is voor de opleiding op school.

 7. 7 Op weg naar de opleiding

  geleidehond met tuig ligt op grasveld

  Geslaagd voor de stadsevaluatie? Dan gaat het serieuze leven op school beginnen. De trainers vangen de jonge honden op en begeleiden hen de eerste paar weken.

Rustig opbouwen

Na 2 weken komen we langs voor het eerste huisbezoek. Dan bespreken we hoe het gaat en gaan we even naar buiten met de pup. In het begin mag je maar kleine stukjes lopen met een pup, anders doet het beestje te veel indrukken op. Tijdens het tweede thuisbezoek bespreekt de instructeur weer hoe het gaat en krijgt het pleeggezin allerlei instructies mee voor een winkelbezoek met de pup. Dat begint op de arm mee de winkel in. Uiteindelijk moet de jonge hond de ‘af’ en ‘blijf’ oefening netjes leren beheersen. Daarna volgt alweer het eerste stadsbezoek, de pup is dan zo’n zes maanden oud. Tijdens het eerste stadsbezoek gaat de instructeur samen met het pleeggezin oefenen op en rond een treinstation. Geleidehonden zullen vaak met hun blinde baas met het openbaar vervoer reizen, dus het is belangrijk dat ze dat kunnen.

Stadsevaluatie

Tijdens dit laatste stadsbezoek gaat de jonge KNGF-hond zonder pleegbaas met een instructeur op stap. De instructeur kan dan goed beoordelen hoe de hond zich gedraagt zonder de veiligheid van zijn baas. Slaagt de hond hiervoor, voert hij de opdrachten naar behoren uit en is zijn gedrag in huis en tijdens het loslopen voldoende, dan is hij klaar voor school. Het is heel mooi om een hond op dat punt te krijgen. Elke hond komt daar op zijn eigen manier en die ontwikkeling blijft bijzonder. En het is vooral de verdienste van het pleeggezin.

Schooltijd

Om de overgang voor de honden zo soepel mogelijk te maken, staat er een trainersteam klaar om de jonge honden, liefdevol op te vangen. De eerste 2 weken mogen de jonge honden uitgebreid kennismaken met hun nieuwe leven.

Het verblijf in de kennel

 1. 1 Verzorging

  Hulphond in opleiding wordt geborsteld

  Onze kanjers krijgen met regelmaat een borstel- of knuffelbeurt. En zelfs een massage!

 2. 2 Eten

  Geleidehond in opleiding krijgt eten in de kennel

  Twee keer per dag krijgen de honden een uitgebalanceerde maaltijd waar ze altijd erg naar uit kijken.

 3. 3 Maatjes

  Twee geleidehonden in opleiding samen op hun bench

  Omdat honden sociale wezens zijn, hebben ze op school een eigen kennelmaatje.

 4. 4 Topconditie

  Geleidehond in opleiding wordt gewogen op een weegschaal

  Onze honden op school worden elke vier weken gewogen. Is er twijfel over hun gewicht? Dan zelfs tweewekelijks. Zo zorgen we ervoor dat ze in optimale conditie blijven.

 5. 5 Medische behandeling

  Medische check van een hulphond in opleiding

  In de kennel is een speciale dierenartskamer. Op regelmatige basis komt de dierenarts langs om honden te behandelen.

 6. 6 Spelen

  twee hulphonden in opleiding rennen spelend over een veld

  Onze honden krijgen genoeg ruimte om te spelen. Bijvoorbeeld op onze speelweides. Daar kunnen ze zich heerlijk uitleven.

 7. 7 Trainen in het bos

  KNGF trainers met honden in opleiding in het bos

  Ook de honden op school laten we na het trainen lekker in het bos of park ravotten voor ontspanning.

 8. 8 Appeltraining

  KNGF trainer met hulphond in opleiding doen een appeloefening

  Gehoorzaamheidsoefeningen moeten onderhouden worden. Ter ondersteuning van de instructeurs doen de kennelmedewerkers appèltraining met de honden.

 9. 9 Hersenspelletjes

  Een hulphond in opleiding ligt achter een bord waar voertjes verstopt liggen onder houten houders

  In het weekend wordt er niet getraind, maar doen de kennelmedewerkers hersenwerkspelletjes met de honden om ze uit te dagen en te vermaken.

 10. 10 Schoonmaken

  Een schoonmaakmachine is bezig de kennel schoon te boenen

  Om kans op ziekten zo klein mogelijk te houden wordt er dagelijks geschrobd en wekelijks ontsmet.

Na de eerste wenweken volgt de fase waarin trainers en instructeurs de honden grondig bestuderen. Ze onderzoeken wat het looptempo is van de hond en hoe de pupillen reageren in verschillende situaties: bij de kinderboerderij, op een drukke markt, in het openbaar vervoer. De instructeur observeert niet alleen, maar start ook al voorzichtig met trainen. Ook maken de honden kennis met het geleidetuig.

In deze aflevering van de podcast 'Roedel van twee' hoor je meer over het kennelleven, en hoe onze hondenstudenten in de watten worden gelegd door de kennelmedewerkers.

Opleidingstraject

Na de wen- en de opstartfase begint het opleidingstraject pas echt. Dan leren de honden commando’s opvolgen, stoepen aangeven en obstakels omzeilen zoals overhangende takken van geveltuintjes, lantaarnpalen, prullenbakken of geparkeerde fietsen.
Zodra de hond zekerder wordt in het geleidewerk begint het trainen van ongehoorzame intelligentie. Dat wil zeggen dat er bewust commando’s gegeven worden die een onveilige situatie opleveren en waarbij de hond het commando moet weigeren. Bijvoorbeeld als je een talud nadert, toch het commando ‘vooraan’ te geven. De hond moet leren om dan te beslissen dat de situatie gevaar oplevert en resoluut te blijven weigeren.

De opleiding

 1. 1 Gewenning

  KNGF trainer doet oefening met een hulphond in opleiding

  Als de nieuwelingen gewend zijn en de trainers een goed beeld van ze hebben, is het tijd om het geleidewerk aan te leren.

 2. 2 Oefenen op straat

  KNGF trainer met hulphond in opleiding op de markt

  De training is zeer divers: stoepen aangeven, commando’s opvolgen, obstakels omzeilen... Elke dag nemen de trainers de honden mee om te oefenen op straat.

 3. 3 Weigeren

  Hulphond stopt bij een zebrapad

  Naast commando’s opvolgen, leren de honden ook een commando van hun baasje te
  weigeren als dat een gevaarlijke situatie oplevert.

 4. 4 Afstuderen

  Hulphond in opleiding samen met een KNGF trainer op pad

  Om af te studeren gaan de honden op pad met een trainer die ze niet kennen. Hij of zij kan goed
  checken of de hond het geleidewek echt beheerst.

 5. 5 Match making

  Client loopt met geleidehond over een zebrapad

  Geslaagd? Dan wordt de hond gekoppeld aan een cliënt. Gedurende de opleiding wordt er goed gekeken naar het looptempo, het karakter en het werkaanbod dat bij de hond past.

 6. 6 Instructieperiode

  Geleidehond en client kijken elkaar aan

  Als de match is gemaakt, gaat het nieuwe koppel een instructieperiode in. Tijdens deze dagen kunnen zij aan elkaar wennen en leert de baas hoe hij met de hond kan werken.

 7. 7 Aflevering

  Beeld van voer, tuig en andere benodigdheden die client meekrijgt.

  Na aflevering van de hond ontvangt de cliënt een uitgebreid voedingsadvies, zowel wat betreft de kwaliteit van de voeding als de hoeveelheid.

 8. 8 Hecht duo

  Client en hulphond thuis

  Nadat de instructeur hond en baas heeft leren samenwerken, begint hun nieuwe leven dan echt. Het zal nog even duren, maar uiteindelijk vormen de twee een soepel en hecht duo!

Meer luisteren

In deze aflevering van de podcast hoor je hoe instructeur Kees een eindexamen afneemt, waar hij op let en of de hondenstudent geslaagd is.  

Onze website gebruikt cookies