KNGF Geleidehonden werkt voornamelijk met 3 hondenrassen voor het opleiden van de beste hulphonden. Dat zijn de labrador retriever, de golden retriever en de Duitse herder. Waarom kiest KNGF specifiek voor deze rassen?

Karaktereigenschappen hulphonden

In de 85 jaar dat KNGF bestaat hebben we veel kennis opgedaan over verschillende hondenrassen. Om een goede, fijne hulphond op te leiden, is het belangrijk dat de hond over bepaalde karaktereigenschappen beschikt. De ideale hond is:

  • Vriendelijk
  • Stabiel
  • Mens/baasgericht
  • Werklustig
  • Goed te trainen

Nu bestaan er meer hondenrassen met deze eigenschappen, maar er zijn meer voorwaarden waaraan onze hulphonden moeten voldoen. Ook het formaat speelt bijvoorbeeld een rol. Zo moet de blindengeleidehond groot genoeg zijn om zijn visueel gehandicapte baas veilig te geleiden op straat. Stel dat er onverwacht een greppel is die de doorgang verspert, dan heeft de hond geleerd standvastig te weigeren om door te lopen (en zijn baas mee te nemen naar een veilige doorgang). Je kunt je voorstellen dat dit alleen een grotere, krachtige hond lukt. En bijvoorbeeld de buddyhond voor mensen met PTSS vormt vaak letterlijk een buffer tussen andere mensen en zijn baas. Bij een (middel)grote hulphond heeft dit meer effect dan bij een kleinere hond.

Een ander voordeel van de rassen waarvan wij gebruik maken relatief gezond oud worden en hun werk lang en met plezier kunnen blijven doen. Dat laatste is belangrijk: we hechten er aan dat de hond zijn taak met blijdschap uitvoert, want alleen zo kan hij een hecht koppel vormen met zijn baas. Werkt hij liever niet, dan is hij niet geschikt als hulphond.

Waarom een teckel geen geleidehond kan zijn: een gesprek met onze fokspecialist

Ingrid Nijman

Labradors, golden retrievers en Duitse herders

Na met verschillende rassen gewerkt te hebben, is duidelijk geworden dat blindengeleidehonden, assistentiehonden en buddyhonden van de rassen labrador retriever, golden retriever en Duitse herders (of kruisingen tussen deze drie), het beste aan de bovenstaande voorwaarden voldoen.
Laten we de 3 rassen waarmee KNGF voornamelijk werkt eens nader bekijken:

De labrador retriever

Een labrador retriever is een stevige en breedgebouwde hond. De beharing van de hond is kort en gesloten. Dit ras komt in 3 kleurvarianten voor: zwart, geel en chocoladebruin. Deze hond heeft hangende oren. Een labrador retriever is intelligent en heeft een vriendelijk, stabiel en mensgericht karakter. Hij is ook levendig en werklustig en gaat graag met zijn baas op stap. De hond past zich makkelijk aan en is zeer voergevoelig. Dat betekent dat hij eten erg belangrijk vindt. De meeste labradors doen hun best om het gewenste gedrag te vertonen om zo een beloningsbrokje te verdienen. 

Lees alles over de labrador retriever


De golden retriever

Een golden retriever heeft een langharige vacht, met een dikke wollen ondervacht. De kleur varieert van goud tot roomkleurig. Veel mensen vinden de vacht prachtig om te zien. Deze vacht is echter wel bewerkelijker dan die van een labrador retriever of een Duitse herder. Een golden retriever heeft hangende oren. De golden is een gehoorzame, werklustige hond. Hij heeft een rustig en gemoedelijk karakter en hij kan zich goed aanpassen. Ook is golden retriever vindingrijk en mensgericht. 

Lees alles over de golden retriever

De Duitse herder

De Duitse herder is een middelgrote, gespierde hond. De vachtkleur kan variëren van zwart, wolfsgrauw tot donker met gele tinten. De beharing van een Duitse Herder kan langharig zijn, maar ook stokharig of langstokharig. Een stokharige vacht heeft een stugge, stevige bovenvacht en een dichtere wollige ondervacht. De oren van een Duitse herder staan rechtop. Een Duitse herder is doorgaans zelfverzekerd en sterk op zijn eigen baas gericht. Dit ras is erg goed trainbaar en werklustig. Duitse herders zijn bovendien alert, doordat zij voorheen werden gefokt als bewaker van kuddes schapen.

Lees alles over de Duitse herder

Oorsprong van deze rassen

Het succes dat behaald wordt met deze hondenrassen ligt voor een groot deel besloten in de oorsprong van deze rassen. Labradors en goldens zijn van origine gefokt om op aanwijzingen van de baas wild te apporteren. Om dit goed te kunnen, werden eigenschappen als hoge trainbaarheid en een lage agressiedrempel bij het fokken benadrukt.

Een ander belangrijk aspect bij deze retrievers (ophalers van wild) is het vermogen goed samen te kunnen met andere mensen en andere honden. Jagen wordt heel vaak met meerdere jagers en honden gedaan. Vertaald naar de labradors en golden retrievers van vandaag betekent dit dat het honden zijn met een sociaal karakter ten opzichte van mens én dier. Het zijn honden met een hoge trainbaarheid en een goede motivatie om te werken.

Duitse herders werden oorspronkelijk gefokt om in opdracht van en in nauwe samenwerking met de baas vee te hoeden, op te drijven en te bewaken. Taken waarbij een hoge trainbaarheid en motivatie onmisbaar zijn.

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Elke hond is uniek

Ondanks de fantastische eigenschappen van deze rassen, is elke hond natuurlijk uniek. Binnen deze rassen kunnen de honden nog behoorlijk verschillen in bouw en karakter.

  • Een labrador retriever is heel sociaal, soms zelfs iets té sociaal, waardoor hij wat druk kan worden.
  • Een Duitse herder kan weer minder goed tegen verandering. Hij is soms feller en blaft en piept meer dan de andere 2 rassen. De Duitse herder kan er gevoelig voor zijn als hij niet helemaal correct wordt aangestuurd door zijn baas.
  • De golden retriever is zachtaardig en voorzichtig. Soms zelfs té voorzichtig, terwijl van een hulphond soms daadkrachtige besluiten worden verwacht.

Kortom, ook bij deze rassen luistert het nauw met welke honden je verder gaat fokken en welke je kruist, om de ideale geleidehond te fokken en op te leiden.

Eigen fokprogramma van KNGF

Daarom fokt KNGF Geleidehonden al jaren haar eigen honden, waarbij de nadruk ligt op de karaktereigenschappen die handig en gewenst zijn voor respectievelijk de blindengeleidehond, de buddyhond kind, de buddyhond PTSS of de assistentiehond voor mensen in een rolstoel. Voor elk nest kijken we wel 5 generaties terug en proberen zo de ideale karaktereigenschappen samen te brengen. Voor het fokken selecteren we alleen de honden die over de gewenste eigenschappen voor het geleidewerk én een uitstekende gezondheid beschikken.

Onze website gebruikt cookies