Vanaf 1935 leidt KNGF Geleidehonden assistentiehonden op voor mensen met een beperking en/of aandoening met als doel de mobiliteit, de zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Het doel is om het fysieke, sociale en/of emotionele functioneren van de cliënt te verbeteren. De toegevoegde waarde voor het welzijn van de mens is groot. Bewijs in de vorm van getuigenissen, zorgafname, en in beperktere mate wetenschappelijk onderzoek, is er te over. Professioneel getrainde assistentiehonden kunnen een verbluffend effect hebben op het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen. Ondanks de vaak grote meerwaarde voor de mens, moet er altijd sprake zijn van wederkerigheid; van geven en nemen tussen de assistentiehond en zijn baas.

Welzijn van de hond staat voorop

Welzijn voor de hond, in de zin van een goed hondenleven en werk passend bij het karakter en de fysieke gesteldheid van de hond, is essentieel. Welzijn is wat iedere hond individueel beleeft. Het is de mate waarin het individu zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelt.Een juiste balans tussen de hulpvraag van de cliënt en het voldoen aan de behoefte van de hond zijn een absolute voorwaarde om met een assistentiehond te mogen en te kunnen werken en de combinatie tot een succes te laten uitgroeien. ‘Assistentiehonden’ wordt hier als parapluterm gebruikt voor alle honden die worden geplaatst in een zogenaamde één-op-éen combinatie. Dus 1 baas met 1 hond.

Rechten honden

Volgens KNGF Geleidehonden hebben honden onder meer recht op:

  • Voldoende kwaliteitsvoer en vers water.
  • Een comfortabele, huiselijke en schone omgeving.
  • Een positieve training op basis van beloning en niet op basis van straf.
  • Genoeg ruimte en tijd voor ontspanning en contact met soortgenoten.
  • Ruime aandacht en affectie van de trainer/baas.

In het document Hondenwelzijn bij KNGF Geleidehonden beschrijven we de behoeften en daarmee de rechten van de hond.In een verdiepende laag beschrijft het de maatregelen die KNGF Geleidehonden neemt om in iedere levensfase in deze behoeften van haar assistentiehonden te voorzien. Download hier het bestand Hondenwelzijn bij KNGF Geleidehonden (pdf)

Onze website gebruikt cookies