Dierenwelzijn
Vanaf 1935 leidt KNGF Geleidehonden assistentiehonden op voor mensen met een beperking en/of aandoening met als doel de mobiliteit, de zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Het doel is om het fysieke, sociale en/of emotionele functioneren van de cliënt te verbeteren. De toegevoegde waarde voor het welzijn van de mens is groot. Bewijs in de vorm van getuigenissen, zorgafname, en in beperktere mate wetenschappelijk onderzoek, is er te over. Professioneel getrainde assistentiehonden kunnen een verbluffend effect hebben op het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen. Ondanks de vaak grote meerwaarde voor de mens, moet er altijd sprake zijn van wederkerigheid; van geven en nemen tussen de assistentiehond en zijn baas.
Welzijn van de hond staat voorop
Welzijn voor de hond, in de zin van een goed hondenleven en werk passend bij het karakter en de fysieke gesteldheid van de hond, is essentieel. Welzijn is wat iedere hond individueel beleeft. Het is de mate waarin het individu zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelt. Een juiste balans tussen de hulpvraag van de cliënt en het voldoen aan de behoefte van de hond zijn een absolute voorwaarde om met een assistentiehond te mogen en te kunnen werken en de combinatie tot een succes te laten uitgroeien. ‘Assistentiehonden’ wordt hier als parapluterm gebruikt voor alle honden die worden geplaatst in een zogenaamde één-op-éen combinatie. Dus 1 baas met 1 hond.
Rechten honden
Volgens KNGF Geleidehonden hebben honden onder meer recht op:
- Voldoende kwaliteitsvoer en vers water.
- Een comfortabele, huiselijke en schone omgeving.
- Een positieve training op basis van beloning en niet op basis van straf.
- Genoeg ruimte en tijd voor ontspanning en contact met soortgenoten.
- Ruime aandacht en affectie van de trainer/baas.
In het document Hondenwelzijn bij KNGF Geleidehonden beschrijven we de behoeften en daarmee de rechten van de hond. In een verdiepende laag beschrijft het de maatregelen die KNGF Geleidehonden neemt om in iedere levensfase in deze behoeften van haar assistentiehonden te voorzien. Download hier het bestand Hondenwelzijn bij KNGF Geleidehonden (pdf)
Veelgestelde vragen over: dierenwelzijn
Is een assistentiehond altijd aan het werk?
Onze assistentiehonden krijgen gedurende de dag voldoende rust en ontspanning, zoals slapen, wandelen, spelen, rennen, snuffelen en knuffelen. Dit is essentieel voor hun welzijn en nodig om hun belangrijke taak goed te kunnen uitvoeren. Afhankelijk van hun rol weten ze precies wanneer ze aan het werk moeten. Voor blindengeleidehonden is er bijvoorbeeld een duidelijke scheiding: thuis gaat het tuig af en zijn ze ‘gewone’ huishonden, buiten zijn ze weer ‘in dienst’. Soms begeleiden ze hun baas naar het werk, maar ook daar kunnen ze ontspannen zodra het tuig afgaat. Loslopen is voor geleidehonden cruciaal; daarom wordt afgesproken dat ze dagelijks minstens een half uur vrij kunnen rennen, spelen en snuffelen. KNGF benadrukt dit, omdat loslopen zorgt voor fysieke en mentale ontspanning.
Andere assistentiehonden, zoals ADL-honden, PTSS-honden en honden voor kinderen, werken soms zonder herkenbaar dekje. Voor hen is het werk meer een way of life: ze herkennen commando’s of situaties. Een ADL-hond pakt bijvoorbeeld iets van de grond op, een PTSS-hond zoekt zijn baas op bij onrust, en een hond voor kinderen legt geruststellend zijn kop op het kind, bijvoorbeeld bij de tandarts. Het dekje dient vooral voor herkenbaarheid in het publiek.
Al deze honden schakelen moeiteloos tussen actieve en passieve stand-by, dankzij hun training en de band met hun baas. Samen leren ze op elkaar inspelen, wat hun samenwerking zo uniek en effectief maakt.
Is de training leuk voor de honden?
De honden van KNGF Geleidehonden worden nooit met dwang getraind. De training van onze hulphonden in opleiding gebeurt op basis van het belonen van positief gedrag. Zo krijgt de hond plezier in de training en werken ze graag voor hun baas. Daarnaast krijgen ze bij ons iedere dag volop tijd en ruimte om lekker te rennen, spelen en snuffelen.