Dierenwelzijn
Vanaf 1935 leidt KNGF Geleidehonden assistentiehonden op voor mensen met een beperking en/of aandoening met als doel de mobiliteit, de zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Het doel is om het fysieke, sociale en/of emotionele functioneren van de cliënt te verbeteren. De toegevoegde waarde voor het welzijn van de mens is groot. Bewijs in de vorm van getuigenissen, zorgafname, en in beperktere mate wetenschappelijk onderzoek, is er te over. Professioneel getrainde assistentiehonden kunnen een verbluffend effect hebben op het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen. Ondanks de vaak grote meerwaarde voor de mens, moet er altijd sprake zijn van wederkerigheid; van geven en nemen tussen de assistentiehond en zijn baas.
Welzijn van de hond staat voorop
Welzijn voor de hond, in de zin van een goed hondenleven en werk passend bij het karakter en de fysieke gesteldheid van de hond, is essentieel. Welzijn is wat iedere hond individueel beleeft. Het is de mate waarin het individu zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelt. Een juiste balans tussen de hulpvraag van de cliënt en het voldoen aan de behoefte van de hond zijn een absolute voorwaarde om met een assistentiehond te mogen en te kunnen werken en de combinatie tot een succes te laten uitgroeien. ‘Assistentiehonden’ wordt hier als parapluterm gebruikt voor alle honden die worden geplaatst in een zogenaamde één-op-éen combinatie. Dus 1 baas met 1 hond.
Rechten honden
Volgens KNGF Geleidehonden hebben honden onder meer recht op:
- Voldoende kwaliteitsvoer en vers water.
- Een comfortabele, huiselijke en schone omgeving.
- Een positieve training op basis van beloning en niet op basis van straf.
- Genoeg ruimte en tijd voor ontspanning en contact met soortgenoten.
- Ruime aandacht en affectie van de trainer/baas.
In het document Hondenwelzijn bij KNGF Geleidehonden beschrijven we de behoeften en daarmee de rechten van de hond. In een verdiepende laag beschrijft het de maatregelen die KNGF Geleidehonden neemt om in iedere levensfase in deze behoeften van haar assistentiehonden te voorzien. Download hier het bestand Hondenwelzijn bij KNGF Geleidehonden (pdf)
Veelgestelde vragen over: dierenwelzijn
Is een PTSS-assistentiehond altijd aan het werk?
Nee, een PTSS-assistentiehond heeft zonder dekje om gedurende de dag meerdere lange en korte momenten van rust (slapen) en ontspanning (uitlaten, spelen, rennen, snuffelen). Dat is in het belang van de hond en het hondenwelzijn, maar het is ook een voorwaarde om zijn belangrijke taak goed uit te kunnen voeren. De hulphond is vooral alert en ‘aan het werk’ als hij zijn dekje om heeft. Hij weet dan dat hij voor de baas aan het werk is en zich niet moet laten afleiden. Zonder dekje om zal de hond ook baasgericht zijn, want dat zit in het karakter van de honden die voor deze rol geselecteerd zijn. Ook op momenten dat de hond niet aan het werk is, kan de baas een herbeleving of angstaanval krijgen. De hond zal dan vanuit die baasgerichtheid opmerken dat zijn hulp nodig is. Dat is te omschrijven als passief aanstaan in een stand-by modus. Daarnaast is er de actieve modus; als baas en hond bijvoorbeeld naar buiten gaan en zich onder de mensen begeven, denk aan een winkelbezoek. De hond zal dan bezig zijn met bufferen (persoonlijke zone van baas vergroten) en reageren op spanning- en emotiesignalen van de baas. De passieve, stand-by modus is van toepassing op de huiselijke situatie: de hond is in rust, de baas is in rust. Toch zal de hond bij bepaalde signalen van de baas, denk aan zuchten of huilen, de baas gaan opzoeken en voor afleiding en ontspanning willen zorgen.
KNGF maakt duidelijke afspraken over het werkaanbod en de ontspanningsmomenten voor de assistentiehond, voordat de hond bij een cliënt geplaatst wordt. Over het algemeen geldt bij mensen met PTSS dat de cliënt minder aankan dan de hond en dat de cliënten de eigen bezigheden doseren over de dag. De hond profiteert van dat doseren, voor hem is het een balans tussen hard werken en gewoon hond zijn.
Onderzoek toont aan dat het welzijn van een PTSS-assistentiehond boven dat van een gemiddelde huishond ligt. De hond is 24/7 bij zijn baas, wat fijn is voor een hond. Ook blijkt dat mensen met een hulphond een enorme drive hebben om goed voor de hond te zorgen. Ze zijn er zuinig op, want de hond is enorm belangrijk voor de baas.
Is de training leuk voor de honden?
De honden van KNGF Geleidehonden worden nooit met dwang getraind. De training van onze hulphonden in opleiding gebeurt op basis van het belonen van positief gedrag. Zo krijgt de hond plezier in de training en werken ze graag voor hun baas. Daarnaast krijgen ze bij ons iedere dag volop tijd en ruimte om lekker te rennen, spelen en snuffelen.