Ben jij gek op pups en weet je alles van het verantwoord fokken van honden? Lijkt het je leuk je kennis nog verder te verdiepen en bovendien in te zetten voor een mooi doel, namelijk het fokken van honden die later hulphond worden? Dan is dit de ideale baan voor jou. Wij zoeken een                                    

FOKSPECIALIST (32 – 36 uur)

KNGF Geleidehonden heeft een eigen fokprogramma om de instroom van goede toekomstige assistentiehonden te garanderen. Wij werken met labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen hiertussen. Door gerichte selectie creëren we een type hond die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen voor een carrière als hulphond. We hebben ongeveer 55 vader- en moederhonden die in fokgastgezinnen wonen. Dit aantal willen we uitbreiden, omdat we graag nog meer mensen willen blij maken met een getrainde assistentiehond. Daarom streven we dit jaar naar de geboorte van ca. 190 pups. Om de gen-diversiteit en kwaliteit van honden te waarborgen en verbeteren, werken we intensief samen met internationale zusterorganisaties.

Over de functie

Het takenpakket van jou als fokspecialist is uitdagend en omvat het gehele fokproces. Denk aan het selecteren van ouderdieren en het maken van combinaties op basis van feno- en genotype. Diepgaande kennis van hondengedrag, -gezondheid en -ziektes is daarvoor noodzakelijk, met het oog op hun toekomstige belangrijke functie. Samen met de andere fokspecialisten ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van het fokprogramma en het aantal te fokken pups. Dit vraagt een vooruitziende blik en een zorgvuldige manier van werken, waarbij hondenwelzijn en bedrijfsbelang beiden een grote rol spelen.

Tot jouw taken behoren ook het selecteren van fokgastgezinnen (die hun werk voor de KNGF-missie op vrijwillige basis doen), het begeleiden van dekkingen, van bevallingen en van de nestperiode bij deze gezinnen thuis. Deze “hands-on” werkzaamheden worden verdeeld tussen de fokspecialisten en een aantal fokteamleden. Bij het werken met vrijwilligers en de onvoorspelbare kanten van het fokken wordt voortdurend een beroep gedaan op je sociale vaardigheden, flexibiliteit en inventiviteit. Tenslotte is het op peil houden en versterken van ons internationale netwerk - onontbeerlijk voor het fokprogramma - onderdeel van jouw job.

Jouw profiel

Voor deze functie zoeken wij iemand met HBO- of universitair werk- en denkniveau, die analytisch en leergierig is en een goed waarnemingsvermogen heeft. Je bent sociaal vaardig, inventief, stressbestendig, een teamspeler en je werkt secuur. Daarnaast heb je aantoonbare kennis van (hulp)hondengedrag, (populatie-)genetica, data-analyse, veterinaire ziektes en de vererving daarvan. Vanwege dekkingen en (vaak nachtelijke) bevallingen, maar ook vanwege reizen in het kader van de internationale samenwerking, is flexibiliteit in werkuren een vereiste. Tenslotte ben je in het bezit van een B-rijbewijs, beschik je over uitstekende digitale vaardigheden en een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Wij bieden

Een afwisselende, uitdagende baan in een groeiende organisatie met een mooie maatschappelijke missie. Er wordt voortdurend een beroep gedaan op je vaardigheden op het gebied van mensen- en hondenkennis, waarbij zorgvuldigheid en inlevingsvermogen van belang zijn, maar waarbij ook de grote lijnen scherp op je netvlies staan. Je stroomt in als fokspecialist I en wordt bij aanvang ingeschaald in schaal 7 (salaris € 3.071 – 4.590, afhankelijk van je kennis en ervaring). Je groeit door naar fokspecialist II en valt dan in schaal 9 (salaris € 3.541 - € 6.198 bruto per maand, bij een 38-urige werkweek). Er is een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. Je legt verantwoording af aan de Manager Training & Zorg.

Over ons

KNGF Geleidehonden is het grootste en oudste opleidingsinstituut voor hulphonden in Nederland. Maar wij zijn meer dan dat! Onze missie is om zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven. Met behulp van onze professioneel getrainde honden bieden we nieuwe perspectieven en creëren we ruimte om nieuwe dingen te ontdekken. Voor de een is dat de drempel over voor boodschappen, voor de ander is dat na jaren weer op vakantie. Verschillen zijn goud waard. Ook op de werkvloer. Daarom is er ruimte voor iedereen binnen ons bedrijf. Samen zetten wij ons in voor anderen, maar ook voor ons eigen team. We zien onszelf als coach, zowel in- als extern: we moedigen aan, motiveren, trekken mensen over de streep en vieren successen. Elke stap vooruit is er één. Zo openen we steeds nieuwe werelden.

Reacties

Heb je interesse in deze vacature en herken je jezelf in het profiel? Stuur dan vóór maandag 20 mei je motivatie en CV naar KNGF Geleidehonden, onder vermelding van ‘Vacature Fokspecialist’ via P&O@geleidehond.nl. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met fokspecialist Nienke van Rooyen of manager T&Z, Reinier van der Kuij, tijdens kantooruren op telefoonnummer 020 – 49 69 333.

Onze website gebruikt cookies