Lees hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het worden van puppypleeggezin.

Veelgestelde vragen over: puppypleeggezinnen

Wie komen er in aanmerking om puppypleeggezin te worden?

In principe kan iedereen puppypleeggezin worden. Ervaring met honden is niet noodzakelijk. Liefde voor honden, gezond verstand, veel tijd en motivatie wel. We stellen een aantal andere voorwaarden waaraan puppypleeggezinnen moeten voldoen om de hond een optimaal eerste levensjaar te garanderen. Lees deze voorwaarden hier.

Wat wordt er van mij verwacht?

Puppypleeggezinnen geven de pups een fijn en liefdevol thuis. Tot de taken behoren het verzorgen, opvoeden en socialiseren. Het gezin zorgt ervoor dat de pup opgroeit tot een stabiele, gehoorzame en zelfverzekerde hond. Dat zijn noodzakelijke eigenschappen om een betrouwbare blindengeleidehond, assistentiehond, buddyhond autisme of buddyhond PTSS te worden. Je maakt hem zindelijk, leert hem goede hondenmanieren (basiscommando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘mand’) en laat hem wennen aan alles waarmee hij straks als geleidehond ook te maken krijgt. Denk aan kinderen, andere dieren en drukke winkelcentra. Je laat hem ook stapsgewijs vertrouwd raken met het reizen met de auto, trein en bus.

Hoeveel tijd ben ik er aan kwijt?

In het algemeen vraagt de verzorging van een hond veel tijd. Naast het socialiseren is het ook de bedoeling dat je met de hond traint en oefent. Je wordt hiervoor begeleid door een instructeur die je regelmatig bezoekt.

Kan ik werken naast het puppypleeggezin zijn?

Puppypleeggezinnen moeten voldoende tijd en aandacht hebben om de pup te verzorgen, op te voeden en te socialiseren. Het is belangrijk dat er altijd een volwassene aanwezig is die aandacht heeft voor de pup. In sommige gevallen zal het mogelijk zijn de pup mee te nemen naar het werk of de opvoeding van de pup te combineren met thuiswerk. In sommige gevallen is dat niet haalbaar. Omdat dit maatwerk is waarbij verschillende factoren een rol spelen, zal de instructeur die op kennismakingsbezoek komt samen met het gezin naar de mogelijkheden kijken.

Kan de hond ook af en toe alleen zijn?

In eerste instantie kan de pup nog niet alleen thuis blijven, dit moet hij leren. Daarom is het belangrijk dat er een volwassene thuis is. De duur van het alleen blijven wordt langzaam opgebouwd en dit gaat bij de ene pup sneller dan bij de andere. Als de pup bijvoorbeeld ziek is, kan dit ook betekenen dat hij niet alleen kan zijn.

Hoe gaat het dan als ik een avondje weg wil of op vakantie?

De pup mag mee naar het restaurant of op vakantie. Mocht dat niet mogelijk zijn of wil je een keer zonder pup op stap dan mag de pup ondergebracht worden bij familie of bekenden of er kan een volwassene thuis op de pup passen. Puppypleeggezinnen die bij elkaar in de buurt wonen, vangen over en weer ook wel eens honden voor elkaar op. Als de pup niet mee kan op vakantie en je hebt geen opvangadres, dan kun je contact opnemen met het service bureau voor het vinden van een opvangadres. Buiten het hoogseizoen is dit makkelijker te regelen dan in het hoogseizoen.

Moet je een gezin zijn? Kan je ook alleenstaand zijn?

Als eenpersoonshuishouden kan je ook in aanmerking komen. Het is dan wel belangrijk dat er een vangnet is in het geval van bijvoorbeeld ziekte.

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?

Na het invullen van het aanmeldformulier ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail. We bekijken je aanmelding en nemen bij vragen telefonisch contact met je op. Hebben we vooraf geen vragen, dan bellen we voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. De PPZ instructeur uit jouw regio komt dan bij je thuis op bezoek en bespreekt wat het inhoudt om puppypleeggezin te zijn en wat er komt kijken bij de verzorging en opvoeding van een pup in opleiding, iets dat veel tijd en aandacht vraagt van de gezinsleden. Ook de moeilijke zaken, zoals het onvermijdelijke afscheid na dat eerste jaar, komen aan bod. Je kunt tijdens dit gesprek ook al je vragen stellen zodat je goed weet wat er van je verwacht wordt en wat je van ons mag verwachten. Als verwachtingen aan beide kanten overeenkomen, plaatsen we je op de wachtlijst voor een pup.

Hoe lang duurt het na aanmelden voordat je een pup in huis krijgt?

Het is voor ons moeilijk te bepalen wanneer je precies een pup in huis krijgt. Dat hangt af van de hoeveelheid nesten de komende periode en het aantal pups per nest. Gemiddeld is de wachttijd zo’n 3 tot 6 maanden. We bellen je als er een pup voor je beschikbaar is. Dit doen we zo’n 6 weken voordat de pups naar de puppypleeggezinnen gaan.

Hoe lang blijft de pup in huis?

Je krijgt de pup als hij ongeveer 7,5 week oud is.  Gemiddeld genomen is de hond 14-16 maanden oud als je hem terug brengt naar school in Amstelveen. De ene hond heeft wat meer tijd nodig om volwassen te worden dan de ander. Zo kan het ook voorkomen dat een hond er pas vanaf de leeftijd van anderhalf jaar aan toe is om aan zijn opleiding te beginnen.

Welke begeleiding krijg je vanuit KNGF Geleidehonden?

Het pleeggezin vormt de ruggengraat voor de opleiding van de geleidehond en is daarmee van onschatbare waarde voor het totale opleidingsplan. Dat is een verantwoordelijke taak. Puppypleeggezinnen worden door KNGF zorgvuldig begeleid.  Onze instructeurs bezoeken jou en de pup in het begin frequent en daarna elke 6 weken om alle vragen te beantwoorden en advies te geven. Ook wordt er samen met de instructeur geoefend. Daarnaast is er een uitgebreide handleiding en is ons servicebureau 24/7 bereikbaar voor vragen.

Zijn er kosten verbonden aan het zijn van puppypleeggezin?

Puppypleeggezin zijn kost je vooral tijd. KNGF Geleidehonden vergoedt kosten voor het voer, dierenarts en reiskosten voor de kilometers die wij je vragen te maken. Verder krijgt de pup een puppyset mee die onder meer bestaat uit: halsbandjes, riem, voerbakken, mand, kam, borstel etc.

Waarom moet er een lift aanwezig zijn als je in een flat woont?

De eerste 8 maanden mag de pup nog niet traplopen. Daarna mag hij maar beperkt traplopen. In het begin is de pup nog makkelijk te tillen, maar wanneer ze zwaarder worden, vinden we dit onverantwoord voor zowel de pup als het gezin.

Is een andere hond in het gezin een probleem?

Andere huisdieren zijn doorgaans zijn geen bezwaar mits ze zich goed gedragen. Een eigen hond moet minimaal 1 jaar oud zijn.

Kan ik puppypleeggezin worden als ik in het buitenland woon?

Helaas niet. Om je goed te kunnen begeleiden door bijvoorbeeld bezoeken aan huis door een KNGF-instructeur, is het belangrijk dat je woonachtig bent in Nederland.

Kan een gezin de hond blijven zien nadat hij naar school is geweest en als hij bij cliënt is? Welke afspraken maken jullie daarover?

Wanneer de hond op school is, is het niet mogelijk hem terug te zien. Natuurlijk word je door ons op de hoogte gehouden van zijn ontwikkelingen. Zodra hij is afgestudeerd en naar een cliënt gaat is dit afhankelijk van de wensen van de client. Vindt een cliënt het geen probleem? Dan is bezoek mogelijk vanaf 6 maanden na plaatsing bij de cliënt. Eerder zou te verwarrend zijn voor de hond. Als de cliënt hier echter geen behoefte aan heeft kan dit helaas niet. We vragen het natuurlijk wel aan onze cliënten en proberen het zoveel mogelijk te stimuleren.

Wat gebeurt er met honden die hun opleiding uiteindelijk niet halen of op gegeven moment met pensioen gaan?

Voor deze honden zoeken we een warm nieuw thuis. Je leest er hier meer over.

Wil je meer weten?

Ben je geïnteresseerd en benieuwd hoe het is om een pup voor ons op te voeden? Meld je dan aan voor een van onze (online) informatiebijeenkomsten. Hier beantwoorden je al je vragen en vertelt ook een pleeggezin over hun ervaringen.  

Aanmelden voor een bijeenkomst

Meer luisteren

Ben je benieuwd hoe het is om puppypleeggezin te zijn? Luister dan naar de podcast ‘wie heb ik aan de lijn’. In deze aflevering vertelt collega Carla wat er allemaal komt kijken als je puppypleeggezin bent en de podcast geeft een inkijkje in onze organisatie. Luister naar de podcast van Hella

Onze website gebruikt cookies