Lees hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het worden van puppypleeggezin.

 1. Wat wordt er van mij verwacht? Verzorgen, opvoeden en socialiseren. De pup moet opgroeien tot een stabiele jonge hond. Je maakt hem zindelijk, leert hem goede hondenmanieren (basiscommando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘mand’) en laat hem wennen aan alles waarmee hij straks als geleidehond ook te maken krijgt. Denk aan kinderen, andere dieren en drukke winkelcentra. Je laat hem ook stapsgewijs vertrouwd raken met het reizen met de auto, trein en bus.
 2. Hoeveel tijd ben ik er aan kwijt? In het algemeen vraagt de verzorging van een hond veel tijd. Naast het socialiseren is het ook de bedoeling dat je met de hond traint en oefent. Daarnaast mag de hond maximaal tweemaal per week, twee uur per dag alleen zijn. Thuiswerken telt niet als beschikbare tijd voor de pup.
 3. Waarom telt thuiswerken niet als voldoende beschikbare tijd voor de pup? Met voldoende tijd bedoelen we volledig beschikbaar zijn voor de pup. Thuiswerkers zijn weliswaar fysiek op dezelfde locatie als de hond, maar niet volledig beschikbaar. Het aantal uren dat je werkt staat los van op welke plek je werkt.
 4. Moet je een gezin zijn? Kan je ook alleenstaand zijn? Als eenpersoonshuishouden kan je ook in aanmerking komen. Het is dan wel belangrijk dat er een vangnet is in het geval van bijvoorbeeld ziekte.
 5. Waarom moet er een lift aanwezig zijn? De eerste maanden mag de pup nog niet traplopen. In het begin is de pup nog makkelijk te tillen, maar wanneer ze zwaarder worden vinden we dit onverantwoord voor zowel de pup als het gezin.
 6. Kan een gezin de hond blijven zien nadat hij naar school is geweest en als hij bij cliënt is? Welke afspraken maken jullie daarover? Wanneer de hond op school is word je door ons op de hoogte gehouden van zijn ontwikkelingen. Zodra hij is afgestudeerd en naar een cliënt gaat is dit afhankelijk van de afspraken die met de client zijn gemaakt.
 7. Hoe verloopt de aanmeldprocedure? Na het invullen van het aanmeldformulier ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail. Bij vragen nemen we telefonisch contact op. Als je in aanmerking komt, leggen we je tijdens het kennismakingsbezoek alles uit. Tijdens dit bezoek bespreken we wat er komt kijken bij de verzorging en opvoeding van een pup in opleiding, iets dat veel tijd en aandacht vraagt van de gezinsleden. Ook de moeilijke zaken, zoals het onvermijdelijke afscheid na dat eerste jaar, komen aan bod. Als verwachtingen aan beide kanten overeenkomen, word je op de wachtlijst geplaatst.
 8. Hoe lang duurt het na aanmelden voordat je een pup in huis krijgt? Dit duurt ongeveer 4 – 8 maanden. Het hangt af van het aantal nesten en de grootte daarvan.
 9. Welke begeleiding krijg je vanuit KNGF Geleidehonden? Het pleeggezin vormt de ruggengraat voor de opleiding van de geleidehond en is daarmee van onschatbare waarde voor het totale opleidingsplan. Dat is een verantwoordelijke taak. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze instructeurs bezoeken jou en de pup elke 6 weken om alle vragen te beantwoorden en advies te geven. Daarnaast is er een uitgebreide handleiding in de vorm van een e-learning en is ons servicebureau 24/7 bereikbaar voor vragen.
 10. Hoe lang blijft de pup in huis? Je krijgt de pup als hij ongeveer 7,5 week oud is. Na ongeveer 14-16 maanden breng je de hond terug naar school in Amstelveen.
 11. Welke kosten worden vergoed? KNGF Geleidehonden betaalt het voer, de dierenartskosten en bepaalde reiskosten. Je krijgt van ons een mand, riem, kam en borstel mee als je de pup ophaalt. Ook zorgen we voor een startpakket met voer.
 12. Hoe kom ik in aanmerking? Ervaring met honden is niet noodzakelijk. Liefde voor honden, gezond verstand, veel tijd en motivatie wel. We stellen een aantal andere voorwaarden waaraan puppypleeggezinnen moeten voldoen om de hond een optimaal eerste levensjaar te garanderen. Lees deze voorwaarden hier.
 13. Wat gebeurt er met honden die hun opleiding uiteindelijk niet halen of op gegeven moment met pensioen gaan? Voor deze honden zoeken we een warm nieuw thuis. Je leest er hier meer over. 
 14. Mag ik de pup blijven zien nadat hij mijn huis heeft verlaten? Dit ligt aan de cliënt. Vindt een cliënt het geen probleem? Dan is bezoek mogelijk vanaf 6 maanden na plaatsing bij de cliënt. Eerder zou te verwarrend zijn voor de hond. Als de cliënt hier echter geen behoefde aan heeft kan dit helaas niet. We vragen het natuurlijk en proberen het te stimuleren.
 15. Kan de hond ook af en toe alleen zijn? De hond mag maximaal tweemaal per week, twee uur per dag alleen zijn.
 16. Is een andere hond in het gezin een probleem? Andere huisdieren zijn geen bezwaar mits goed opgevoed.
 17. Kan ik puppypleeggezin worden als ik in het buitenland woon? Helaas niet. Om je goed te kunnen begeleiden door bijvoorbeeld bezoeken aan huis door een KNGF-instructeur, is het belangrijk dat je woonachtig bent in Nederland.


Meer luisteren

Ben je benieuwd hoe het is om puppypleeggezin te zijn? Luister dan naar de podcast ‘wie heb ik aan de lijn’. In deze aflevering vertelt collega Carla wat er allemaal komt kijken als je puppypleeggezin bent en de podcast geeft een inkijkje in onze organisatie.

Luister naar de podcast van Hella

Onze website gebruikt cookies