Elanco Animal Health sponsorde pup Auke en maakte een aantal mooie video's om te laten zien hoe een hond opgroeit van kleine pup tot stoere blindengeleidehond. Kijk je mee? 
PS zij sponsoren ook een tweede pup: Hobbit. Bekijk die video's hier.

Uitdeelmoment

Jaarlijks worden zo’n 200 pups geboren bij KNGF. Als een pup 7,5 week is, vertrekt hij of zij naar een puppypleeggezin, dat zich dik een jaar over het hondje ontfermt. Het gezin steekt tijd en liefde in de verzorging en opvoeding van de pup, met het oog op zijn toekomst als geleidehond. Een leuke maar dynamische taak, die begint met het ophalen van de pup bij KNGF in Amstelveen. Wat een ontroerend moment als je voor het eerst “jouw” pup in je armen krijgt! Meer lezen: de eerste keer...een pup ophalenPup in huis

Het puppypleeggezin leert de pup plassen in de goot (hij wordt niet zindelijk geboren!), commando’s als ‘zit’ en ‘mand’ en laat hem kennis maken met station, schoolplein, winkelcentrum en nog veel meer. Dat alles gaat stap voor stap, afhankelijk van de leeftijd van de pup. Het doel van deze zorgvuldige opvoeding: de pup te laten uitgroeien tot stabiele, gehoorzame hond.
Pup opvoeden

Het grootbrengen en socialiseren hoeft het pleeggezin niet alleen te doen. Ze krijgen hulp en advies van de puppyinstructeurs van KNGF Geleidehonden. Je doet het samen en dat is fijn, want een schattige pup opvoeden is superleuk, maar geen ‘kattenpis’. Ervaring met honden is overigens niet per se nodig voor deze taak, voldoende tijd, gezond verstand en liefde wel.


 

In het openbaar vervoer

Na ruim een jaar is de jonge hond als het goed is gehoorzaam en sociaal. Hij kijkt niet meer op van een treinreis of een gevuld schoolplein. Als hij dan ook nog gezond is én slaagt voor zijn eindtest, mag hij naar school komen voor zijn verdere scholing om blindengeleidehond, assistentiehond, buddyhond autisme of buddyhond PTSS te worden. 

De stadsevaluatie

Een spannend moment voor Auke’s puppypleeggezin. Instructeur Carolien gaat namelijk kijken of zij hun “huiswerk” goed hebben gedaan. Heeft Auke haar lessen onder de knie heeft en is ze rijp is om naar school te gaan? Om dat te testen gaan Auke en de instructeur samen de stad in, zonder de pleegbaas. Auke kijkt eerst verbaasd, maar loopt dan netjes mee, over het station, door de drogist, een lift in, de trein in en uit. Dat ziet er goed uit! Ja hoor, Auke rondt haar basisopvoeding af met een dikke plus. Het pleeggezin kan trots zijn. Binnenkort krijgt Auke een oproep om naar school te komen.


Uitzwaaien

Geleidehond Auke is na maandenlang trainen met vlag en wimpel geslaagd voor haar eindloop. Maar dit verhaal krijgt toch een ander staartje. Door de coronaperiode is ze langer bij haar puppypleeggezin gebleven dan gebruikelijk en er werden helaas allergieën bij haar gediagnosticeerd waardoor zij niet aan haar opleiding als geleidehond zal starten, maar huishond wordt.   

Onze website gebruikt cookies