Toekomstige geleidehonden brengen hun eerste jaar door bij pleeggezinnen die ze liefdevol voor ons opvoeden en socialiseren. In dit blog volgen we de familie Fritz die voor het eerst een pup mee naar huis krijgt.

Het is één van de laatste dagen van de hittegolf in augustus als de familie Huiberse samen met hun moederhond Pumpkin en al haar pups op het opleidingsterrein in Amstelveen arriveert. De kleintjes uit het M-nest zijn 7,5 week en klaar voor hun volgende stap. Vandaag worden de pups uitgedeeld aan de puppypleeggezinnen die de hondjes het komende jaar hun basisopvoeding geven. Terwijl het fokgastgezin en Pumpkin in de ontvangstzaal alle puppypleeggezinnen gaan ontmoeten, mogen de pups in een aparte ruimte rustig bijkomen van de reis naar het KNGF-terrein.
‘Ze is de perfecte moeder’, vertelt Helen Huiberse. Voor Helen en haar gezin is dit hun derde nest waar ze afscheid van nemen. Hun eerste moederhond Isa is met pensioen. Helen: ‘Pumpkin is zo lief. Net als haar pups: het zijn rustige pups met lieve karaktertjes.’ 

‘Mooi om zo iets te doen voor een ander’ 

Vol verwachting druppelt het ene na het andere gezin de ontvangstruimte binnen. Voor de familie Fritz is het de eerste keer dat ze een pup gaan opvoeden. ‘Het leek me echt iets voor ons. Het past op dit moment in ons leven en ik vind het mooi dat je op zo’n manier iets voor een ander kunt betekenen’, vertelt Sheila Fritz. Het opvoeden van de pup wordt haar project, maar haar volwassen kinderen gaan zeker meehelpen. Ze heeft dan ook 2 van hen meegenomen naar Amstelveen.

Tomeloze inzet van fokgastgezin 

Als iedereen aanwezig is, neemt Juul Dorrestein van de afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg het woord. Ze bedankt als eerste de familie Huiberse voor hun tomeloze inzet. Zij hebben maar mooi de afgelopen weken op de kleintjes gepast. En dat zijn 24 uursdiensten vertellen ze er zelf over. ‘Als je dan uiteindelijk ziet waar je het allemaal voor doet, dan ben je alles vergeten en vind je het gewoon prachtig’, vertelt zoonlief. Voorafgaand aan de bevalling en verzorging van de kleintjes, is het fokgastgezin ook nog met Pumpkin naar Engeland gereisd om haar daar te laten dekken door de Britse dekreu Todd. Pumpkin is zelf half Brits. Dus de 8 kleintjes, allemaal zwart, zijn driekwart Brits en een kwart Nederlands. 

De puppymap geeft de naam vast prijs 

Tijdens de bijeenkomst deelt Juul de puppymappen uit. Daarin zit het contract dat de pleeggezinnen moeten ondertekenen voordat ze de pup mee krijgen, maar ook het paspoort en het chipnummer van de pup. En nog belangrijker: in de map staat ook de naam van de pup, iets waar de pleeggezinnen razend benieuwd naar zijn. In de map van de familie Fritz staat de naam Mack, een reutje dus!  Daarna is het tijd voor een rondleiding over het terrein. Geleidehond in opleiding Banjo laat ziet wat hij al kan op het demo-terrein. Vervolgens mag het gezelschap in de kennel de honden aaien die al op school zijn en dan breekt eindelijk het moment aan: het uitdelen van de pups. 

‘Ik hou er nu al van’ 

Terwijl de gezinnen buiten vol spanning in de schaduw wachten, haalt Helen van het fokgastgezin pup voor pup om te overhandigen aan de nieuwe “ouders”. ‘Dag schoonheid, dag kanjer, dag knapperd’, zegt ze met een traan in haar ogen voordat ze de hondjes een laatste kus geeft en in de armen drukt van de pleeggezinnen. Na Milton, Mosi en Missy komt Mack tevoorschijn. De dochter van het gezin neemt haar aan. ‘Zo lief’, zegt ze met het kleine zwarte beestje in haar armen.  ‘Nou, geweldig’, is de eerste reactie van Sheila. En tegen Helen: ‘Bedankt dat u er zo liefdevol voor heeft gezorgd.’  Het drietal kijkt vertederd naar hun nieuwe gezinslid.  ‘Ik hou nu al van hem’, zegt Sheila. ‘Echt. Dat gaat goedkomen.’ En kleine Mack? Zijn staartje begint zachtjes te kwispelen.  Dat gaat inderdaad vast goedkomen. Heel veel plezier samen!

Onze website gebruikt cookies