Mensen met een beperking hebben meer dan anderen inventiviteit, geduld en lef nodig om de uitdagingen van de intelligente lockdown het hoofd te bieden. Bij KNGF Geleidehonden horen we het dagelijks. Onze cliënten maken zich grote zorgen. Wat als je blind bent en anderhalve meter afstand moet houden? Wat als je met je rolstoel boodschappen moet doen in de beperkte ruimte in zo’n gangpad? Maar ook: wat als ik ziek word? Wat als mijn geleidehond ziek wordt? En wat als je op de wachtlijst staat voor een geleidehond en het duurt maar en het duurt maar? De spanning loopt op naarmate de lockdown langer duurt.

Ook KNGF Geleidehonden is in lockdown. We werken vanuit huis en proberen onze cliënten en puppypleeggezinnen zo goed mogelijk telefonisch en via videocalls te ondersteunen. Maar op bezoek gaan, om te helpen als er zorgen zijn rondom de hond, of als er iets niet goed loopt, dat gaat nu niet. Frustrerend, want juist dat warme en ondersteunende nabije contact maakt dat onze honden optimaal hun werk kunnen doen.
Ook het trainen van onze honden loopt vertraging op. We kunnen niet oefenen op station of drukke markt, om zo de honden te leren moeilijke situaties te ontwijken. Het zal langer duren voor onze honden klaar zijn om hun toekomstige baas makkelijker te laten deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Want dát doen onze honden. Zij bieden onze cliënten de ruimte om de straat op te gaan. Om naar hun werk te gaan. Zich onder de mensen te begeven. Om makkelijker sociale contacten te krijgen en onderhouden. Of je nu blind bent, rolstoelgebonden, of getroffen door een ziekte als PTSS: een professioneel opgeleide hond helpt je de deur uit. Zorgt dat je meer energie krijgt. Helpt je grenzen verleggen. En kan zelfs, als ik het woord daarvoor mag gebruiken, een persoonlijke lockdown voorkomen.

Door de coronacrisis neemt de druk op onze wachtlijsten toe. En dat terwijl we de afgelopen periode geconstateerd hebben dat er juist méér behoefte is aan onze hulphonden. Niet alleen blindengeleidehonden, maar ook honden ‘naast de rolstoel’ en buddyhonden die rust en ondersteuning bieden bij PTSS of autisme. KNGF Geleidehonden wil essentiële stappen zetten om méér honden te kunnen verstrekken aan al die mensen die daardoor sterker in het leven kunnen staan. Corona zorgt nu aan het begin van dat groeiplan eerst voor een vertraging. Dat is verdrietig voor iedereen die al op onze wachtlijst staat of daar nog op gaat komen.

We maken ons klaar om in de nieuwe werkelijkheid van anderhalve meter afstand toch door te werken aan dat groeiscenario. Dat gaat niet zomaar. De crisis kost óók ons geld en tijd. Maar we zijn het verplicht aan iedereen die met een geleidehond een beter, prettiger leven kan leiden, om keihard door te gaan. Dan maar op anderhalve meter afstand, zo lang het duurt. Iedere persoonlijke lockdown die door een geleidehond voorkomen kan worden, maakt een wereld van verschil.

Geen subsidie, geen geld uit een loterijpot… Ons werk kunnen wij alleen maar doen door de giften en donaties van particulieren en bedrijven die inzien welk enorm verschil een geleidehond kan maken in een mensenleven. Door de coronacrisis voorzien wij hogere kosten en minder inkomsten. Immers: onze honden moeten langer in training, dat kost ons duizenden euro’s extra per hond. Tegelijkertijd staat het werven van donaties en fondsen onder druk, doordat we de straat niet meer op kunnen en een forse economische crisis in aankomst is.

Ondanks dat blijven wij alles op alles zetten om achterstanden in te halen en cliënten blij te maken met onze fantastische honden. Ik kan alleen maar hopen dat Nederland ons wil blijven helpen dit belangrijke werk te doen. Zodat een groeiend aantal mensen, begeleid door hun professioneel getrainde hond, persoonlijke grenzen kan gaan verleggen. Bevrijd van een persoonlijke lockdown.

Meta Neeleman, directeur KNGF Geleidehonden

Bekijk onze lockdown donatiecampagne

Onze website gebruikt cookies