Elk jaar worden er veel nestjes toekomstige geleidehonden bij ons geboren. Zodra de pups uit één nest groot genoeg zijn om bij hun moeder weg te gaan en naar een puppypleeggezin mogen, komt het hele nest naar KNGF Geleidehonden en wordt daar “uitgedeeld” aan de pleeggezinnen. Het is altijd een feestelijk moment.

Eerst worden de gezinnen hartelijk ontvangen met koffie en koek, ze krijgen uitleg, een rondleiding, plús een demonstratie van een geleidehond die bijna afgestudeerd is. Daarna mogen ze alvast de mand, het voer, drink-/voerbakken, riem en alle andere spulletjes die voor hun puppy bestemd zijn, in de auto zetten. Maar al die tijd kijken de pleeggezinnen vooral uit naar het afsluitende moment van deze happening: welk lief pupje krijgen zij straks in hun armen gedrukt? Om mee te nemen naar huis en ruim een jaar lang op te voeden en te verzorgen?


Geen feestje?

Zo hadden we dat ook bedacht voor het B-nest (zo genoemd omdat alle pups een naam krijgen die met de B begint). Maar dit unieke hondenfeestje ging niet door, want door Corona is ook KNGF Geleidehonden zo goed als gesloten en zo’n grote groep mensen ontvangen, kon mooi niet doorgaan. Maar ja, de pups van het B-nest waren intussen 7,5 week oud en absoluut klaar voor de volgende fase in hun leven. De oplossing: elk puppypleeggezin reed - één voor één - naar het huis van het fokgastgezin waar de pups ter wereld zijn gekomen. En met enige voorzichtigheid overhandigde het fokgastgezin de hondjes alsnog aan hun pleegbazen. Die stapten snel in de auto om plaats te maken voor het volgende gezin…


Ervaren gezinnen opgeroepen

Voor het B-nest waren alleen pleeggezinnen opgeroepen die al ervaring hebben met de opvoeding van een KNGF-pup. Want ook de normale begeleiding door de puppyinstructeur van KNGF is nu lastiger; deze kan niet fysiek op bezoek komen om de voortgang te bespreken. Voor echte beginners is een KNGF-pup daarom nu iets te spannend, maar deze ervaren families durven het aan. De familie Wichers kreeg pup Bibi mee naar huis. ‘Het was bijzonder om Bibi op te halen bij het fokgastgezin thuis. Het was allemaal wel goed geregeld en het voordeel voor ons was dat we niet zo ver hoefden te rijden. Maar het was wel minder gezellig dan normaal bij KNGF, als je daar met een hele groep gezinnen bent in afwachting van je pup.’


Praatje over het tuinhek

Voor het fokgastgezin Kalverda was het ook een vreemde ervaring, maar het pakte goed uit. Jolanda Kalverda: ‘Normaal moeten we een uur rijden met moederhond en pups naar KNGF, dat hoefde nu dus niet. We hadden dit keer de gelegenheid om met elk gezin apart een kort praatje te houden, over het tuinhekje heen zeg maar. Dat was eigenlijk heel leuk. Ze kwamen niet binnen, maar we gaven ze wel een kopje koffie, want sommigen kwamen van ver.’ Terwijl iemand van KNGF hielp om de mand en andere spullen van een pup in de auto te zetten, pakte de familie Kalverda elk half uur een andere B-pup om deze aan zijn of haar pleeggezin te overhandigen en uit te zwaaien.

Anders dan anders, maar het belangrijkste is dat er toch weer 8 gezinnen dolgelukkig wegreden, met een pup in hun armen. Veel succes met de opvoeding! Hopelijk bij de volgende ronde weer gezellig met z’n allen in Amstelveen.
Onze website gebruikt cookies