Ook de honden krijgen thuisonderwijs
Niet alleen leerlingen op 2 poten krijgen deze periode thuisonderwijs. Ook onze honden krijgen les op afstand. Ze zijn allemaal verhuisd uit onze kennels. De meeste honden zijn met hun instructeur mee naar huis gegaan. Sommige honden zijn tijdelijk weer even terug bij het puppypleeggezin. En dat is best even wennen. Voor tweevoeters én viervoeters.
Geleidehond als tijdelijke huisgenoot
Instructeurs Saskia Wierda-Riemer en Susan den Ambtman hebben ook allebei een geleidehond in huis genomen. Poppel woont bij Saskia en Susan heeft een mand klaargezet voor Karijn. Samen trainen ze zoveel mogelijk door. Ook met elkaar. Want Susan is nog in opleiding. Normaal gesproken krijgt ze direct feedback op wat ze doet, nu is het even improviseren. Maar daar hebben ze al snel iets op gevonden. Saskia: “We bespreken lastige situaties die we tegenkomen in onze directe omgeving. Vervolgens pakken we Google Maps erbij in de streetview modus. Zo hebben we allebei een goed beeld van de situatie ter plekke en wisselen we tips uit. Ook gaan we zo op zoek naar geschikte plekken om te trainen.”
Zoeken naar oplossingen
Daarnaast maakt Susan foto’s en heeft ze haar vriend gevraagd om haar te filmen als ze aan het werk is met Karijn. Saskia beoordeelt vervolgens die beelden en geeft haar tips. Die geven Susan veel houvast, al blijft ze soms onzeker: “Ik wil het zo graag goed doen en Karijn echt verder brengen. Soms twijfel ik of ik haar wel genoeg mee kan geven. Eigenlijk zitten Karijn en ik namelijk in dezelfde opleidingsfase: we zijn op weg naar de eindtraining. Gelukkig stelt Saskia me dan gerust.”
Samen zoeken Saskia en Susan naar creatieve oplossingen voor situaties die nu niet kunnen worden opgezocht. In- en uitstappen in het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Voor Karijn is dit een ontwikkelpunt. Nu oefent ze op trappen in de buurt en moet ze overstappen over twee takken met wat ruimte ertussen. Saskia: “Als deze periode achter de rug is denk ik dat we sowieso heel veel nieuwe manieren om te trainen hebben bedacht. We zijn bijvoorbeeld ook op zoek gegaan naar mensen met een caravan of camper om het in- en uitstappen te oefenen. Wat dat betreft komen we straks rijker uit deze periode.”
Waar geen alternatief voor gevonden kan worden is trainen in mensenmenigtes. Lopen in de drukte is nu geen optie. Ook de nabijheid van mensen kan dus niet worden getraind. Saskia: “Oefenen op een drukke markt kan nu niet. In een winkelstraat ook niet. Dat zijn de dingen die nu echt stil komen te liggen. Voor sommige honden zal dit geen probleem zijn, maar andere honden moeten het echt weer gaan oppakken.”
De voordelen van thuiswerken
Susan en Saskia hebben allebei snel hun ritme gevonden. Poppel en Karijn zijn inmiddels goed ingeburgerd in hun eigen roedel en ze hebben een vaste dagindeling waar ze zich aan houden. Susan’s eigen hond is inmiddels ook al niet meer jaloers op de nieuwe huisgenoot. Susan: “Als Karijn een knuffel kwam halen kwam mijn eigen hond er steeds even tussen met zijn snuit.” Ook Poppel heeft zijn plek helemaal gevonden. Loslopen was in het begin nog wel een uitdaging voor hem maar ook dat gaat inmiddels prima. Mens en dier zijn ondertussen al helemaal gewend aan thuiswerken.