Hoe ga je om met geleidehonden op straat?
Het liefst zou je die knappe hulphonden natuurlijk een dikke knuffel of aai willen geven voor al het bijzondere werk dat zij verrichten.
Soms is daar best ruimte voor, maar neem alsjeblieft wel de ‘Niet aaien’-regel in acht. Zodra de hond zijn tuig of dekje draagt, is hij aan het werk en is afleiden niet gewenst. Hoe je wél met geleidehonden op straat kunt omgaan? We geven je een aantal tips!
1. Leid zo min mogelijk af
Hulphonden zijn vooral gefocust op hun baas en worden juist getraind om andere mensen en dieren te negeren. Als een geleidehond wordt afgeleid, kan hij zijn werk minder goed doen en kan hij zijn baas in gevaar brengen. Afleiden gaat niet alleen om aanraken, maar denk ook aan het geven van iets lekkers of het maken van lieve geluidjes. Als de hond geen tuigje draagt, kun je altijd aan de baas vragen of je de hond aandacht mag geven. In dit filmpje zie je hoe moeilijk het is om gefocust te blijven als je wordt afgeleid.
2. Niet voeren
Het is niet toegestaan om hulphonden iets lekkers toe te stoppen. Deze hondenhelden een uitgekiend voedingsschema om ze in optimale conditie en op gewicht te houden. Daarnaast beloont de baas de opgevolgde commando’s met lekkers. Als anderen de hond gaan voeren, kan dat de band tussen hond en baas verstoren.
3. Houd andere honden op afstand
Honden zijn sociale dieren en ook geleidehonden krijgen natuurlijk dagelijks de tijd om te ontspannen met soortgenoten te spelen en te ravotten. Is een geleidehond aan het werk? Help hem dan door je eigen hond aangelijnd te houden. Het is voor een hulphond bijna ondoenslijk om zijn werkt te doen terwijl er een soortgenoot aan hem snuffelt. Als de geleidehond vrij losloopt, mag je hond natuurlijk wel spelen.
4. Spreek tegen de baas, niet de hond
De baas en hond zijn één team. Wil je de hond toch benaderen, vraag dan eerst aan de baas of dit mag. Houd er rekening mee dat niet iedereen - en niet iedere hond - het fijn vindt door vreemden aangehaald te worden en respecteer dit.
5. Niet alle hulphonden hebben dezelfde functie
Assistentiehonden verrichten ander werk dan bijvoorbeeld buddyhonden PTSS/autisme of blindengeleidehonden. Het is daarom niet altijd goed in te schatten wanneer welk soort hond aan het werk is. Heb je echt een brandende vraag over een bepaalde actie? Spreek de baas van de hulphond aan, vaak licht die het graag toe. Lees hier meer over de verschillende soorten hulphonden die er zijn.
6. Rustende en slapende honden kunnen aan het werk zijn
Als de baas ergens zit of langere tijd stilstaat, kan het zijn dat de hond het moment aangrijpt om te rusten. Bijvoorbeeld tijdens een treinreis of busrit. Hond en baas zijn nog steeds onderweg. De hond draagt een tuig of dekje en is dus aan het werk.
7. Geleidehonden zijn ook gewoon huishond
De relatie tussen de baas en de helpende hond is misschien net iets anders dan die van een baas en privéhond, maar zeker niet minder liefdevol. De hond wordt regelmatig beloond in de vorm van een brokje, knuffel of lieve woorden. Zodra het tuig af is, is de hond niets anders dan een gewone huishond en kan hij spelen met soortgenoten en lekker luieren.
Je eigen vraag
Heb jij een vraag over geleidehonden? Laat het ons weten via social media of via e-mail aan communicatie@geleidehond.nl. Zo help je ons om een idee te krijgen van de vragen die er leven en kunnen we er misschien extra aandacht aan besteden. Bedankt! Of bekijk hier meer veelgestelde vragen.