Veelgestelde vragen over: onze hulphonden

Is de training leuk voor de honden?

De honden van KNGF Geleidehonden worden nooit met dwang getraind. De training van onze geleidehonden in opleiding gebeurt op basis van het belonen van positief gedrag. Zo krijgt de hond plezier in de training en werken ze graag voor hun baas. Daarnaast krijgen ze bij ons iedere dag volop tijd en ruimte om lekker te rennen, spelen en snuffelen.

Hoe lang duurt de gemiddelde opleiding van een hulphond?

Dit verschilt voor de verschillende carrieres van onze hulphonden. De opleiding van een blindengeleidehond duurt 6-8 maanden, voor een ADL-assistentiehond ongeveer 4-6 maanden, voor een PTSS-assistentiehond 2-4 maanden en assistentiehond voor kinderen ongeveer een maand.

Wat zijn de kosten voor de opleiding van een hulphond?

Deze zijn verschillend per carriere, maar de gemiddelde kosten voor de opleiding van een professioneel opgeleide hond zijn €40.000. Deze kosten hebben betrekking op de hele loopbaan van de hond: vanaf geboorte tot en met pensioen. Ook de begeleiding van cliënten en nazorg vallen hieronder. Op deze pagina zie je hoe deze kosten opgebouwd zijn.

Met welke hondenrassen werkt KNGF Geleidehonden en waarom?

Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als assistentiehond. Deze honden werken graag voor een baas en zijn daarnaast groot genoeg om hun baas comfortabel te begeleiden. Bekijk de pagina's onze hulphonden en waarom kiezen we voor deze rassen voor meer informatie over de honden van KNGF Geleidehonden.

Wat is een hulphond?

Hulphonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen. Er zijn verschillende soorten geleidehonden of hulphond. Lees hier meer over op de pagina wat is een hulphond.

Hoe herken ik een hulphond die aan het werk is?

Een hulphond die aan het werk is, kun je herkennen aan een hesje of tuig. Het tuig bestaat uit een harnas en een beugel en is vaak voorzien van de tekst ‘niet aaien’ of ‘niet afleiden’ en het logo van de geleidehondenschool. Ook hulphonden in opleiding dragen een dekje om de hond alvast te laten wennen aan zijn uniform en zodat hij herkenbaar is en er ook geoefend kan worden in winkel, horeca, openbaar vervoer en openbare gebouwen. Lees hier 7 tips voor het omgaan met een hulphond.

Mag ik een hulphond aaien?

Een hulphond mag je nooit aaien als hij aan het werk is. Hierdoor raakt hij afgeleid en kan hij zijn baas minder goed helpen. Dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Uit een onderzoek blijkt dat twee derde van de geleidehonden wordt afgeleid bij het uitvoeren van zijn taak. Maar maak je geen zorgen! Tijdens zijn werk krijgt de hond voldoende knuffels van zijn baas en als hij vrij is, kan hij heerlijk gewoon hond zijn en ravotten met andere honden.

Is een assistentiehond altijd aan het werk?

Onze assistentiehonden krijgen gedurende de dag voldoende rust en ontspanning, zoals slapen, wandelen, spelen, rennen, snuffelen en knuffelen. Dit is essentieel voor hun welzijn en nodig om hun belangrijke taak goed te kunnen uitvoeren. Afhankelijk van hun rol weten ze precies wanneer ze aan het werk moeten. Voor blindengeleidehonden is er bijvoorbeeld een duidelijke scheiding: thuis gaat het tuig af en zijn ze ‘gewone’ huishonden, buiten zijn ze weer ‘in dienst’. Soms begeleiden ze hun baas naar het werk, maar ook daar kunnen ze ontspannen zodra het tuig afgaat. Loslopen is voor geleidehonden cruciaal; daarom wordt afgesproken dat ze dagelijks minstens een half uur vrij kunnen rennen, spelen en snuffelen. KNGF benadrukt dit, omdat loslopen zorgt voor fysieke en mentale ontspanning.

Andere assistentiehonden, zoals ADL-honden, PTSS-honden en honden voor kinderen, werken soms zonder herkenbaar dekje. Voor hen is het werk meer een way of life: ze herkennen commando’s of situaties. Een ADL-hond pakt bijvoorbeeld iets van de grond op, een PTSS-hond zoekt zijn baas op bij onrust, en een hond voor kinderen legt geruststellend zijn kop op het kind, bijvoorbeeld bij de tandarts. Het dekje dient vooral voor herkenbaarheid in het publiek.

Al deze honden schakelen moeiteloos tussen actieve en passieve stand-by, dankzij hun training en de band met hun baas. Samen leren ze op elkaar inspelen, wat hun samenwerking zo uniek en effectief maakt.

Ik heb zelf mijn hond getraind, kan ik bij jullie een dekje aanschaffen?

We krijgen regelmatig de vraag: 'Ik heb een eigen getrainde hond die ook als hulphond voor mij werkt, maar hij mag niet overal mee naar binnen. Kan ik bij jullie een dekje aanschaffen?'
Het antwoord is: Nee, alleen honden die door ons zijn opgeleid krijgen een dekje waardoor ze herkenbaar zijn als officiële assistentiehond. Ons dekje dient als een betrouwbare indicatie voor ondernemers en gelegenheden dat de hond grondig is getraind en voldoet aan de hoogste normen van professionaliteit. Wij zijn geen voorstander van het gebruik van dekjes die de indruk wekken dat het gaat om een officieel opgeleide assistentiehond, terwijl dat niet het geval is. We willen benadrukken dat we geen afbreuk willen doen aan de waardevolle rol die een eigen hond kan spelen bij het ondersteunen van zijn of haar eigenaar.

Ben je benieuwd naar het verloop van de carrière van onze hulphonden? Luister dan naar de podcast ‘wie heb ik aan de lijn’. In deze aflevering vertelt collega Carla hoe de opleiding van onze hondenhelden verloopt en geeft een inkijkje in onze organisatie.

Luister naar de podcast van Hella

Blijf op de hoogte van het werk van KNGF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer video's en verhalen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg regelmatig een inkijkje in de training en opleiding van onze hulphonden.

Meld je aan

Vind ons leuk op Facebook

Lees mooie verhalen over onze cliënten en hun honden, een inkijkje in onze trainingen en regelmatig handige (honden)tips en leuke acties!

Word fan op Facebook

De mooiste inkijkjes op Instagram

We nemen je mee tijdens de training, verblijf op school en je ziet natuurlijk ook de liefste pups en kennelkatten voorbij komen.

Volg ons op Insta
Onze website gebruikt cookies