Veelgestelde vragen over: onze hulphonden

Is de training leuk voor de honden?

De honden van KNGF Geleidehonden worden nooit met dwang getraind. De training van onze geleidehonden in opleiding gebeurt op basis van het belonen van positief gedrag. Zo krijgt de hond plezier in de training en werken ze graag voor hun baas. Daarnaast krijgen ze bij ons iedere dag volop tijd en ruimte om lekker te rennen, spelen en snuffelen.

Hoe lang duurt de gemiddelde opleiding van een hulphond?

Dit verschilt voor de verschillende carrieres van onze hulphonden. De opleiding van een blindengeleidehond duurt 6-8 maanden, voor een buddyhond autisme en ptss ongeveer 2 maanden en voor een buddyhond ongeveer een maand.

Wat zijn de kosten voor de opleiding van een hulphond?

Deze zijn verschillend per carriere, maar de gemiddelde kosten voor de opleiding van een professioneel opgeleide hond zijn €40.000. Deze kosten hebben betrekking op de hele loopbaan van de hond: vanaf geboorte tot en met pensioen. Ook de begeleiding van cliënten en nazorg vallen hieronder. Op deze pagina zie je hoe deze kosten opgebouwd zijn.

Met welke hondenrassen werkt KNGF Geleidehonden en waarom?

Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als geleidehond. Deze honden werken graag voor een baas en zijn daarnaast groot genoeg om hun baas comfortabel te begeleiden. Bekijk de pagina's onze hulphonden en waarom kiezen we voor deze rassen voor meer informatie over de honden van KNGF Geleidehonden.

Wat is een hulphond?

Hulphonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen. Er zijn verschillende soorten geleidehonden of hulphond. Lees hier meer over op de pagina wat is een hulphond.

Hoe herken ik een hulphond die aan het werk is?

Een hulphond die aan het werk is, kun je herkennen aan een hesje of tuig. Het tuig bestaat uit een harnas en een beugel en is vaak voorzien van de tekst ‘niet aaien’ of ‘niet afleiden’ en het logo van de geleidehondenschool. Ook hulphonden in opleiding dragen een dekje om de hond alvast te laten wennen aan zijn uniform en zodat hij herkenbaar is en er ook geoefend kan worden in winkel, horeca, openbaar vervoer en openbare gebouwen. Lees hier 7 tips voor het omgaan met een hulphond.

Mag ik een hulphond aaien?

Een hulphond mag je nooit aaien als hij aan het werk is. Hierdoor raakt hij afgeleid en kan hij zijn baas minder goed helpen. Dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Uit een onderzoek blijkt dat twee derde van de geleidehonden wordt afgeleid bij het uitvoeren van zijn taak. Maar maak je geen zorgen! Tijdens zijn werk krijgt de hond voldoende knuffels van zijn baas en als hij vrij is, kan hij heerlijk gewoon hond zijn en ravotten met andere honden.

Is een buddyhond altijd aan het werk?

Nee, een buddyhond heeft zonder dekje om gedurende de dag meerdere lange en korte momenten van rust (slapen) en ontspanning (uitlaten, spelen, rennen, snuffelen). Dat is in het belang van de hond en het hondenwelzijn, maar het is ook een voorwaarde om zijn belangrijke taak goed uit te kunnen voeren. De hulphond is vooral alert en ‘aan het werk’ als hij zijn dekje om heeft. Hij weet dan dat hij voor de baas aan het werk is en zich niet moet laten afleiden. Zonder dekje om zal de hond ook baasgericht zijn, want dat zit in het karakter van de honden die voor deze rol geselecteerd zijn. Ook op momenten dat de hond niet aan het werk is, kan de baas een herbeleving of angstaanval krijgen. De hond zal dan vanuit die baasgerichtheid opmerken dat zijn hulp nodig is. Dat is te omschrijven als passief aanstaan in een stand-by modus. Daarnaast is er de actieve modus; als baas en hond bijvoorbeeld naar buiten gaan en zich onder de mensen begeven, denk aan een winkelbezoek. De hond zal dan bezig zijn met bufferen (persoonlijke zone van baas vergroten) en reageren op spanning- en emotiesignalen van de baas. De passieve, stand-by modus is van toepassing op de huiselijke situatie: de hond is in rust, de baas is in rust. Toch zal de hond bij bepaalde signalen van de baas, denk aan zuchten of huilen, de baas gaan opzoeken en voor afleiding en ontspanning willen zorgen.

KNGF maakt duidelijke afspraken over het werkaanbod en de ontspanningsmomenten voor de buddyhond, voordat de hond bij een cliënt geplaatst wordt. Over het algemeen geldt bij mensen met PTSS dat de cliënt minder aankan dan de hond en dat de cliënten de eigen bezigheden doseren over de dag. De hond profiteert van dat doseren, voor hem is het een balans tussen hard werken en gewoon hond zijn.

Onderzoek toont aan dat het welzijn van een buddyhond PTSS boven dat van een gemiddelde huishond ligt. De hond is 24/7 bij zijn baas, wat fijn is voor een hond. Ook blijkt dat mensen met een buddyhond een enorme drive hebben om goed voor de hond te zorgen. Ze zijn er zuinig op, want de hond is enorm belangrijk voor de baas.

Ben je benieuwd naar het verloop van de carrière van onze hulphonden? Luister dan naar de podcast ‘wie heb ik aan de lijn’. In deze aflevering vertelt collega Carla hoe de opleiding van onze hondenhelden verloopt en geeft een inkijkje in onze organisatie.

Luister naar de podcast van Hella

Blijf op de hoogte van het werk van KNGF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer video's en verhalen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg regelmatig een inkijkje in de training en opleiding van onze hulphonden.

Meld je aan

Vind ons leuk op Facebook

Lees mooie verhalen over onze cliënten en hun honden, een inkijkje in onze trainingen en regelmatig handige (honden)tips en leuke acties!

Word fan op Facebook

De mooiste inkijkjes op Instagram

We nemen je mee tijdens de training, verblijf op school en je ziet natuurlijk ook de liefste pups en kennelkatten voorbij komen.

Volg ons op Insta
Onze website gebruikt cookies