Wat is een hulphond, assistentiehond of geleidehond?

Assistentiehonden zijn professioneel opgeleide honden die mensen met een beperking helpen bij meer vrijheid en een zelfstandiger leven. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een stoornis. Ook kunnen ze fungeren als een maatje voor jongeren en volwassenen. De bekendste hulphond is voor veel mensen de blindengeleidehond. Maar er zijn veel verschillende soorten assistentiehonden.


Wat doet een helpende hond?

Deze verschillende typen hulphonden hebben allemaal een andere taak.

  • Een blindengeleidehond brengt zijn baas met een visuele beperking veilig van A naar B.
  • Een PTSS-assistentiehond geeft sociale steun aan (oud) geüniformeerden met een posttraumatisch stressstoornis (PTSS).
  • Een ADL-assistentiehond (ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen) helpt mensen met een lichamelijke functiebeperking bij de dagelijkse dingen. Zo houden zij meer energie over en zijn ze onafhankelijker.
  • Een assistentiehond voor kinderen met een ziekte of handicap, of een vorm van autisme helpt hen door het verrichten van praktische taken en door steun te geven, zowel in het gezin als buiten de deur. Deze hulphond helpt zo kinderen zich verder te ontwikkelen en de zelfstandigheid te vergroten.

Enkele andere type hulphonden, die niet door KNGF Geleidehonden worden opgeleid zijn:

  • Een epilepsiehulphond helpt als zijn baas een epileptische aanval krijgt.
  • Een diabeteshond alarmeert zijn baas op een naderende hypo of hyper, zodat hij de nodige maatregelen kan nemen.
  • Signaalhonden voor mensen met een auditieve beperking attenderen hun bazen op belangrijke geluiden zoals de deurbel, een rookalarm of telefoon.
  • Een hulphond voor autisme of autismegeleidehond ondersteunt volwassenen met autisme. Hij zorgt voor structuur bij dagelijkse activiteiten en men ervaart minder prikkels buitenshuis.

Overigens gebruikt de wet voor al deze typen helpende honden de overkoepelende term assistentiehonden.

Hoe herken ik een hulphond?

Hulphonden die aan het werk zijn, kun je herkennen aan een hesje of tuig. Het tuig bestaat uit een harnas en een beugel en is vaak voorzien van de tekst ‘niet aaien’ of ‘niet afleiden’ en het logo van de geleidehondenschool. Ook hulphonden in opleiding dragen een dekje om de hond alvast te laten wennen aan zijn uniform dat hij als toekomstige hulphond draagt. Door tijdens de training een dekje te dragen is hij herkenbaar en kan er ook geoefend worden in winkels, horeca, openbaar vervoer en openbare gebouwen.

Er bestaat nog geen keurmerk of standaard waaraan een kwalitatief goed opgeleide hulphond te herkennen is. Hier wordt op Europees niveau aan gewerkt. In Nederland gebeurt dat in een NEN-normcommissie. Wel zijn er op internationaal en Europees niveau instanties die officiële hondenscholen accrediteren. Hieraan zijn wij verbonden via IGDF en ADI en ADeu

Belangrijk
: een hulphond mag je nooit aaien als hij aan het werk is. Hierdoor raakt hij afgeleid en kan hij zijn baas minder goed helpen en dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Maak je geen zorgen, tijdens zijn werk krijgt de hond voldoende knuffels van zijn baas. En als hij vrij is, kan hij heerlijk gewoon hond zijn en ravotten met andere honden.

De opleiding en het matchingsproces

Er gaat een lang traject vooraf aan het moment waarop een assistentiehond aan de slag gaat bij zijn baas. De pups worden geboren bij een fokgastgezin waar de moederhond verblijft en gaan met 7/8 weken naar een puppypleeggezin. Daar leren ze de basisvaardigheden en worden ze gesocialiseerd. Met een maand of 14 komen ze naar de geleidehondenschool. Tijdens de opleiding blijkt welk soort carrière het beste bij de hond past. Of dat de hond door diverse redenen de opleiding niet afmaakt en een leven als huishond tegemoet gaat. Net voordat de hond afstudeert kijken we welke cliënt bij deze hond past om de allerbeste match te maken. Na zijn werkende leven geniet de hond bij een leeftijd van gemiddeld 9 jaar van een welverdiend pensioen..

Welke hondenhelden leiden wij op?

KNGF Geleidehonden leidt een aantal verschillende soorten hulphonden op. Ook geven wij workshops waarin we mensen leren hun eigen hond in te zetten bij hun jonge kind met autisme. Hierdoor kunnen we nog meer mensen helpen. Onze honden zijn hoogopgeleid en gespecialiseerd en werken als blindengeleidehond, ADL-assistentiehond, assistentiehond voor kinderen met fysieke beperking of vorm van autisme en PTSS-assistentiehond.

Wat weet jij over de hulphond?

De meeste mensen hebben er wel een beeld bij, zelfs als ze er zelf niet direct mee te maken hebben. Maar klopt dat ook? Weet je welke soorten assistentiehonden er zijn, wie ze kunnen helpen en wat ze juist wel of niet kunnen? En hoe ga je eigenlijk het beste met zo’n knappe viervoeter om? We gingen de straat op en vroegen willekeurige voorbijgangers naar hun kennis over verschillende soorten hulphonden. En we laten de experts uitleggen hoe het nou precies zit. Bekijk hier de filmpjes over de verschillende soorten assistentiehonden. 

We werken met labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen hiervan. Lees hier meer over deze verschillende hondenrassen.

Kosten van een hulphond

Ondanks het feit dat hulphonden echt een bijdrage kunnen leveren aan een zelfstandiger leven van iemand met een beperking, worden lang niet alle soorten hulphonden vergoed. Zorgverzekeringen vergoeden een gedeelte van de opleiding van hulphonden als daar een praktische en medische indicatie voor is. Dit geldt voor bijvoorbeeld blindengeleidehonden en ADL-assistentiehonden maar niet voor PTSS-assistentiehond en assistentiehond voor kinderen. Voor de PTSS-assistentiehond ontvangen wij een vergoeding van het Ministerie van defensie. Voor de assistentiehond voor kinderen neemt KNGF Geleidehonden als organisatie alle kosten voor de rekening. Dit maakt dat wij voor een groot deel afhankelijk zijn van giften en nalatenschappen. Wil je hieraan bijdragen?

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Onze website gebruikt cookies