Ook een eigen huishond kan vaardigheden leren om het gedrag van een kind met autisme te doorbreken. Hiervoor heeft KNGF Geleidehonden de speciale PAWS workshop ontwikkeld. PAWS staat voor Parents Autism Workshop & Support.

Deze workshop is te volgen voor mensen met een eigen hond, en in het geval van het aanvragen van een assistentiehond voor een kind met een vorm van autisme is deelname aan de PAWS workshop een verplicht onderdeel binnen het aanvraagtraject.

Voor deelnemers met een eigen hond geldt dat na afronding van de workshop de hond geen speciale rechten krijgt, noch zal deze officieel worden aangemerkt als assistentiehond.

Meld je hier aan


Workshops en informatiemateriaal

Via workshops (inclusief informatiemateriaal) helpt PAWS ouders bij het zoeken naar een geschikte huishond en het trainen daarvan. Als het gezin al een eigen huishond heeft, leert de PAWS workshop de ouders hoe ze deze hond kunnen inzetten zodat hij van nut is voor hun kind. 

De huishond kan bijvoorbeeld worden getraind om het kind af te leiden van bepaald gedrag, door een grappig trucje te laten zien. Of de ouder gebruikt de hond als hulpmiddel om het kind iets te leren zoals: de hond moet stilzitten voor hij mag eten, het kind moet hetzelfde doen. 

In de onderstaande video van de Nederlandse Vereniging voor Autisme hoor je meer over het ontstaan en de opzet van de PAWS-cursus. Ook komt Mariska aan het woord, die vertelt hoe huishond Gibbs haar zoontje Kyan helpt.

 
Onze website gebruikt cookies