Niet alleen scholen en horeca zijn dicht. Ook KNGF Geleidehonden heeft maatregelen getroffen die de gezondheid van vrijwilligers, cliënten en medewerkers moet beschermen. Wat heeft dat voor gevolgen voor onze honden, cliënten, vrijwilligers en medewerkers? Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen leggen we onze aangepaste werkwijze uit.

1. Iedereen met een KNGF-hond kan rekenen op begeleiding vanuit de organisatie. Hoe doen jullie dat nu?

KNGF Geleidehonden staat altijd klaar voor geleidehondenbazen en pleeggezinnen. Zij kunnen 24/7 contact opnemen met het servicebureau bij vragen of problemen. Dat is nu niet anders. Wel vragen we om vooral per e-mail contact op te nemen zodat wij met een beperkte telefonische bezetting voor spoed altijd goed te bereiken zijn. Wat we momenteel niet kunnen doen, is bezoeken afleggen aan pleeggezinnen en cliënten. Ook instructies van honden en hun bazen - waarbij we mensen leren werken met hun nieuwe geleidehond - gaan helaas niet door. Fokgastgezinnen die een nestje in huis hebben en verzorgen, krijgen nog wel begeleiding in de vorm van bezoek aan huis. Uiteraard op voorwaarde dat zowel de gezinsleden als de KNGF-medewerker geen ziekteverschijnselen vertonen en het gezin en de medewerker 1,5 m afstand houden.

2. Kan de training van de huidige leerlinghonden gewoon doorgaan?
Jazeker. De pups gaan gewoon door met leren bij hun puppypleeggezin, al kan niet alles geoefend worden. En alle honden die we hier in de kennel hadden, zijn met de trainers (of onze externe partners) mee naar huis. De trainers en instructeurs trainen de honden in hun thuisomgeving, uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM. Lees het blog: ook onze honden krijgen thuisonderwijs.

3. Kan een blindengeleidehond 1,5 meter afstand houden?
Wij leren onze blindengeleidehonden te denken dat ze 1 meter breed en 2 meter hoog zijn. Zo brengen ze hun baas veilig van A naar B en loopt de geleidehondenbaas niet tegen een vuilnisbak of luifel aan. Maar 1,5 meter is net wat meer en de blindengeleidehond en zijn baas zullen deze afstand dus niet vanzelfsprekend houden tot anderen. Help ze daarom graag een handje door zelf afstand te nemen bij het passeren van een geleidehond die aan het werk is.

4. Wat gebeurt er met een KNGF-hond als zijn baas of pleeggezin ziek is of in quarantaine moet?
Iedere geleidehondenbaas heeft een achtervang die benaderd kan worden als de cliënt de zorg voor zijn hond niet op zich kan nemen, bijvoorbeeld door ziekte. Dat is in deze situatie dus niet anders. Dat geldt ook voor pleeggezinnen, maar in de praktijk kunnen mensen het toch vaak oplossen met hun eigen gezin.

5. Kunnen mensen zich nog steeds aanmelden voor een geleidehond of als puppypleeggezin?
Je kunt je nog steeds aanmelden voor een geleidehond. Als uit de telefonische intake blijkt dat een geleidehond tot de mogelijkheden behoort, volgt normaal gesproken een voorzorgbezoek van een van onze instructeurs. Die kunnen we op dit moment helaas niet afleggen. Daarmee zal het aanvraagtraject langer duren dan normaal. Doordat we op dit moment geen instructies kunnen doen, zal de wachttijd voor een geleidehond waarschijnlijk oplopen.

Maar ook al lijkt het normale leven stil te staan, er worden nog steeds nestjes geboren. Gelukkig maar! Voor al die pups zoeken we ook nu pleeggezinnen. Aanmelden kan wel gewoon, we nemen dan telefonisch contact op voor de eerste screening. Als die van beide kanten positief is, komen we graag langs voor een uitgebreid kennismakingsgesprek zodra dat weer kan. Meer lezen en aanmelden.


Onze website gebruikt cookies