Bij KNGF Geleidehonden worden jaarlijks maar liefst 200 pups geboren. Na 7,5 week zoeken al deze hummels een puppypleeggezin dat hen het eerste jaar wil opvoeden, met het oog op een toekomst als geleidehond. 

Dat leek de familie De Tombe – Van Laar wel iets. Zij doen dit jaar voor het eerst mee en in augustus kwam pup Joplin bij ze wonen. Hij was toen nog erg klein, wist nog niet dat hij buiten moest plassen en aan de riem lopen was totaal nieuw voor hem. Deze dingetjes heeft hij nu onder de knie en hij leert elke dag nog bij. Het gezin neemt Joplin mee op stap, naar winkels, school, naar het station of op familiebezoek. Zodat hij stapsgewijs aan al die zaken went. Verder leren ze hem commando’s zoals zit, af en blijf. En ze geven hem veel liefde en zelfvertrouwen. Zodat Joplin straks goed in zijn vel zit en als hij 14, 15 maanden is door kan stromen naar de KNGF-vakschool om het vak van blindengeleidehond (of assistentiehond, buddyhond autisme of buddyhond PTSS) te leren.

Joplin en zijn puppypleeggezin

Het leukste vrijwilligerswerk

Een puppy opvoeden voor KNGF Geleidehonden is een leuke, tijdrovende en verantwoordelijke taak, daar weet Danielle de Tombe – Van Laar inmiddels alles van. Gelukkig krijgt ze hierbij goede begeleiding van een puppyinstructeur, zodat ze er niet alleen voor staat. Maar naast al het werk, is het vooral genieten. 

Danielle: ‘Als je van honden houdt, is dit het leukste vrijwilligerswerk om te doen. Een mooi doel om naar toe te werken en ondertussen genieten van zo'n geweldige pup in huis.’ Als Joplin ruim een jaar is en alles weet dat hij nodig heeft om in de “brugklas” te starten, zal zijn puppypleeggezin afscheid van hem moeten nemen. Dat valt niet mee, maar zoon Boaz (6) verwoordt het zo: " Wij houden van honden én van mensen helpen die een geleidehond nodig hebben!" Precies. Daarom doen ze dit. 

Onze website gebruikt cookies