Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven te geven met een professioneel opgeleide hond. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden.

Wat doet KNGF Geleidehonden?

Sinds onze oprichting in 1935 hebben wij duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Door al deze ervaring hebben wij een schat aan kennis op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zetten we tegenwoordig ook in voor mensen met andere beperkingen: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme. Daarvoor houden wij ons bezig met:

  • Fokken van toekomstige geleidehonden.
  • Socialiseren en opvoeden van jonge honden, samen met puppypleeggezinnen.
  • Opleiden van blindengeleide-, assistentie- en buddyhonden.
  • Instructie, begeleiding, advies en nazorg bieden aan de mensen die een geleidehond krijgen.
  • Geleidehondeninstructeurs opleiden.
  • Fondsenwerving en voorlichting.
  • Belangen behartigen van onze cliënten.

Ons beleid is in te zien in het meerjarenplan 2019-2022 (pdf). Voor de behaalde resultaten bekijk je ons jaarverslag of jaarbericht. Ook krijg je een goede indruk van ons werk door de bedrijfsfilm te bekijken.

Dierenwelzijn

Een hond is een levend wezen met rechten. Zonder aandacht voor zijn welzijn, kan een geleidehond zijn werk niet doen. KNGF Geleidehonden waarborgt het welzijn van haar honden.

Dankbaar voor donateurs

Om ons werk uit te kunnen voeren, zijn wij grotendeels afhankelijk van de financiële steun van onze donateurs. Uiteraard waarderen wij deze steun enorm en gebruiken deze dan ook zorgvuldig. Wij zijn graag open over de besteding (pdf) van onze giften.

Koninklijk

In 1953 bracht koningin Juliana een tweede bezoek aan de geleidehondenschool. Ze maakte geblinddoekt “een rit” met geleidehond Guus. Diep onder de indruk van de prestaties van de hond, verleende zij het Nederlandsch Geleidehonden Fonds enkele weken later het predicaat Koninklijk. NGF werd KNGF (Koninklijk Nederlandsch Geleidehonden Fonds). Later werd dit KNGF Geleidehonden.

In beeld onze band met het Koninklijk Huis


De stichting KNGF Geleidehonden

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en daardoor grotendeels afhankelijk van donaties. KNGF Geleidehonden is aangesloten bij de Internationale Federatie van Geleide-hondenscholen en de Internationale Federatie van Assistentiehonden. Deze federaties hebben normen gesteld waaraan kwaliteitsscholen voor geleide- en assistentiehonden moeten voldoen en controleren dat ook regelmatig. Daarnaast delen de aangesloten organisaties hun kennis met elkaar.

De organisatie voldoet aan de Erkenningsregeling Goede Doelen van toezichthouder CBF, is lid van branchevereniging Goede Doelen Nederland (GDN) en heeft de ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Het toezicht houden door de Raad van Toezicht en het besturen door de directie zijn strikt gescheiden. Beiden onderschrijven de SBF-code voor Goed Bestuur van harte.

De taken en bevoegdheden zijn vastgelegd in:


Meer over onze organisatie

Dierenwelzijn

Keurmerken

Partners

Onze website gebruikt cookies