Blind vertrouwen begint bij de juiste match
De juiste match tussen een assistentiehond en een cliënt is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Alleen wanneer de karakters goed op elkaar aansluiten en de hond past bij de leefomgeving en hulpvraag van de cliënt, kunnen zij een sterk team vormen. Maar hoe zorg je ervoor dat de juiste hond bij de juiste persoon terechtkomt? Achter elke match zit een zorgvuldig proces, waarin KNGF Geleidehonden de beste combinaties naar boven brengt.
“De overstap naar een nieuwe hond is een emotioneel gebeuren. De diepe band die ik met de vorige hond opbouwde, vervang je niet zomaar.” Dit zegt Albert (70); hij is al 30 jaar blind en kreeg in november 2024 zijn vierde KNGF-geleidehond. Zijn vorige hond, Ilmar, ging na 7 jaar trouwe dienst met pensioen.
Albert woont in een Gronings dorp, waar hij de klokken van de katholieke kerk luidt. Ook houdt hij op verschillende plekken de torenuurwerken bij. “Dagelijks loop ik bovendien uren door de Ommelanden en ik houd de pas er nog steeds flink in. Een geleidehond is bij al deze activiteiten onmisbaar.”
Opvolger
2 jaar voordat Ilmar afzwaaide, begon het gesprek tussen KNGF Geleidehonden en Albert over een opvolger. “Daarbij werd gekeken naar mijn situatie, wensen en mobiliteit.” Albert reist niet langer met de trein. “Dat is heel relevant, want mijn nieuwe hond hoeft nu geen uitblinker meer te zijn in stations- en treingedrag.”
Hond als uitgangspunt
Bij een match wordt de hond altijd als uitgangspunt genomen. Al tijdens de opleiding bekijken instructeurs welk type cliënt het beste past bij het karakter, de eigenschappen en de vaardigheden van de hond. Hoe doet hij het bijvoorbeeld met kinderen, katten en trappen in huis? In de uiteindelijke match worden ook zaken als woonomgeving en het looptempo - van zowel cliënt als hond - meegewogen.
‘De perfecte hond bestaat niet’
“De perfecte hond bestaat niet, maar we proberen zo dicht mogelijk bij de ideale match te komen”, zegt Monique, coördinator cliëntaanvragen bij KNGF Geleidehonden. “Zo kan de kleur van een blindengeleidehond een rol spelen. Iemand die nog een klein beetje zicht heeft, neemt soms een blonde hond beter waar dan een zwarte. Bij een ander kan dat precies andersom zijn. Toch is dat meestal geen doorslaggevende factor. Waar het echt om gaat, is dat hond en cliënt de potentie hebben om goed op elkaar ingespeeld te raken.”
Hoog looptempo en kilometers maken
Zwerre, die vorig jaar slaagde voor zijn examen als blindengeleidehond, is een echte buitenweghond. Hij functioneert optimaal in een omgeving zonder veel prikkels, zoals druk verkeer. “Sommige honden vinden dit saai, maar voor Zwerre is het ideaal”, zegt instructeur Brit. “In zo’n omgeving heeft hij een hoog looptempo en maakt hij graag veel kilometers.”
In deze vlog vertellen collega’s Marloes en Monique wat meer over het matchingsproces. Ook zie je Zwerre in actie als instructeur Brit een stuk met deze knappe viervoeter loopt.
‘Het zit goed tussen ons’
Je voelt hem al aankomen: tijdens het matchingproces kwamen de profielen van Albert en Zwerre snel naast elkaar in beeld. “Omdat ik ervaring heb met geleidehonden, waren de gesprekken korter dan normaal”, zegt Albert. “Bij KNGF in Amstelveen ontmoette ik Zwerre voor het eerst en we hadden beiden, denk ik, direct een klik. Zeker toen we samen gingen lopen voelde ik meteen: het zit goed tussen ons.”
Nadat een match is gemaakt, begint bij nieuwe cliënten normaliter een intensieve instructieperiode, waarin de hond en de cliënt onder begeleiding van een instructeur goed leren samenwerken. Bij Albert was deze periode, gezien zijn ervaring met geleidehonden, een stuk minder intensief. Toch duurt het wel even voordat de band helemaal is opgebouwd.
Groeiend vertrouwen
“Je moet volledig leren vertrouwen op de beugel waaraan de hond loopt, die veel meer doet dan alleen obstakels vermijden. Hij bepaalt of je kunt doorlopen, naar links of rechts moet, of juist moet stoppen”, stelt Albert. “Dat vertrouwen moet groeien en dat doet het ook, maar voordat je elkaar echt goed kent, ben je zo 9 maanden verder. Wij zitten nu bijna in maand 3.”
We lossen het samen op
Als je hond nog niet zo goed kent weet je niet altijd waarom hij tijdens een wandeling ineens stopt of onverwacht reageert. Albert: “Het kan heel belangrijk zijn, omdat er een obstakel voor ons ligt. Maar soms blaft Zwerre tegen elektriciteitsmasten of schrikt hij van een zwart schaap in de wei. Dat soort dingetjes lossen we samen op. Met mijn stem stel ik hem weer gerust. Pas als je je hond helemaal goed kent, voel je sneller aan waarom hij bepaald gedrag vertoont.” Naast zijn werk geniet Zwerre ook enorm van zijn vrije tijd. Hij is dol op rennen door het open veld. En zwemmen? “Daar moet hij niets van hebben”, lacht Albert.
Veel vertrouwen
Na 4 KNGF-honden heeft Albert veel vertrouwen in het matchingproces. “Ik gaf me over aan KNGF. Zij weten precies welke hond het beste bij je past, en dat heeft me altijd een geweldige match opgeleverd.”