Integriteit van het dier en dierenwelzijn

Het borgen van dierenwelzijn is een belangrijk uitgangspunt voor KNGF Geleidehonden. Als het aankomt op de omgang met onze honden, dan berokkenen we geen schade en respecteren we de integriteit van het dier. 

Klonen is een kunstmatige wijze van reproductie waarbij een identieke genetische kopie van een organisme wordt geproduceerd. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Vooralsnog is de slagingskans gering en de overlevingskans van de embryo’s klein. 

KNGF Geleidehonden vindt dat er bij het klonen van dieren ethische bedenkingen zijn over respect en integriteit van het dier en daarom is het niet aanvaardbaar. Tevens is het momenteel wettelijk gezien niet toegestaan om geleidehonden te klonen.

Klonen van geleidehonden niet aanvaardbaar

Sinds schaap Dolly in 1997 als ’s werelds eerste gekloonde schaap het levenslicht zag, wordt er veel geëxperimenteerd in gespecialiseerde instituten. 

Het klonen van dieren zou voor KNGF Geleidehonden in potentie voordelen kunnen bieden. Zo zouden de beste geleidehonden kunnen worden geselecteerd en gekloond, waardoor een hoge productie van bewezen goede geleidehonden kan worden gegarandeerd. Toch is er nog weinig bekend over de slagingspercentages, de effecten op de gezondheid, de kosten en de welzijnsaspecten van de draagmoeders en de pups. Veertig procent van de pups komt niet op een natuurlijke manier ter wereld, maar met een keizersnede: een ingrijpende behandeling voor de draagmoeder.

Vanwege quarantainemaatregelen verblijven de gekloonde pups de eerste zeven maanden in een kennel, wat ons betreft niet de beste omgeving om in op te groeien. En hoewel het genetische materiaal gekopieerd kan worden, is het niet mogelijk om de omstandigheden waaronder het dier zich ontwikkelt precies na te bootsen. 

Voor KNGF Geleidehonden is het klonen van honden niet aanvaardbaar, omdat het in strijd is met onze principes.

Onze website gebruikt cookies