Kees (62) en Janneke (64) van den Hoek uit Hoogland zijn al jarenlang fokgastgezin voor KNGF Geleidehonden. Zij hebben drie moederhonden in huis gehad en bijbehorende nestjes pups verzorgd.

Ruim zeven weken geleden werd “hun” honderdste pup geboren. Vandaag was de dag van het afscheid, dat tegelijkertijd een warm welkom betekende; de pups werden door familie Van den Hoek uitgereikt aan de puppypleeggezinnen. 

Opgroeien in huiselijke omgeving

De pups van KNGF geleidehonden worden bij fokgastgezinnen geboren. Deze aanpak zorgt voor een stabiele, huiselijke omgeving voor de moederhond en de pups. De jonge honden hebben door deze vertrouwde omgeving meteen een voorsprong op soortgenoten die in een kennel opgroeien. Kees en Janneke kunnen zich ook na honderd pups, alle viervoeters afzonderlijk nog herinneren. ‘Wel is het steeds lastiger om een naam te bedenken voor de jonge honden, dit nest moest met een U beginnen.’

De honderste pup

Na lang wachten mochten de puppypleeggezinnen nu dan eindelijk “hun” pup in ontvangst nemen. De naam van de pup hadden ze net daarvoor te horen gekregen. Familie Krabbenbos zorgt het komende jaar voor de honderdste pup. Dit is Uchien, een blonde labrador retriever reu. “Dit is hartstikke bijzonder, we vinden het een eer dat wij de honderdste pup van Kees en Janneke van den Hoek in huis krijgen,” vertelt Ellen Krabbenbos.

De puppypleeggezinnen hebben een zeer verantwoordelijke taak: de socialisatie, opvoeding en verzorging van de jonge hond. In het jaar bij het pleeggezin went de kleine viervoeter aan kinderen, openbaar vervoer, winkels, andere dieren en nog veel meer. Daarna begint de hond aan zijn daadwerkelijke opleiding tot geleidehond in Amstelveen.

Telegraaf TV was erbij. Bekijk hier het filmpje

Onze website gebruikt cookies