Foto: Ron Baltus

Een hond op de werkvloer is gezellig en heeft allerlei voordelen. Dat weten we bij KNGF Geleidehonden natuurlijk al lang. Op steeds meer werkplekken duikt de kantoorhond op. Er is zelfs een internationale dag in het leven geroepen: 26 juni is Take Your Dog To Work Day!

Zoveel kantoorhonden als op het opleidingsterrein in Amstelveen vind je nergens. Dat durven we best te beweren. In elk kantoor staan waterbakken, liggen hondenmanden, zijn er hondenbrokjes, flossen en kongs. De deuren zijn voor het gemak gehalveerd, zodat medewerkers in de deuropening kunnen overleggen zonder dat onze viervoeters ontsnappen. In de meeste kantoren liggen privé-honden die KNGF-medewerkers mee naar het werk nemen. Je vindt er dan ook een bonte verzameling: van cocker spaniels tot teckels en van toller retrievers tot aan een Drentsche patrijs. Ook onze assistentiehonden in opleiding brengen zo nu en dan tijd door op andere afdelingen, zoals bij communicatie of de administratie. Dat is gezellig en tegelijkertijd een goede voorbereiding op hun werk als hulphond.

Ontspannen sfeer

Dat honden een toegevoegde waarde hebben op de werkvloer, wordt steeds breder bekend. ‘Meerdere onderzoeken wijzen uit dat een hond de productiviteit op de werkvloer verhoogt’, vertelt Marie-Jose Enders-Slegers, bijzonder hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen. Zij doet veel onderzoek op het gebied van mens-dierrelaties. ‘De hond zorgt voor een ontspannen sfeer en hem aaien werkt stressverlagend.’ Het zit ‘m in het knuffelhormoon oxytocine dat vrijkomt bij het aaien van de dieren. De bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol neemt dan juist af. Daarom werkt de aanwezigheid van een hond ook zo goed bij mensen met een posttraumatische stressstoornis.

Corporate hondenbeleid

Ondanks alle voordelen, kijken nog altijd veel mensen raar op als er een kantoorhond vrolijk kwispelend komt aangetrippeld. Al is KNGF Geleidehonden al lang niet meer de uitzondering. Grote bedrijven zoals Google, Amazon, Nestlé en Mars hebben zelfs een corporate hondenbeleid. Stip wandelt nu zo’n anderhalf jaar rond op kantoor van het Amsterdamse reclamebureau Selmore. ‘Ik vind het gezellig om haar bij me te hebben en mijn collega’s ook’, vertelt officemanager en baas van Stip, Anne Jop Lodewijks. ‘Stip wordt vaak geknuffeld en collega’s laten haar regelmatig uit. Als er bezoek komt, houd ik haar altijd bij me. Dat is niet moeilijk, want Stip ligt eigenlijk altijd bij mijn voeten.’

Niet iedereen blij met een hond

Er kleven niet alleen maar voordelen aan het hebben van een kantoorhond. Niet iedereen houdt van honden en sommige mensen zijn er echt bang voor. Of mensen zijn allergisch voor hondenharen. Alhoewel uit de laatste wetenschappelijke inzichten blijkt dat maar weinig mensen echt allergisch zijn, is het toch belangrijk om hier rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door ruimtes aan te wijzen waar de hond niet mag komen of door af te spreken dat de kantoorhond niet meegaat naar de vergaderruimte. Voor het welzijn van de hond is het belangrijk dat het kantoor groot genoeg is dat de hond er zich kan terugtrekken. Verder is het verstandig om gedragsregels af te spreken, zodat iedereen weet wat je wel en niet kunt verwachten en wat je wel en niet kunt doen. Die kunnen per hond verschillen.

Creatief idee

Marie-Jose: ‘Ik vind het fijn dat er meer aandacht is voor het feit dat een hond een sociaal wezen is dat niet graag alleen gelaten wordt. Toch kan ik me ook andere vormen voorstellen. Je zou bij een bedrijf een aantal kennels kunnen plaatsen waar de honden verblijven en waar iemand is om voor ze te zorgen en ze uit te laten. Of neem Oopoeh, een stichting in Amsterdam die senioren koppelt aan een lieve oppashond in de buurt. Ook een mooi initiatief. Maar al met al vind ik de kantoorhond een creatief en innovatief idee waarmee de sfeer op kantoor verbetert.’

Dit artikel stond eerder in ons relatiemagazine Uitgelaten. Wil je deze ook een keer in de bus ontvangen? Meld je hier aan.
Onze website gebruikt cookies