Marleen Rozema is de baas van blindengeleidehond Tessie en blogt regelmatig over hun belevenissen. In dit gastblog vertelt ze over het jaarlijkse nazorgbezoek. 

Vanmorgen stond het jaarlijkse nazorgbezoek van KNGF Geleidehonden op het programma, een medewerker van de geleidehondenschool komt dan kijken hoe het gaat. Je praat met elkaar over het gedrag, het werk en de gezondheid van de hond en je loopt samen een route zodat de instructeur het werk van de geleidehond kan beoordelen. Voor de gelegenheid had ik met een instructeur in Groningen afgesproken, omdat ik wat onzeker ben op een route naar één van de locaties waarop ik werk door fietsers die lukraak langs me heen schieten.

Onopgemerkte obstakels

Het leuke van het lopen van een route met een instructeur achter me vind ik dat de instructeur als een soort voetbalcommentator op de radio beschrijft wat er gebeurt; wat we tegenkomen onderweg, wat en wie we passeren, hoe de hond reageert en anticipeert op obstakels, soortgenoten en verkeer. Ik ben me er nooit helemaal bewust van hoeveel ik op een route eigenlijk tegenkom omdat Tessie haar werk goed doet ;-) en ik dus een heleboel obstakels niet opmerk. Ik werk nu bijna 13 jaar met geleidehonden en het blijft bijzonder en zó niet vanzelfsprekend om via de ogen van de trainer te horen hoe hard mijn hond eigenlijk voor me werkt. Dat blijft een kippenvel-ervaring die me bij elk nazorgbezoek weer ontroert.

Evaluatie geleidewerk: uitmuntend!

Tijdens het lopen heb ik goede, bruikbare tips gekregen om onze veiligheid te waarborgen, misschien nog wel de beste tip: "brutaler worden Marleen, fietsers moeten voor je stoppen. Steek je stok naar voren om over te steken, twijfel niet en ga, als je dan iemand in z'n rug prikt met die stok is het zijn fout!" 

Na het lopen evalueerden we tijdens de koffie de route en bespraken we Tessies functioneren. De instructeur was vol lof over haar: ze doet haar werk súper; geconcentreerd, gemotiveerd, nauwkeurig en ze luistert goed. Ze ziet er goed uit en de combinatie Tessie en ik is echt top! Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Tessie een 'uitmuntend' kan toevoegen aan haar carrière! De instructeur stelde voor om haar te klonen;-) ik ben voor! 

Lieve, mooie, leuke, trouwe, grappige Tessie, mijn meissie, mijn verlengstuk, lot uit de loterij, ogen op pootjes en bovenal beste vriendinnetje, wat ben ik toch verschrikkelijk trots op je! 

Dit blog werd geschreven door Marleen Rozema, zij blogt regelmatig over haar leven met blindengeleidehond Tessie. 

 

 

Onze website gebruikt cookies