Resultaten 2024
In 2024 kwamen er 126 honden naar school in Amstelveen. Zij begonnen aan hun opleiding tot blindengeleidehond, ADL-assistentiehond, PTSS-assistentiehond of assistentiehond voor kinderen. Tussen het trainen door verbleven deze honden in de kennel in Amstelveen of bij één van onze samenwerkingspartners.
Bekijk hier alle hondenstudenten in 2024.
Inmiddels lopen er 661 superteams in Nederland rond, bestaande uit hulphond en cliënt. Deze teams zijn door onze zorgvuldige matching succesvol bij elkaar gebracht. In 2024 konden we 89 succesvolle matches maken tussen afgestudeerde hond en baas.

Alleen samen bereiken we ons doel
Met bijna 200 nieuwe pups zetten we in 2024 een belangrijke en mooie stap richting ons doel: meer mensen helpen die soms al te lang wachten op hun levensveranderende maatje.
De dip als gevolg van de afgelopen (covid)jaren speelde ons bij de afleveringen helaas nog steeds parten, maar er zijn in 2024 toch 89 cliënten aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Een hoofdstuk vol vertrouwen, vrijheid en zelfstandigheid, dankzij de steun van hun hulphond! Ook is er weer hard gewerkt aan het werven, behouden en begeleiden van de broodnodige pleeggezinnen, die met liefde en geduld de pups socialiseren en opvoeden.
Fokgastgezinnen, pleeggezinnen, vrijwilligers, ambassadeurs, trainers, instructeurs en medewerkers doen allemaal hun best om van een hond een succesvolle assistentiehond te maken. Maar zonder financiële steun van donateurs staat alles stil. Zonder geld geen hulphonden en geen toekomst vol nieuwe kansen voor de mensen die zo hard op de honden wachten.
Ik ben trots op wat we met elkaar weten te bereiken. Dankzij jouw steun, in tijd, liefde of financiële bijdrage, kunnen wij werelden openen en levens veranderen!
Monique Dolfing-Vogelenzang
Directeur KNGF Geleidehonden

De blindengeleidehond
Eén van de bekendste honden die KNGF opleidt is de blindengeleidehond. Oplaadkabels van elektrische auto’s, een slordig geparkeerde bakfiets, losgewaaide takken: een stoep is niet altijd vrij. Uitermate lastig als je niks ziet en je er met een taststok omheen moet bewegen. Met een blindengeleidehond is dat een heel ander verhaal. Honden zoals Emmit leiden hun blinde of slechtziende baas soepel om deze hindernissen heen. Deze knappe viervoeters leren gemiddeld 70 commando’s, onder andere om hun baas buitenshuis overal naartoe te brengen: de bushalte, een stationstrap of zitplaats in de trein. Ook leren ze rekening te houden met één meter ruimte in de breedte en twee meter in de hoogte, zodat hun baas nergens tegenaan loopt.
In 2024 vonden 57 blindengeleidehonden de weg naar hun nieuwe baas.
Een geleidehond biedt
- Veiligheid: niet meer bang zijn om te vallen of ergens tegenaan te lopen.
- Snelheid: zelf zoeken naar zebrapaden of alternatieve routes bij wegopbrekingen hoeft niet meer.
- Bewegingsvrijheid: je kunt gemakkelijker naar buiten.

ADL-assistentiehond
Je sleutels oppakken als deze gevallen zijn, of je jas aantrekken. Niet heel ingewikkeld toch? Vanuit een rolstoel kosten ogenschijnlijk simpele acties zoals deze grote inspanning. Gelukkig zijn er honden zoals Austin: ADL-assistentiehonden. Zij zijn speciaal getraind om binnens- en buitenshuis te helpen bij handelingen die de baas zelf niet kan of die veel pijn, moeite en energie kosten. ADL-assistentiehonden maken mensen die een rolstoel gebruiken zelfstandiger en minder afhankelijk van anderen. Tijdens de opleiding leert de hond basisvaardigheden, maar het draait vooral om maatwerk: wat een assistentiehond moet kunnen, hangt af van wat zijn baas nodig heeft.
In 2024 hebben we 11 honden opgeleid om mensen in een rolstoel te helpen met dagelijkse handelingen.
Een ADL-assistentiehond helpt onder andere bij
- Het openen en sluiten van deuren en lades.
- Het bedienen van knoppen zoals licht- en liftknoppen.
- Het oprapen en aangeven van voorwerpen. Zo kan hij een gevallen pen van de grond pakken en boodschappen uit het winkelschap pakken.

PTSS-assistentiehond
Lupo geeft zijn baas veel steun. Sommige (oud-)militairen, -agenten of mensen met soortgelijke beroepen kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere posttraumatische stressstoornisklachten (PTSS). Een PTSS-assistentiehond is een rustige, stabiele hond met een sociaal karakter. Ze zijn goed opgevoed, gehoorzaam en getraind in het omgaan met situaties die voor hun baas moeilijk zijn. Deze honden leren ook praktische vaardigheden, bijvoorbeeld het wekken van hun baas bij nachtmerries.
In 2024 zijn 15 honden opgeleid tot PTSS-assistentiehond.
Dankzij een PTSS-assistentiehond
- Ervaart iemand meer rust.
- Komt er weer regelmaat en structuur in een dag.
- Krijgt een cliënt bewegingsvrijheid en zelfstandigheid.

Assistentiehond voor kinderen
Er zijn kinderen die iets hebben dat hen anders maakt dan anderen. Bijvoorbeeld een fysieke beperking, of autisme. Goed opgevoede, betrouwbare en vaardige assistentiehonden kunnen van onschatbare waarde zijn. Vesper is zo’n kanjer. Hij helpt bij praktische taken en geeft steun, zowel in het gezin als buiten de deur. Soms gebeuren er dan prachtige dingen. Kinderen ontwikkelen ineens vaardigheden waarvan gedacht werd dat ze die nooit konden. En de hond helpt ze zelfstandiger te worden.
In 2024 brachten we in 6 gezinnen een held zoals Vesper.
De talenten van een assistentiehond voor kinderen
- Beheerst apporteren, waardoor dit spelletje ook in een behandelkamer van een arts gespeeld kan worden om een kind afleiding te bieden.
- Op commando contact maken, om spanning of verdriet weg te nemen.
- Netjes lopen met een kindlijn, waardoor een kind groeit in zelfvertrouwen.
KNGF: honden opleiden en meer
Honden opleiden tot fantastische assistentiehond is niet het enige waar we ons bij KNGF mee bezig houden. We doen nog veel meer! Zo onderhouden we nauwe contacten met scholen in andere landen, om bijvoorbeeld kennis te delen en nieuwe inzichten op gebied van hondenfokkerij te bespreken. Ook in praktische zin werken we nauw samen: een deel van onze moederhonden wordt gedekt in het buitenland en omgekeerd komen moederhonden uit allerlei Europese landen bij ons op bezoek voor een dekking van een van onze vaderhonden.
Workshops
KNGF biedt diverse workshops waarbij we onze kennis en expertise inzetten om mensen te leren hoe ze een eigen hond vaardigheden kunnen leren, zodat hij de beste ondersteuning kan bieden. Een leuke, goed getrainde huishond kan van grote toegevoegde waarde zijn en een groot verschil maken.
- Zo organiseren we de PAWS workshop, een speciaal trainings- en begeleidingstraject voor ouders of verzorgers van kinderen met autisme en hun hond.
- De KNGF Koppelworkshop PTSS is voor (oud-)geüniformeerden met PTSS die willen leren hoe een speciaal getrainde huishond hen kan helpen. Afgelopen jaar deden er 135 cursisten mee aan deze workshops.
Inzet ambassadeurs
Onze 110 ambassadeurs geven, met hun assistentiehond of pleegpup, graag een presentatie, gastcollege of lezing. Zij weten het verhaal van KNGF Geleidehonden treffend over te brengen. De persoonlijke ervaringen die ze eraan toevoegen geven de presentaties een uniek karakter. Ambassadeurs met een pleegpup kunnen bijvoorbeeld boeiend vertellen over het bijzondere vrijwilligerswerk dat ze voor ons doen. De andere ambassadeurs zijn echte ervaringsdeskundigen die het verhaal opluisteren met hun eigen belevenissen met hun blindengeleidehond, ADL-assistentiehond of PTSS-assistentiehond. In 2024 is er 157 keer een presentatie, gastcollege of lezing geweest, en dat heeft ruim 9.500 mensen bereikt! Nodig een gastspreker uit.

Steun de missie van KNGF
Een hulphond opent deuren naar een leven met meer vrijheid en zelfstandigheid. Niet iedereen kan zomaar meedoen in de samenleving.
Maar met een assistentiehond aan hun zijde krijgen mensen met een beperking de kans om obstakels te overwinnen en grenzen te verleggen. Ook helpen onze workshops mensen om hun eigen huishond in te zetten bij dagelijkse uitdagingen.
Dankzij jou
Zonder jouw hulp staat alles stil. Werkgevers, instanties en zorgverzekeraars vergoeden slechts een klein deel van de kosten. Elke bijdrage – groot of klein, eenmalig of structureel – is dus belangrijk. Zonder jou zijn er geen hulphonden, geen workshops en geen nieuwe kansen.
Jouw steun maakt het verschil. Dankjewel!