Elke hondeneigenaar heeft zich waarschijnlijk weleens afgevraagd waarom zijn/haar hond gras eet. Over dit verschijnsel bestaan veel mythes en een veel gehoorde uitspraak is: ‘Hij is misselijk en wil overgeven.’ Of: ‘Het heeft te maken met voedingstekorten.’

Gras eten is normaal hondengedrag

Er zijn verschillende redenen waarom honden gras eten, enkele van de meest voorkomende zijn:

Genetische oorsprong
In uitwerpselen van wolven wordt ook vaak gras gevonden. Het helpt tegen de parasieten in de darmen. De meeste honden hebben geen last van deze parasieten, maar misschien hebben ze deze aanleg geërfd.

Speelsheid
Vooral pups en jonge honden kunnen het plukken van gras erg uitdagend vinden. Belangrijk om hier als baas niet teveel nadruk op te leggen. Als het plukken of eten van gras teveel aandacht oplevert, kan er vanuit dit onschuldige gedrag aangeleerd gedrag ontstaan. Dan bestaat de kans dat hij dit vaker zal gaan laten zien.

Verveling
Los worden gelaten op een grasveld zonder afleiding van andere honden of een spelletje met de baas kan verveling opwekken bij de hond. Vooral als deze prikkelarme uitlaatplek vaker per dag bezocht wordt en hij alle geurtjes al in zich heeft opgenomen. Zoek vertier voor je hond door zelf in beweging te blijven, een apporteerspelletje te doen of hem te laten spelen met een andere sociale hond. Zo voorkom of doorbreek je dat gras eten vanuit verveling een gewoonte wordt.

Stress
Het kan ook een vorm van overspronggedrag zijn. Je hond kan dit soort gedrag vertonen (gapen, rollen, snuffelen en soms ook gras eten) omdat hij even niet weet wat hij moet doen. Een voorbeeld hiervan is: een hond daagt jouw hond uit tot spel of benadert hem en hij vindt het spannend. Hij kan dan voor onlogisch gedrag kiezen, zoals gras eten. In dit voorbeeld waarbij er spanning optreedt door de aanwezigheid van een andere hond, kan het hem helpen om deze stress af te laten vloeien. Als het overspronggedrag met stress te maken heeft, is het aan te raden, binnen de perken, dit gedrag toe te laten omdat het helpt de stress te verminderen. In dit geval is het raadzaam om hem op zijn gemak te krijgen bij andere honden. Dan zul je ook merken dat het gras eten, in deze situatie, gaat verminderen.

Smakelijk
Vooral jong gras kan erg lekker gevonden worden. Gras bevat gemiddeld 10% suiker en in het voorjaar kan dit oplopen tot 20%. Sommige honden hebben zelfs voorkeur voor bepaalde grassoorten.

Er zit iets dwars
Door de grasstengels raakt de keel geïrriteerd en wordt het braakreflex opgewekt.

Lege maag
Sommige honden eten alleen gras op een lege maag, bijvoorbeeld in de ochtend. Het kan zijn dat het maagslijmvlies geïrriteerd is als de maag te lang leeg is geweest. Je kan je hond helpen door zijn maaltijden in drieën te verdelen en hem dan later op de avond zijn derde portie te geven.

pup rennend door het gras

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Niet schadelijk

Het eten van gras is op zichzelf niet schadelijk. De sprieten kunnen wel half in de darmen blijven zitten tijdens het ontlasten. Vaak heeft de hond dan hulp nodig om ze eruit te kunnen persen. Een enkele keer kan de hond verstopt raken als ze veel gras hebben gegeten. Dit komt omdat het gras zich dan in de darmen tot “grasbal” heeft gevormd. Het eten van lang scherp gras kan wel gevaarlijk zijn, dit kan in de slokdarm/maag of darmen snijden (net zoals je je aan papier kan snijden). Ook kan sterk gras klem komen te zitten in de darm en zorgen voor een verstopping of ervoor zorgen dat de darm zich opstroopt en stuk gaat. Als jouw hond veel gras heeft gegeten, is het aan te raden om in de gaten te houden of hij normaal kan blijven poepen.

Risico’s
Chemische producten die mensen voor hun gazon gebruiken zoals onkruidverdelgers of kunstmest zijn wel schadelijk voor honden. Als je op bezoek gaat bij vrienden en jouw gras etende hond gaat de tuin in, is het verstandig om na te vragen of ze chemische middelen gebruiken in hun tuin. Ditzelfde geldt voor honden die worden uitgelaten in agrarisch gebied. Het kan zijn dat er in dit gebied pesticiden worden gebruikt. Laat je hond ook geen gras eten op plekken waar veel uitwerpselen van andere honden liggen. Deze kunnen besmet zijn met wormeitjes. Een ontwormingskuur is mede hierom belangrijk.

Context
Wanneer je hond gras begint te eten kan het dus waardevol zijn om te kijken naar de context waarin dit gebeurt. Wat gebeurt er in de omgeving van de hond en welk gedrag ging eraan vooraf. Dit kan je informatie geven over de reden van het gras eten. Wanneer je hond een enkele keer gras eet dan is er niets aan de hand. Ook niet wanneer je hond dan wel eens braakt.

Dierenarts raadplegen
Als jouw hond meer gras eet dan normaal voor zijn doen en daarbij ook regelmatig spuugt raden we je aan om een dierenarts te raadplegen. Zeker als je hond, naast dit gras eten, ook last heeft van een borrelende buik, smakken, slikken, boeren, winderigheid en/of diarree en deze klachten langer aanhouden. Wordt je hond echt ziek, ook dan is het verstandig je dierenarts te raadplegen.

Heb je een pup van KNGF Geleidehonden in huis en maak je je zorgen? Neem dan contact op met je PPZ-instructeur of het Servicebureau.

Onze website gebruikt cookies