Symtomen aanwezigheid grasaren

Er zijn heel wat symptomen die mogelijk wijzen op grasaren bij honden. Afhankelijk van waar het grasaar zich bevindt, zie je de volgende symptomen:

In het oor:
je hond schudt vaak met z’n kop, houdt z’n kop scheef of krabt aan z’n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn.

Tussen de tenen:
je hond loopt mank en/of likt veel tussen z’n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit. Ontstaat er geen ontsteking? Dan heeft de hond het waarschijnlijk al weggelikt. Als er toch een ontsteking optreedt, moet de dierenarts op zoek naar het eventuele grasaar.

In het oog:
tranende ogen kunnen wijzen op een grasaar. Ook als je hond in z’n ogen wrijft, is dat een teken. Soms is het aar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt het snel achter het oog door te knipperen. In de neus: je hond niest veel of wrijft met z’n poot over z’n neus.

In de keel:
als je hond vaak hoest, kan dat wijzen op een grasaar.

Grasaar

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Ellendige berenklauw

In het voorjaar zie je de berenklauw weelderig bloeien. In parken, weilanden, langs wegen en bij sloten. Kortom, op veel plekken waar ook honden lopen. En dat is niet zonder gevaar, want het sap van de berenklauw bevat een stof die de huidcellen gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Er verschijnen rode vlekken, bulten, blaren en wonden. Meestal op de neus van de hond, omdat hij daarmee natuurlijk overal aan snuffelt. Een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken.

Wat te doen?
Wanneer je hond in aanraking is gekomen met het sap van de plant, kun je hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en hondenshampoo en enkele dagen zonlicht vermijden. Is de huid toch gaan ontsteken? Neem dan contact op met je dierenarts.

Berenklauw

Onze website gebruikt cookies