Een bijzondere mijlpaal in de historie van KNGF Geleidehonden is vandaag bekroond met een Koninklijke onderscheiding. De Amsterdamse geleidehondeninstructeur Frans Heitz (59) is Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden voor 40 jaar geleidehonden opleiden in Nederland.

Een uniek jubileum: hij is de eerste en enige Nederlandse geleidehondeninstructeur met deze enorme staat van dienst. Nooit eerder was iemand zo lang werkzaam als opleider van geleidehonden voor blinde en zeer slechtziende mensen. 

Het 40-jarig jubileum werd vandaag gevierd met een verrassingsfeestje en een lintje. Verrast was de jubilaris zeker: ‘Dit doet me echt wat. Het is zo’n mooie waardering voor mijn werk. Ik heb met veel liefde 40 jaar geleidehonden opgeleid en nog steeds. Wat je met liefde doet, valt je niet zwaar. Dit lintje is een eerbetoon voor alles wat ik heb gedaan. Waardering van cliënten en collega’s, zelfs internationaal. Het maakt me trots. Ik ben er heel dankbaar voor’, aldus een ontroerde Heitz.

Eerste en enige instructeur

Frans Heitz startte zijn loopbaan in 1975 als trainer bij KNGF Geleidehonden. Daarmee heeft Heitz de helft van het 80-jarig bestaan van de organisatie en tweederde van zijn eigen leven gewijd aan het trainen van geleidehonden en het opleiden van hun blinde bazen. Door de jaren heen zag hij de honden, diens bazen en het straatbeeld veranderen. Heitz groeide mee en leerde de honden en hun bazen omgaan met de drukker wordende maatschappij. Ook nam hij tientallen geleidehondentrainers onder zijn hoede om ze het vak te leren. Dit maakt hem de eerste en vooralsnog enige Nederlandse geleidehondeninstructeur met deze lange staat van dienst en enorme ervaring. Zijn rol binnen de organisatie en het effect van zijn werk op mensen met een visuele handicap in Nederland zijn onmiskenbaar groot.
 

Onmisbare schakel

‘Frans zet zich met groot enthousiasme in voor onze geleidehondenbazen. Zij hebben, mede dankzij de professionele trainingen en instructies van Frans een betere kwaliteit van leven gekregen. De afgelopen 40 jaar is hij een grote en onmisbare schakel geweest in onze geleidehondenopleiding en heeft hij het leven van vele blinde bazen verrijkt’, aldus Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. Marleen Rozema is een van de geleidehondenbazen die Heitz de afgelopen jaren onder zijn hoede nam. ‘Het trainen van een geleidehond en de instructie aan de blinde baas is geen vak, maar een missie, die Frans met heel zijn hart verstaat. Als het gesprek over Frans gaat, roep ik al jaren: die man verdient een lintje!’, vertelt Rozema. En zo geschiedde. 

Onze website gebruikt cookies