Voor vijf hondenliefhebbers was er een grote verrassing: zij kregen een Koninklijke onderscheiding op de borst gespeld. Als erkenning voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor KNGF Geleidehonden. Samen met hun gezin hebben deze vijf mensen vele pups voor ons opgevoed en/of nestjes toekomstige geleidehonden verzorgd. Met succes, de meeste van de pups die door hun zorgzame handen zijn gegaan, werden de trouwe hulphond van iemand met een beperking.

Het gaat om Bert Lammers uit Heerde (vier pups opgevoed, daarna actief als fokgastgezin), Marjo Kortenhorst uit Capelle aan de IJssel (20 pups opgevoed), Heleen Gelissen uit Montfort (17 pups opgevoed, later fokgastgezin), Yvonne Koster uit Woerden (20 pups opgevoed en nog steeds actief) en Mieke Geuverink uit Losser (15 pups opgevoed, daarna actief als fokgastgezin).

Dankbaar voor vrijwilligers

KNGF Geleidehonden kan niet zonder de hulp van vrijwilligers en is ontzettend dankbaar dat mensen zich tientallen jaren, geheel belangeloos, willen verbinden aan de organisatie. Pleeggezinnen als de bovenstaande families zijn hard nodig. Zij zorgen ervoor dat onze pups ruim één jaar lang opgroeien onder de meest ideale omstandigheden, namelijk een gezinssituatie waar alle tijd, liefde en persoonlijke aandacht voor een pup aanwezig is. Zo leggen ze een stevig fundament voor de latere taak van hulphond. Bert Lammers, Marjo Kortenhorst, Heleen Gelissen, Yvonne Koster en Mieke Geuverink hebben zich enorm ingespannen om hun pups tot goede aspirant-geleidehonden op te leiden. Hoewel het grootste deel van deze taak vaak op de schouders van één persoon komt, draagt het hele gezin een steentje bij met het zindelijk te maken, gehoorzaamheid bijbrengen en optimaal socialiseren van de pup. Na een jaar moet het gezin afscheid nemen van de jonge hond, om de rest van de opleiding tot hulphond aan KNGF over te dragen.

pleeggezin samen met een ppz-instructeur

Familie Kortenhorst met PPZ-instructeur Viola

Een pittige en verantwoordelijke taak

De familie Lammers, Geuverink en Gelissen legden zich later toe op het fokgastgezinnenschap. Ze kregen een moederhond in huis waarmee gefokt wordt. Moederhonden krijgen maximaal 4 nesten en mogen daarna met pensioen. Het fokgastgezin heeft in de periode rondom dracht, bevalling en de ruim 7 weken dat de pups bij de moeder zijn, een zware en verantwoordelijke taak, die niet ophoudt als de dag ten einde is; praktisch 24 uur per dag is er zorg voor moederhond en de pups. De eerste drie weken gaat het met name om zorg voor de moeder en pups; eet de moederhond goed, drinken de pups voldoende, groeien ze goed? Na deze weken wordt het werk fysieker: de pups kunnen lopen, worden bijgevoerd, willen meer aandacht en de vele plasjes en poepjes van de pups moeten dagelijks worden opgeruimd. Ook leren de hondjes vast wennen aan huiselijke geluiden zoals de stofzuiger en de wasmachine. Alles wat een geleidehond in zijn latere leven ook gaat meemaken. De pups blijven tot de leeftijd van 7½ week bij het fokgastgezin. Daarna gaan ze naar hun pleeggezin.

KNGF Geleidehonden is erg blij dat er gezinnen zijn zoals deze families, die dag en nacht voor moeder en pups willen zorgen en ze een goede start geven. Ze zijn daarmee een onmisbare schakel in ons doel: medemensen veel meer mobiliteit en zelfstandigheid geven met een professioneel opgeleide hulphond. Omdat bovenstaande mensen zich al vele jaren intensief en vol enthousiasme voor dit doel inzetten, zonder hiervoor enige vergoeding te ontvangen, met als grootste motivatie een ander te kunnen helpen, zijn wij trots en dankbaar dat het zijne Koninklijke Hoogheid heeft behaagd dit te waarderen in de vorm van een Koninklijke onderscheiding. De kroon op het werk van onze vrijwilligers!

Onze website gebruikt cookies