Beeldmerk Veteranendag

Op 29 juni is de 20e editie van de Nederlandse Veteranendag, de dag waarop Nederland zijn ruim 100.000 veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van vrede en veiligheid, zowel nu als in het verleden. KNGF Geleidehonden is daar als opleider van PTSS-assistentiehonden bij aanwezig, samen met collega's van Hulphond Nederland. Het is voor de assistentiehondenscholen een goede gelegenheid om bezoekers te informeren over wat een getrainde hulphond kan betekenen voor oud-geüniformeerden met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Iedereen is de hele dag welkom op het Malieveld in Den Haag. Lees meer over Nederlandse Veteranendag.

Veteranen met PTSS-assistentiehond in defilé 

Rond 13.00 uur start het Nationale Defilé door het centrum van Den Haag. Bijna 4000 veteranen en militairen marcheren rond de Hofvijver, gevolgd door historische legervoertuigen. Z.M. de Koning neemt het defilé af op de Kneuterdijk. In het defilé loopt een aantal veteranen met een PTSS-assistentiehond mee, waaronder John ten Katen, Robert van der Holst en Peter Huijbregts die zijn geselecteerd voor de Invictus Games.

John: ‘De selectie voor de Invictus Games is een overwinning op zich. Voorheen leek deelname aan zo’n groot evenement niet haalbaar. Ik was al blij als ik zelfstandig naar de supermarkt kon om een brood te halen. Dankzij Doubaz ben ik op het punt gekomen dat ik de uitdaging aan durf.” Ook Robert vertelt: “Het afgelopen jaar was een zwaar jaar voor mij. Daar ben ik uit gekomen, mede dankzij mijn assistentiehond Janna. Zij helpt mij stappen vooruit te zetten, klein en groot. Deelname aan de Invictus Games is zo’n grote stap. Hiermee kan laten zien dat ik krachtig kan zijn.” Peter zegt: “Voor de komst van mijn hond Joplin kwam het niet eens in mij op om de Veteranendag te bezoeken, laat staan mee te lopen in het defilé. Dankzij haar voel ik me nu zo goed, dat ik me heb opgegeven voor de Invictus Games én loop ik dus ook nog eens mee in het defilé. Een bepalende mijlpaal van de drie jaar dat Joplin nu in mijn leven is.”

KNGF staat de hele dag op het Malieveld, om de folder uit te delen die we samen met Hulphond Nederland en het Nederlands Veteraneninstituut hebben gemaakt. Daarin staat actuele informatie over de PTSS-assistentiehond en het aanvraagproces. In de stand is uiteraard ook gelegenheid om in gesprek te gaan met bezoekers en veteranen.


Overeenkomst met Defensie

KNGF Geleidehonden ondertekende samen met Hulphond Nederland op 29 februari jl. een overeenkomst met Defensie voor het leveren van PTSS-assistentiehonden aan veteranen die daarvoor in aanmerking komen. Wat we zelf al hadden geconstateerd en door wetenschappelijk onderzoek werd bevestigd, is dat het leven van veteranen met PTSS aanzienlijk kan verbeteren dankzij een goed getrainde hulphond. Daarom besloot Defensie voortaan een deel van de kosten van het opleiden van deze honden te vergoeden en dat werd vastgelegd in deze overeenkomst.

Onze website gebruikt cookies