Feestelijke groepsfoto na tekenen overeenkomst

KNGF Geleidehonden ondertekende samen met Hulphond Nederland op 29 februari een overeenkomst met Defensie voor het leveren van PTSS-assistentiehonden aan veteranen die daarvoor in aanmerking komen. In aanwezigheid van Minister van Defensie Kajsa Ollongren bekrachtigde directeur-bestuurder Paul Hoefsloot (NLVi) met zijn handtekening de samenwerking.

Beroepsgerelateerde PTSS

Werken bij defensie brengt risico’s met zich mee. Een van die risico’s is het ontwikkelen van een chronische posttraumatische stressstoornis (PTSS). Sommige (oud-)militairen kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere posttraumatische stressstoornis-klachten (PTSS) die na jarenlange therapie niet meer overgaan.

Buffer tegen de buitenwereld

Het is gebleken en bevestigd door wetenschappelijk onderzoek dat een speciaal getrainde PTSS-assistentiehond de kwaliteit van leven voor deze veteranen kan vergroten. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de PTSS-assistentiehond praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries.

Meer kwaliteit van leven

‘Een PTSS-assistentiehond geeft je een stukje meer ruimte. Je wordt nooit meer de oude’, vertelt veteraan en oud-politieagent Raymond Keuning. ‘Maar met een hond kun je kijken tot waar je kunt gaan en tot waar je niet kunt gaan. Je kunt makkelijker je dagelijkse leven doorkomen. Met een assistentiehond kun je naar een winkel of een restaurant. Je kwaliteit van leven gaat erop vooruit.'

Blij met samenwerking

Monique Dolfing, directeur van KNGF: ‘Al meer dan tien jaar leidt KNGF Geleidehonden PTSS-assistentiehonden op voor (oud-)geüniformeerden, waaronder veteranen. Het is ontzettend fijn dat we door de samenwerking met Defensie nu een deel van de kosten voor PTSS-assistentiehonden vergoed krijgen. Veteranen met PTSS kunnen met hun hulphond uit hun isolement kruipen en stappen vooruit maken in hun leven.’

Selectieproces

Om in aanmerking te komen voor een PTSS-assistentiehond werkt KNGF Geleidehonden sinds 2012 samen met het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi). De landelijke organisatie voert in opdracht van het Ministerie van Defensie het veteranenbeleid en biedt steun aan mensen uit (oud-)geüniformeerde beroepsgroepen na ingrijpende ervaringen. (Oud-)geüniformeerden die baat kunnen hebben bij een PTSS-assistentiehond, worden onder begeleiding van het NLVi geselecteerd. De selectie wordt nauwgezet begeleid door ervaren hondeninstructeurs en deskundigen op het gebied van PTSS.
Lees hier hoe je een assistentiehond kunt aanvragen.

Steun van donateurs blijft nodig

De samenwerking is een welkome ontwikkeling, maar de steun van donateurs is voor KNGF Geleidehonden nog steeds hard nodig om alle kosten te kunnen dekken. Alleen met steun van donateurs wordt de volledige financiering van PTSS-assistentiehonden mogelijk. Help veteranen uit hun isolement. Doneer aan de opleiding van PTSS-assistentiehonden.

Doneer nu

Onze website gebruikt cookies