De mensen achter de doppenactie
De doppenactie is al 5 jaar een groot succes. Dat is voor een groot deel te danken aan vrijwilligers die per regio de doppen inzamelen en ervoor zorgen dat ze naar een depot worden gebracht.
Voor de ingezamelde doppen krijgt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Met de opbrengst wordt de basisopleiding van een geleidehond gefinancierd. Om één hond te kunnen sponsoren moeten er 11 miljoen doppen worden verzameld. Er zijn landelijk honderden inleverpunten waar mensen hun plastic doppen kwijt kunnen. De gespaarde doppen worden naar depots gebracht waar de doppen worden gesorteerd en klaargemaakt voor verdere recycling. Een hele logistieke operatie, die wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Een van hen is Erik-Jan Zuidberg. Hij is sinds juni 2015 verantwoordelijk voor de logistiek en planning voor de doppenactie in Noord-Nederland.
Een tuin vol doppen
Erik-Jan heeft lieve ouders en een geduldige blindengeleidehond. Dat moet ook wel, als je in één huis woont met iemand die de logistiek verzorgt voor de doppen. Soms staan er wel zes Bigbags in de tuin: enorme zakken die vaak tot de rand toe gevuld zijn. Ze nemen een behoorlijk deel van de tuin in beslag. De ouders van Erik-Jan vinden dat geen probleem. En geleidehond Bommel? Die is er inmiddels aan gewend dat de ouders van Erik-Jan af en toe op hem passen. Want als Erik-Jan op pad is voor de doppenactie kan Bommel niet mee. Hij past er niet meer bij in de vrachtwagen. Daar zit Bommel overigens helemaal niet mee. Erik-Jan: ‘Bommel is een hond met soms een eigen wil. Het is een grote zwarte eigenwijze labrador, dat past bij mij.’
Geen reden om niet mee te doen
Erik-Jan is sinds 2015 betrokken bij de doppenactie. Hij begon zelf met doppen verzamelen en spoorde vrienden en familie aan om dat ook te doen. Zijn enthousiasme werkte zo aanstekelijk, dat hij al snel werd gevraagd om de logistiek in Noord-Nederland te verzorgen. Dat kost hem, naast zijn reguliere baan, ongeveer 12 uur per week. Geen enkel probleem voor Erik-Jan: ‘Doppen inzamelen is goed voor het milieu en je steunt er KNGF Geleidehonden mee, er is eigenlijk geen enkele reden om het niet te doen.’
Geen zicht geen probleem
Erik-Jan laat zich niet belemmeren door het feit dat hij niets ziet: hij werkt keihard mee en zelfs de palletwagen bedient hij zelf. Erik- Jan: ‘Dat gaat prima, ik voel even met mijn voeten of de palletwagen recht voor de pallet staat. Als de palletwagen scheef staat duw ik die met mijn voeten recht en dan kan ik aan de slag. En het gaat heus wel eens mis en dan moet je even vegen.’
Waar doppen zijn is Erik-Jan: bij een van de 360 inleverpunten in de regio, als bijrijder op de vrachtwagen of bij het depot. Ook is hij al een paar keer mee geweest naar het recyclingbedrijf om de doppen te lossen. Hij vindt het werk zelfs zo leuk dat hij in de vakantie een paar extra diensten op zich neemt. Erik-Jan: ‘Ik hoef niet zo nodig op vakantie, ik maak liever een paar extra ritten voor de inzameling. Ik heb nog geen dag met tegenzin gewerkt voor de doppenactie.’
Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Erik-Jan? Hier lees je meer over de doppenactie. Dit zijn de meestgestelde vragen:
- Wat levert het op? Dat hangt een beetje van de plastic prijs af. Op dit moment levert één kilo doppen 16 cent op. Sinds de actie begonnen is, in 2015, is er al € 183.093,- opgehaald.
- Welke doppen kan ik sparen? Dat zijn er een heleboel. Eigenlijk zijn bijna alle harde doppen welkom. Denk bijvoorbeeld aan doppen op dranken (bijvoorbeeld frisdrank, fruitsap, water), wasmiddelen, doppen van verzorgingsmiddelen (bijvoorbeeld shampoo, zeep, deodorant, tandpasta, lenzenvloeistof) doppen op voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pindakaas, chocoladepasta, babyvoeding), doppen op schoonmaakmiddelen en doppen van stiften en pennen.
- Waar kan ik de doppen heen brengen? De inleverpunten zijn te vinden op deze Facebookgroep. Je mag ze ook naar een depot brengen. De adressen van de depots zijn hier te vinden. Het is helaas niet mogelijk doppen in te leveren bij KNGF Geleidehonden.
- Wat gebeurt er met de doppen? Die worden gerecycled. Er wordt granulaat van gemaakt: een grondstof voor de plasticindustrie.
- Hoe kan ik zelf een inleverpunt worden? Dat kan door contact op te nemen met een depot in jouw regio. Zij vertellen je dan wat er allemaal bij komt kijken. Het is de bedoeling dat je zelf de doppen selecteert, ze op een schone en droge plek bewaart, en zelf naar het depot brengt.