KNGF Geleidehonden voert haar blindengeleidehonden in opleiding voortaan hondenbrokken met toevoeging van wortelextract. KNGF Campus, de kennis- en innovatieafdeling van de geleidehondenschool, heeft ontdekt dat toevoeging van extra caroteen aan het voer leidt tot scherper zicht en daarmee een betere alertheid van de geleidehond.

Dit bericht was natuurlijk een 1 april grap. Gelukkig is de alertheid van onze geleidehonden goed, maar zelfs met wortelextract kunnen zij verkeerssituaties niet beter inschatten. 

Wat zij wel doen is hun baas helpen om zo snel en veilig mogelijk van A naar B te komen. Dit doen zij door hun baas langs obstakels te leiden en zebrapaden en stoepranden aan te geven. Zij kunnen echter niet het verkeer inschatten, zien op verkeerslichten rood/groen zijn of het moment van oversteken bepalen. De baas bepaalt op gehoor of restvisus of ze samen de straat veilig kunnen oversteken.

Nieuwsbericht toevoeging wortelextract 

Daniella van Gennep, afdelingshoofd bij KNGF Campus: “We weten allemaal dat knaagdieren zoals konijnen goed zien doordat zij veel wortelen eten. Deze groenten bevatten veel bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het netvlies heeft vitamine A nodig om licht te kunnen omzetten in signalen naar de hersenen. Dit feit zette ons aan het denken: hoe kunnen we onze honden nóg beter voorbereiden op hun belangrijke taak? Een optimale voeding helpt daarbij. We zetten caroteen in om de gezondheid van de hondenogen te optimaliseren.”  

Gunstige effecten gezichtsvermogen

De test is bij een paar honden in opleiding uitgevoerd. Zij kregen dagelijks een wortelextracttablet aan de voeding toegevoegd. De gunstige effecten voor het gezichtsvermogen van de hond waren na enkele weken al merkbaar. Zo konden de honden verkeerssituaties beter inschatten. KNGF Geleidehonden zal het extract nu al vanaf de puppytijd aan het voer laten toevoegen om op latere leeftijd, als de hond daadwerkelijk aan het werk gaat bij de blinde of zeer slechtziende baas, het meest optimale resultaat te bereiken. 

Oranje gloed

Het caroteen vormt geen gevaar voor de gezondheid van de honden, maar een bijwerking is wel dat het de vacht na verloop van tijd een licht oranje gloed geeft. Dit is bij de honden met een donkere vacht niet zichtbaar, maar bij de geleidehonden met een lichte kleur vacht wel. Van Gennep: “Voor de geleidehondgebruiker zal dit geen probleem zijn, de vachtkleur beïnvloedt het werk van de hond immers niet. Onze verwachting is ook niet dat men specifiek om donkerharige honden gaat vragen. Het kan zelfs voordelen hebben: rond Koningsdag en evenementen als een EK, WK of Olympische Spelen geeft een hond met oranje gloed het juist een extra twist.” 

Onze website gebruikt cookies