Met een indringende videoboodschap wil KNGF Geleidehonden de Tweede Kamer en het Nederlandse publiek het belang laten zien van de toegang voor de gehandicapte baas en geleidehond in openbare gelegenheden.

De organisatie roept de Kamerleden op het VN-verdrag Rechten voor mensen met een beperking nu eindelijk in werking te stellen. In de praktijk blijkt nog steeds dat blinde mensen of mensen in een rolstoel met hun geleidehond regelmatig voor een dichte deur staan bij openbare ruimten, zoals hotels, winkels, restaurants en kantoren. Ratificatie is de officiële bekrachtiging van een internationaal verdrag door een staat waardoor het verdrag in werking wordt gesteld. In Nederland is het verdrag van de Verenigde Naties nog altijd niet in uitvoering terwijl het acht jaar geleden op 30 maart 2007 al werd ondertekend.

Toegankelijkheid is een recht voor iedereen

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: “Nederland behoort tot de achterhoede van landen in Europa die het VN-verdrag, waarin de rechten van mensen met een beperking gewaarborgd worden, moet ratificeren. Dat vind ik onbegrijpelijk. Toegankelijkheid is een recht voor mensen mét en zonder beperking.” De regering wilde destijds eerst onderzoeken welke wetten aangepast moeten worden en wat de kosten zijn om alle verplichtingen die het verdrag met zich meebrengt, uit te voeren. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en zijn er conceptwetsvoorstellen die ratificatie mogelijk maken. De meeste landen in en buiten Europa hebben het verdrag inmiddels geratificeerd en ook de Europese Unie is eind 2010 tot het verdrag toegetreden.

Update

De ratificatie van het verdrag is op 14 januari behandeld, maar de Tweede Kamer is nog niet tot een besluit gekomen. Dinsdag 19 januari zou stemming plaatsvinden, deze is nu verschoven naar donderdag 21 januari.  

Onze website gebruikt cookies