In de decembermaand maken we het gezellig rondom het huis. We versieren binnen en buiten en er verschijnen regelmatig heerlijke hartig- en zoetigheden op tafel. Wellicht ben je al druk bezig met de kerstinkopen. Wist je dat 80% van de hondeneigenaren in Nederland zijn/haar hond verrast met een cadeautje onder de kerstboom? In deze maand kunnen we allemaal wel een lichtpuntje en warmte gebruiken. Om de kerstperiode ook hond-proof te maken geven we graag nog een aantal tips om rekening mee te houden:

Versieringen

Maretak en hulst
De romantische maretak pronkt boven de deur, maar wist je dat de witte besjes voor diarree en braakklachten kunnen zorgen bij honden? De rode besjes van de hulst veroorzaken dezelfde klachten. Bij overmatige inname gaan de honden speekselen en kunnen ze zenuwstoornissen krijgen.

Kerstster
De melk van de plant is giftig. Honden gaan speekselen en braken omdat het mondslijmvlies geïrriteerd raakt. Ook diarreeklachten komen voor.

Kerstboom
Het sap van de kerstboom is giftig. Als de kerstboom in een bak met water staat, let dan goed op dat de hond hier niet uit kan drinken. Plaats ook zijn eigen waterbak niet te dicht bij de kerstboom. Uitvallende naalden die erin vallen vergiftigen het water. Ook kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen. Een extra stofzuigbeurt kan dus geen kwaad deze dagen. Een beperkt aantal naalden leidt alleen tot milde klachten zoals braken.

Kerstballen
We gaan ervan uit dat je hond de ballen in de boom laat hangen. Maar een kwispelende staart kan een bal ook uit de boom slaan. Tegenwoordig bieden plastic ballen uitkomst. Het grotere risico zit hem in de haakjes waaraan je de bal ophangt. Ruim deze netjes op na het optuigen en controleer de grond als er een bal uit de boom valt.

Lametta
Dit zijn die mooie glimmende sliertjes in de boom. Het kan het tandvlees beschadigen en zorgen voor verstoppingen in de darmen. Engelenhaar; vroeger werd dit veel gebruikt als decoratie in de kerstboom. Weet dat hier glasvezel in verwerkt wordt.

Kaarsen
Laat je hond nooit alleen in een ruimte waar kaarsen branden. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Lekkernijen

Chocolade
Heerlijk! Maar bij grotere inname giftig voor honden. Is je hond nieuwsgierig naar de pakjes onder de boom? Leg dan de ingepakte chocolade pas op de avond van het uitpakken eronder. Ook eetbare versieringen in de kerstboom kunnen de aandacht van je hond trekken.

Kerststol en oliebollen
Oppassen met de heerlijke bollen met krenten erin. Een grote inname van krenten leidt tot acuut nierfalen.

Rollade netje
Jouw hond zal niet de eerste zijn die het lege netje te pakken krijgt. Het ruikt immers nog heerlijk naar gegrild vlees. Helaas komen er elk jaar netjes vast te zitten in het darmkanaal van honden. Met een operatie als gevolg.

Feestelijke tafel
Laat je hond nooit alleen in de woonkamer als er op tafel lekkernijen staan. Als je meeloopt naar de deur om de visite uit te zwaaien, ziet de hond vaak zijn kans schoon.

Onze website gebruikt cookies