Wandelen, griezelen en doggy-dancing tijdens de 3e Halloween Hondentocht

Deelnemer met hond voor een spookachtig verlicht plekje

Het prachtig herfstachtig Amsterdamse Bos was afgelopen weekend het decor voor de derde Halloween Hondentocht van KNGF Geleidehonden. Ruim 250 gesponsorde honden liepen de spookachtige vijf kilometer over een bed van gekleurde bladeren terwijl de wind de bomen liet dansen…

De omstandigheden voor de Halloween Hondentocht waren nagenoeg perfect te noemen. Het was met ruim 19 graden bijna warm en de voorspelde harde wind bleek mee te vallen. De gezellige tenten op het Arenaterrein, die samen een warm welkom vormden voor alle deelnemers, bleven gelukkig goed staan. 

Hond Dina stal al vroeg in de middag de show. Op de zwarte vacht van de kleine herderachtige kruising was een skelet geschminkt. Ondanks dat het nog licht was buiten, zag het er best griezelig en heel Halloween-achtig uit. Dina was uiteraard niet de enige hond die in Halloweenstijl was gekomen. Pompoenen-outfits, spinnenpakjes en verlichte riemen. Het was weer een feest om alle deelnemers binnen te zien komen.

Bekijk alle foto's van de Halloween Hondentocht

Halloween Hondentocht 2019
 

Spookverhaal rond geleidehond Buddy

Toen het tegen zes uur begon te schemeren, werd het gezellig druk op de wandelroute en het Arenaterrein. Op het middenveld wandelde hoofdinstructeur Kees Tinga rond en vertelde iedereen een spookachtig waargebeurd Halloweenverhaal. “Een geleidehondentrainer uit Amerika, Lucas Franck, kwam onlangs langs de woning van één van de eerste geleidehondentrainers, Willy Ebeling. Hij besloot aan te bellen en er bleek een oude dame te wonen, familie van Ebeling. Willy was de trainer van de eerste blindengeleidehond, genaamd Buddy, in 1928. Volgens de dame waart de geest van Buddy nog altijd rond in het huis en ziet ze de hond regelmatig langskomen. Maar ze is niet bang, zegt ze. Geleidehonden zijn tenslotte heel lief…”

Met dit spookverhaal in het hoofd, begonnen de gesponsorde honden en hun baasjes aan de tocht, waarlangs ze verschillende scènes tegenkwamen. Van vliegende heksen tot begraafplaatsen.
Bij de marshmallowtent, even verderop, kon in alle rust genoten worden van wat geroosterde marshmallows. En halverwege de tocht kon een pitstop gemaakt worden bij het Zombie Café waar een glaasje bloed (tomaten- of druivensap) genuttigd kon worden. Op het moment dat de deelnemers dachten even rustig op adem te komen, werd hen de stuipen op het lijf gejaagd door drie zombies die ineens naast hen stonden. Of ze werden achtervolgd door een zombie met een over de grond slepende schep achter zich aan…

Geestige honden

Bij de Trick en Treatstand van hondenschool Jottem was het een drukte van jewelste. De honden konden daar snoepjes uit pompoenenemmertjes snuffelen, een klein parcours afleggen of een spookfoto laten maken. Voor die foto moesten ze met hun kop door een lakentje heen en voor veel honden was dat best een uitdaging. Een kleine shelty in spinnenkostuum werd een snoepje voorgehouden om te verleiden haar kop erdoor te laten steken. Maar ze was slim en ging om het bord met het laken heen om het snoepje aan te nemen. ‘Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’, moet ze gedacht hebben… Ze kreeg het hondensnoepje uiteraard voor de slimme actie. 

Karikatuur van je hond

Eenmaal terug op het Arenaterrein was er nog van alles te beleven. Er kon worden deelgenomen aan verschillende workshops, zoals treibbal, doggydance, er waren poffertjes voor de baasjes en Eukanuba regelde een beloningssnack voor de helden van de tocht. 

Karikatuurtekenaar Ronald Kronenburg was ook aanwezig en maakte flitsend snel geweldige karikaturen van de deelnemende honden. Er stond een heuse rij van baasjes met wachtende honden. Ook Doutzen, een knappe labradordame, stond te wachten met haar baasje. Hoewel Ronald in nog geen drie minuten een fantastische tekening van haar maakte, duurde het Doutzen allemaal wat lang. Ze moest in positie gehouden worden met wat brokjes, maar uiteindelijk was het dan toch gelukt. 

Gezondheidscheck

Aan de overkant van het terrein stond ook een rij. Dierenfysiotherapeut Lonneke Haan gaf deelnemers een gratis gezondheidscheck. “Ik ben hier vooral om bewustwording te creëren. Honden zijn keihard voor zichzelf en laten niet snel zien dat ze pijn hebben. Maar net als mensen kunnen honden snel last hebben van hun spieren, rug of gewrichten”, vertelde Lonneke terwijl er een labradoodle op haar zij lag en haar poten werden gestrekt en gebogen. 

Prachtige plaatjes

Tot slot konden baasjes en hun honden op de foto in de photobooth van Bayer. Het leverde werkelijk fantastische plaatjes op, want zowel baasjes als honden hadden echt alles uit de kast gehaald om deze Halloween Hondentocht weer tot een groot succes te maken. Zo ook voormalig puppypleeggezin Monique en Chris uit Maastricht; de twee zagen er fantastisch uit in hun volledige halloweenoutfits. Met KNGF-hond Kane waren zij helemaal uit het zuiden naar Amstelveen gereisd om de tocht mee te lopen. “We wilden dit wel eens meemaken en het was de moeite waard; wat was dit leuk!”, zeiden zij enthousiast na afloop van de wandeling.

Dankzij de inzet van al deze baasjes hing er een echte Halloweensfeer en werd er op leuke en spannende wijze geld opgehaald voor de training van de geleidehonden van KNGF. De derde Halloween Hondentocht is weer gruwelijk geslaagd!

Onze website gebruikt cookies