Dit artikel verscheen eerder in Uitgelaten maart 2019

De medische detectiehonden maken zich klaar voor een spannende nieuwe klus en krijgen daarbij hulp van bijzondere collega-speurders. 

De medische detectiehonden werken aan hun nieuwe opdracht: zijn ze in staat om borstkanker in bloed te detecteren? Nog niet eerder hebben honden aangetoond dit te kunnen en het is sowieso niet bekend of er een verschil in geur is tussen bloed met of zonder borstkanker. ‘We hebben de hulp ingeroepen van politiehonden die getraind zijn op het ruiken van geringe hoeveelheden bloed en ingezet worden bij het oplossen van misdaden ‘, vertelt Patrick Hilverink, trainer van de medische detectiehonden.

Politie speurhonden

De vragen waarbij de politiehonden kunnen helpen, gaan over de hoeveelheid bloed die aangeboden moet worden en de maximale afstand van het bloedmonster tot de neus van de hond. De geur moet voor de detectiehonden namelijk wel goed waar te nemen zijn. Om deze vragen te beantwoorden, lieten we de politiehonden langs onze carrousel werken om verschillende hoeveelheden bloed op een vloeipapiertje te detecteren.  

Patrick: ‘Wij hoopten natuurlijk dat een klein druppeltje bloed op een vloeipapiertje voldoende zou zijn. Dat betekent namelijk dat er meer monsters gemaakt kunnen worden van het bloed uit de databank van het Leids Universitair Medisch Centrum, onze samenwerkingspartner van dit project. Gelukkig lieten de politiehonden zien dat ze aan een klein vlekje op een vloeipapiertje genoeg hadden. Dus met die hoeveelheid zullen wij waarschijnlijk ook gaan werken. Onze detectiehonden moeten het bloed namelijk niet alleen kunnen ruiken, maar ook onderscheid kunnen maken tussen de monsters met en zonder borstkanker.  

Mooi koppel

‘Het was bijzonder om nu eens andere professionals dan ons eigen team langs onze carrousel te zien werken.’ En hoe leuk! Er was ook een goede bekende van onze eigen Robin bij het gezelschap: haar volle zus Silver is namelijk politiehond. Silver liet aan zus Robin zien hoe goed ze bloed kan ruiken. Daarna liet Robin aan Silver zien hoe zij haar detectietaak uitvoert. Een koppel om trots op te zijn!  

Onze website gebruikt cookies