Het dak van onze hondenkennel ligt vol zonnepanelen en we laten ons gras maaien door schapen. Want KNGF zorgt niet alleen goed voor haar honden, maar denkt ook aan de toekomst van onze mooie planeet. Lees meer over onze duurzame stappen.

Wie de oprijlaan naar KNGF Geleidehonden afrijdt, wordt niet meteen begroet door kwispelende honden, maar door een kudde nieuwsgierige schapen. De fraaie wollige beesten (zogenaamde Schoonebekers) houden het gras van de weilanden rond ons terrein kort, zodat we daar geen maaimachines meer voor hoeven inhuren. De schapen zijn eigendom van de stichting Kennemer Schaapskudde, die ervoor zorgt dat de dieren gezond blijven. Bijkomend voordeel van schapen bij een geleidehondenschool: de honden-in-opleiding wennen aan vee. Sommige honden vinden landbouwhuisdieren nogal spannend. De trainer kan nu dagelijks langs onze eigen kudde lopen, net zo lang tot de hond in kwestie hier niet meer van op of omkijkt.

Kleine dieren

Ook wat kleinere beestjes vonden KNGF een mooi onderkomen, namelijk muizen en mollen. Om hen op diervriendelijke wijze te weren van ons terrein is apparatuur met geluidsgolven gebruikt tegen de muizen, en bij de mollen hebben we gebruik gemaakt van een geurstof. Zowel de muizen als de mollen hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn ergens anders gaan wonen. Overigens zijn op ons groene, boomrijke terrein, naast een insectenhotel en plantenbakken, nog veel meer plekken waar bijen, andere insecten en vogels een goed onderkomen kunnen vinden.

Minder uitstoot

Onze trainingsbussen en andere bedrijfsauto’s hebben we nodig om met de honden in opleiding te kunnen trainen in de stad en om cliënten en puppypleeggezinnen te bezoeken. Met een middelgroot wagenpark als het onze is het wenselijk dat de uitstoot van die auto’s zo laag mogelijk is. Vandaar dat we gebruik maken van hybride voertuigen. Eén auto is volledig elektrisch. Die plug-in bussen hebben natuurlijk wel veel elektriciteit nodig. Dat kunnen we duurzaam opwekken dankzij de tientallen zonnepanelen die de afgelopen 5 jaar op het dak van de kennel en het hoofdkantoor zijn gelegd. Het levert nog net niet voldoende stroom op om helemaal zelfvoorzienend te zijn, maar we komen een heel eind. Met dank aan sponsor Nh1816!

Orang-oetans & doppen

Als de bezoeker nu de KNGF-kantine ingaat en een kopje Fairtrade koffie drinkt, ziet hij dat onze papieren koffiebekertjes afkomstig zijn van Beautiful Cups, een organisatie die zich inzet om gekapt regenwoud te herplanten, zodat – bijvoorbeeld – de orang-oetans op Sumatra weer een toekomst hebben. Je kunt deze koffiebekers meerdere keren gebruiken en ze worden vervolgens keurig gerecycled. Daarvoor staat speciale bakken in de kantine. Ook al ons andere afval zamelen we gescheiden in; plastic, papier en restafval hebben allemaal hun eigen bak. Niet meer dan logisch eigenlijk. We willen hier ook de doppenactie nog even noemen. Particulieren zamelen plastic doppen in en die brengen geld op voor onze honden. Dankzij de fanatieke inzamelaars belanden deze doppen ook minder vaak in het milieu.

Ja, goed zorgen voor honden zit ons DNA, maar zoals je ziet kijken we verder dan onze hondenneus lang is. Van insect tot orang-oetan, we proberen ons steentje bij te dragen. Duurzaamheid wordt langzaamaan ook bij ons het nieuwe normaal.

Onze website gebruikt cookies