Folder een blindengeleidehond

Samen op weg naar meer vrijheid

Sinds 1935 leidt KNGF Geleidehonden blindengeleidehonden op voor mensen met een visuele beperking. Zij ondersteunen hun baas in een zelfstandig(er) bestaan. Een geleidehond kan uw leven veraangenamen. Wat houdt het in, een geleidehond in huis?

Blindengeleidehonden worden opgeleid om hun baas zo veilig mogelijk van A naar B te brengen. Een geleidehond leert rekening te houden met één meter ruimte in de breedte en twee meter in de hoogte, zodat zijn baas nergens tegenaan loopt. Slordig geparkeerde fietsen, vuilnisbakken en laaghangende takken, met een geleidehond wandelt u er moeiteloos omheen. U weet continu waar u zich bevindt op de route, omdat de hond oriëntatiepunten zoals stoepranden en zijstraten aangeeft. Hij brengt zijn baas met aangeleerde zoekcommando’s kwispelend naar de bushalte, stationstrap of informatiebalie.

Een van de belangrijkste en moeilijkste taken van de blindengeleidehond is ‘intelligente ongehoorzaamheid’. Als er gevaar dreigt, zal de hond een commando weigeren. Zo voorkomt hij dat zijn baas ergens vanaf valt of tegenaan loopt. Als een pad ontoegankelijk is, zal de hond een alternatief kiezen en zo snel mogelijk de originele route weer oppakken.

Voor wie?

Een geleidehond lijkt voor iedereen met een visuele beperking het perfecte hulpmiddel. Om een zorgvuldig getrainde hond goed tot zijn recht te laten komen, hanteert KNGF Geleidehonden deze voorwaarden:

  • U bent blind of zeer slechtziend.
  • U kunt zich buitenshuis goed oriënteren en zelfstandig routes lopen.
  • U wilt mobieler en zelfstandiger zijn.
  • U biedt de hond voldoende werkaanbod.
  • U kunt zelfstandig voor de hond zorgen.

Goed om te weten

Het is belangrijk dat de hond naast zijn werk een aangenaam leven kan leiden. De baas is er verantwoordelijk voor dat:
  • de hond bij alle gezinsleden welkom is.
  • de hond goed wordt verzorgd. Dit betekent: minstens vier keer per dag uitlaten waarvan minimaal een half uur los, geschikte opvang tijdens vakanties, voldoende rust- en speelmomenten en hem niet langer dan twee keer per week vier uur alleen laten. 
  • de hond altijd in de buurt van de baas kan zijn en niet in een afgescheiden ruimte gehuisvest wordt.
  • voor de hond een ziektekosten- en wa-verzekering wordt afgesloten. Uw eigen ziektekostenverzekeraar kan soms een deel van de verzorgingskosten vergoeden.

Best mogelijke match

Als uw aanvraag is goedgekeurd en u op onze wachtlijst staat, gaan onze ervaren instructeurs aan de slag. Zij trainen onze honden en kennen onze cliënten waardoor zij de beste match kunnen maken. Er wordt onder andere gekeken naar het gewenste looptempo, het werkaanbod in verhouding tot de werklust en de beide karakters.

Wanneer de eerste kennismaking met de hond goed verlopen is, volgt een intensieve instructieperiode. Die kan zowel intern bij KNGF Geleidehonden plaatsvinden als thuis bij de cliënt. Tijdens deze dagen leren hond en baas met elkaar samenwerken. De instructieperiode is intensief, met veel nieuwe indrukken voor baas en hond. Ons unieke e-learningprogramma biedt vooraf ondersteuning met praktische uitleg en handvatten.

Waarom een KNGF Geleidehond?

Als oudste geleidehondenschool van Nederland is KNGF Geleidehonden zeer ervaren in het opleiden en afleveren van geleidehonden. Vrijwel alle honden worden in eigen beheer gefokt. Na aflevering van de hond blijven wij voor u klaarstaan. Ons servicebureau is tijdens kantooruren beschikbaar voor vragen en in noodgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar. Tijdens nazorgbezoeken bespreken onze instructeurs de samenwerking en het welzijn van de hond.

Meer weten of zelf ervaren?

Op onze website vindt u meer informatie en kunt u een aanmeldformulier invullen. Of bezoek eerst een informatiemiddag. Mailen kan ook naar opleiding@geleidehond.nl of bel 020-4969330.

Onze website gebruikt cookies