Stop de jaarlijkse nachtmerrie voor mensen met een hulphond!

KNGF Geleidehonden betreurt de tijdelijkheid van het vuurwerkverbod dat het kabinet dit jaar heeft aangekondigd. Elk jaar staat het leven van veel mensen met een beperking en hun hulphond door vuurwerkknallen volledig op zijn kop.

Onderzoek toont aan dat veel hulphonden hun werk rond de feestdagen tijdelijk of langdurig niet kunnen uitvoeren. Dat moet stoppen! Zeg NEE tegen consumentenvuurwerk.

 

Tijdens politiewerk werden vuurpijlen in mijn richting afgestoken. Ik ben er angstig voor geworden. Tijdens de jaarwisseling zoek ik de stilte op met mijn hond.

Claudia met buddyhond PTSS Muffin
 

Al4.413mensen hebben onze petitie gesteund


Een hulphond is een stabiele, betrouwbare hond die graag voor de baas klaarstaat, maar harde vuurwerkknallen zorgen voor zoveel angst en paniek dat hij niet meer in staat is om zijn werk te doen.

Het is totaal onnodig dat mensen met een visuele, fysieke of mentale beperking ieder jaar weer met grote dagelijkse problemen moeten kampen rond de feestdagen. De politiek moet verantwoordelijkheid nemen en de veiligheid en leefbaarheid van alle inwoners waarborgen.

Lees meer over het onderzoek‘De deal met mijn hond is: zodra er vuurwerk klinkt, gaan we gelijk naar huis’

‘De deal met mijn hond is: zodra er vuurwerk klinkt, gaan we gelijk naar huis’

Jan en zijn buddyhond Bouba zijn een hecht team. Jan vertrouwt voor emotionele steun op zijn hond, maar in de maanden rond de jaarwisseling gaat dat moeizaam. ‘Bouba is dan uiterst voorzichtig. Bij de eerste vuurwerkknal die hij hoort maakt hij rechtsomkeert, met zijn staart tussen de benen.’

Lees het hele verhaal van Jan en Bouba

Laat je stem horen en teken de petitie

Uiteraard zijn we opgelucht dat er dit jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken om de zorg te ontlasten, maar met een tijdelijk verbod begint de ellende voor mensen met een hulphond volgend jaar gewoon opnieuw.

Wij pleiten voor een permanent algeheel landelijk verbod. Zo’n verbod zet bovendien pas zoden aan de dijk als politie ook hogere prioriteit geeft aan het handhaven ervan.

Help mee dit te bereiken!

Ja, ik eis een landelijk verbod op consumentenvuurwerk right-arrow  

Ik teken voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk!

Elk jaar staat het leven van veel mensen met een beperking en hun hulphond door vuurwerk volledig op zijn kop. Dat moet stoppen!

Een hulphond is een stabiele, betrouwbare hond die graag voor de baas klaarstaat, maar harde vuurwerkknallen zorgen voor angst en paniek waardoor een hulphond tijdelijk en soms zelfs blijvend zijn functie moet neerleggen.

De overlast van onverwachte knallen en flitsen beperkt zich niet tot het uitvallen van de hond. Blinden en slechtzienden zien het vuurwerk niet aankomen, kunnen het daardoor moeilijk ontwijken, schrikken of raken hun oriëntatie kwijt. Mensen met PTSS krijgen vaak herbelevingen en kinderen met autisme worden overmand door angst vanwege de onverwachte knallen.

Het is totaal onnodig dat mensen met een visuele, fysieke of mentale beperking ieder jaar weer met grote dagelijkse problemen moeten kampen rond de feestdagen. De politiek moet verantwoordelijkheid nemen en de veiligheid en leefbaarheid van alle inwoners waarborgen. Dus ook die van mensen met een beperking én hun hulphond.

Met een tijdelijk verbod, zoals we dat dit jaar kennen, begint de ellende voor mensen met een hulphond volgend jaar gewoon opnieuw. Wij eisen een permanent, landelijk geldend verbod op consumentenvuurwerk met strenge handhaving! Heldere en eenduidige regelgeving leidt tot minder letsel, schade, veiligheidsproblemen en maatschappelijke overlast, maar vooral tot een openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk blijft. Alleen zo wordt de jaarwisseling een feest voor ons allen!

 
 

Rond de jaarwisseling ga ik alleen ’s morgens de deur uit, als de vuurwerkafstekers nog slapen. De verjaardag van een vriendin ’s avonds, die sla ik over.

Diënne met blindengeleidehond Toshan

Ja, ik wil dat de decembermaand voor iedereen een feest is

Wij eisen een permanent, landelijk geldend verbod op consumentenvuurwerk met strenge handhaving. Heldere en eenduidige regelgeving leidt tot minder letsel, schade, veiligheidsproblemen en maatschappelijke overlast, maar vooral tot een openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk blijft.

Alleen zo wordt de jaarwisseling een feest voor ons allen!

Teken de petitie right-arrow  
Onze website gebruikt cookies