Quando is een vrolijke pup van 6 maanden oud die wordt opgevoed door één van onze puppypleeggezinnen. Het echtpaar Heleen en Arnoud Hendriks laat hem aan van alles wennen. Dankzij hun liefde, geduld en inzet wordt Quando – als het goed is - een stabiele hond die de opleiding tot geleidehond aankan. 

Vandaag staat er een eerste stadsbezoek op het programma. De instructeur van de afdeling puppypleeggezinnenzorg (PPZ) komt eens in de 6 weken langs bij Quando om te kijken hoe het gaat en om met hem te oefenen.  Ditmaal spreken ze af voor het centraal station van Leiden. Daar mag Quando met de bus en de trein oefenen, want later zal hij vaak met zijn baas met het openbaar vervoer reizen. Spannend!

Wandelende snoepjesautomaat

Nadat Quando van het pleeggezin het commando ‘vrij’ krijgt kan hij PPZ-instructeur Rose Anne blij kwispelend begroeten. Daarna loopt het gezelschap naar de geparkeerde bussen. De PPZ-instructeur neemt Quando mee aan de riem. De pup kijkt gretig naar haar op; eigenlijk ziet hij haar als een wandelende snoepjesautomaat. Omdat de instructeur tijdens elk bezoek veel oefeningen voordoet en hem uitvoerig met lekkers beloont als hij wenselijk gedrag laat zien, is dat niet zo gek natuurlijk.

Pup Quando kijkt omhoog naar zijn instructeur die een snoepje gaat pakken

Pup met lef

Terwijl ze lopen, informeert de PPZ-instructeur hoe het met Quando gaat. ‘Hij durft alles’, vertelt Heleen glunderend. Dat het hondje lef heeft, blijkt als Rose Anne even later met Quando de bus in- en uitstapt. Quando voert de oefening uit alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Daarna is het de beurt aan Heleen. ‘De riem losjes in je hand. Pas een voertje pakken en belonen als de oefening klaar is’, moedigt Rose Anne aan. Het gaat voorbeeldig: ook Heleen krijgt Quando met gemak de bus uit.

Zoeven met de lift

Op naar het treinstation. Daar mag Quando de lange trappen naar het perron nog niet nemen, want dat is niet goed voor zijn onvolgroeide gewrichten. Tijd dus voor de liftoefening. De PZZ-instructeur voert de leergierige pup veel beloningsbrokjes als ze met hem de lift instapt. Het lijkt wel alsof Quando helemaal niet doorheeft dat hij omhoog gaat als het gevaarte in beweging komt. Op deze manier leert hij dat het leuk is om de lift te nemen.

Dolfijntje

Eenmaal op het perron is het even zoeken naar een trein die lang genoeg stil staat om mee te oefenen. Als een conducteur speciaal voor Quando een trein op de rem zet, gaan de deuren open en kan Rose Anne voordoen hoe je het beste met de pup een trein instapt. Ook bij deze oefening is het belangrijk dat de riem van Quando slap hangt, zodat hij genoeg bewegingsruimte krijgt en geen spanning op de riem voelt. De trein in lijkt de toekomstige geleidehond een makkie te vinden, maar dan moet de pup er weer uit. En dit is geen sprinter, maar een trein met een hoge in- en uitstap. 

Met de nodige aanmoediging en voertjes, springt Quando dan toch moedig de trein uit. Hij lijkt wel een dolfijntje. ‘Uiteindelijk moet Quando leren dat hij de trein rustig uitstapt’, legt Rose Anne uit. ‘Maar eerst moet hij het vooral durven en leren zonder angst te doen. De netheid komt later wel.’ Het stadsbezoek zit erop. De eindconclusie van de PPZ-instructeur? ‘De bus en de trein: lekker volop gaan oefenen. Quando is klaar voor deze nieuwe fase.’

Pleeggezin oefent het uitstappen in de trein met de pup

Onze website gebruikt cookies