Inzet zorghonden verstandelijk beperkten

Zorghonden helpen met sociale vaardigheden

Hond met grijze snoet wordt geaaid

Oogcontact zoeken of een complimentje geven; het klinkt simpel, maar mensen met een verstandelijke beperking vinden dit soort sociale vaardigheden vaak ontzettend lastig. Zorghonden kunnen hen hierbij helpen.

Samenwerking met Philadelphia

KNGF Geleidehonden onderzoekt samen met landelijke zorgorganisatie Philadelphia de meerwaarde van inzet van een zorghond voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit blijkt een goede manier om sociale vaardigheden te verbeteren. 

Drie groepen verstandelijk beperkte cliënten van verschillende leeftijden en niveaus krijgen een training met een speciaal opgeleide hond. Samen met de hond, diens begeleider en een vaste therapeut worden er activiteiten en oefeningen gedaan. 

Het project valt onder de noemer Animal Assisted Therapy (AAT). Dit is een vorm van therapie waarin een dier – in dit geval een hond – tijdens opeenvolgende therapiesessies een toevoeging vormt om cliënten bepaalde vaardigheden aan te leren.

Resultaten zorghondenproject positief

Inmiddels gaat het zorghondenproject de laatste fase in en is het onderzoek afgerond. De evaluatie van de inzet van zorghonden bij mensen met een verstandelijke beperking, bracht dusdanig positieve resultaten aan het licht dat Philadelphia het AAT-programma voor hun cliënten in het aanbod van trainingen wil opnemen. Het vervolg van de pilot is begin dit jaar gestart en wordt stapsgewijs aangeboden op nieuwe zorglocaties van Philadelphia. Het doel is om de processen goed te beschrijven, zodat methodiek en training vervolgens eenduidig kunnen worden uitgerold binnen Philadelphia.