Sommige (oud-)militairen, -agenten of mensen met soortgelijke beroepen*, kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere posttraumatische stressstoornis-klachten (PTSS). Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de buddyhond PTSS praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries.

*Wij leveren onze buddyhonden PTSS alleen aan (oud-)geüniformeerden. De vraag naar buddyhonden voor mensen met PTSS overstijgt het aanbod van deze honden, en om de juiste begeleiding te kunnen blijven leveren, hebben wij voor deze specifieke doelgroep gekozen. Lees meer.

Met buddyhond Bonsaï kan ik weer genieten

Client Erik

Samenwerking het Nederlands Veteraneninstituut

KNGF Geleidehonden en het Nederlands Veteraneninstituut werken sinds 2012 samen aan de opleiding van buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis. Het Nederlands Veteraneninstituut is een landelijke organisatie die steun biedt aan (oud-)geüniformeerde beroepsgroepen na ingrijpende ervaringen. Het project wordt nauwgezet begeleid door ervaren hondeninstructeurs en deskundigen op het gebied van PTSS. (Oud-)geüniformeerden die baat kunnen hebben bij een buddyhond, worden onder begeleiding van het Nederlands Veteraneninstituut geselecteerd.

Het onderzoeken van het effect van buddyhonden op de kwaliteit van leven van cliënten is een belangrijk onderdeel in de samenwerking. KNGF Geleidehonden en het Nederlands Veteraneninstituut hechten er waarde aan om op basis van onderzoeksresultaten te kunnen onderbouwen of de buddyhond een bewezen doelmatig en volwaardig hulpmiddel kan zijn.

Training op specifieke behoeften

KNGF Geleidehonden zorgt ervoor dat onze buddyhonden PTSS een rustig, stabiel en sociaal karakter hebben. Deze honden zijn uit het juiste hout gesneden om buddyhond te zijn. Ze zijn goed opgevoed, gehoorzaam en getraind in het omgaan met situaties die voor hun baas moeilijk zijn. De training wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften. De vervolgtraining wordt, nadat ze de geleidehondenschool verlaten, zo veel mogelijk afgestemd op de specifieke behoeften van de aanvrager. Het gaat dus voor een groot deel om maatwerk.

Steun de opleiding van deze buddyhonden


Buddyhond PTSS workshop

Ook een zorgvuldig geselecteerde huishond kan vaardigheden leren om een (oud-)geüniformeerde met PTSS te helpen bij dagelijkse uitdagingen. Hiervoor heeft KNGF Geleidehonden de buddyhond PTSS workshop ontwikkeld. 
Buddyhond PTSS workshops

Onze website gebruikt cookies