Buddyhond PTSS

Het leven weer aankunnen

Buddyhond loopt mee in het defile omringd door mannen in militaire kleding

Sommige (oud-)militairen, -agenten of mensen met soortgelijke beroepen, kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere posttraumatische stressstoornis-klachten (PTSS). Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de buddyhond PTSS praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries.

Met buddyhond Ursus voel ik me volkomen veilig.

Joyce Schuijt

Samenwerking Stichting de Basis

KNGF Geleidehonden en Stichting de Basis werken sinds 2012 samen aan de opleiding van buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis. De Basis is een landelijke organisatie die steun biedt aan (oud-)geüniformeerde beroepsgroepen na ingrijpende ervaringen. Het project wordt nauwgezet begeleid door ervaren hondeninstructeurs en deskundigen op het gebied van PTSS. (Oud-)geüniformeerden die baat kunnen hebben bij een buddyhond, worden onder begeleiding van de Basis geselecteerd.

Het onderzoeken van het effect van buddyhonden op de kwaliteit van leven van cliënten is een belangrijk onderdeel in de samenwerking. KNGF Geleidehonden en de Basis hechten er waarde aan om op basis van onderzoeksresultaten te kunnen onderbouwen of de buddyhond een bewezen doelmatig en volwaardig hulpmiddel kan zijn.

Training op specifieke behoeften

KNGF Geleidehonden zorgt ervoor dat onze buddyhonden PTSS een rustig, stabiel en sociaal karakter hebben. Deze honden zijn uit het juiste hout gesneden om buddyhond te zijn. Ze zijn goed opgevoed, gehoorzaam en getraind in het omgaan met situaties die voor hun baas moeilijk zijn. De training wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften. De vervolgtraining wordt, nadat ze de geleidehondenschool verlaten, zo veel mogelijk afgestemd op de specifieke behoeften van de aanvrager. Het gaat dus voor een groot deel om maatwerk.

Buddyhond PTSS workshop

Ook een zorgvuldig geselecteerde huishond kan vaardigheden leren om een (oud-)geüniformeerde met PTSS te helpen bij dagelijkse uitdagingen. Hiervoor heeft KNGF Geleidehonden de buddyhond PTSS workshop ontwikkeld.


Bekijk ook

Informatiemiddag buddyhond     Video's van PTSS buddyhond    

Buddyhond PTSS workshop     Vraag een buddyhond PTSS aan

Onze website gebruikt cookies