Normaal gesproken (vóór de uitbraak van corona) ging onze ambassadeur Martine Muizelaar met haar blindengeleidehond Hino op pad om levendige voorlichtingen en gastlessen te geven op scholen en bij organisaties. Nu doet zij dat vooral online! Hoe dat werkt, lees je hier. 

Wat kunnen de mensen verwachten bij een voorlichting/gastles?

Een interessante, leuke en interactieve meeting via Zoom of Teams! Er is gelegenheid om vragen te stellen en mooie foto’s of filmpjes te laten zien. Vooraf bespreken we met de aanvrager wat er besproken wordt tijdens de gastles. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er op een basisschool een bepaald thema wordt behandeld zoals ‘hoe is het om te leven met een beperking en hoe doe je dat?’ of over ‘niet alledaagse beroepen’. Dan kan ik (of een van onze andere  ambassadeurs) daarop inspelen. Misschien gaat het wel over ‘milieu’ en ‘het inzamelen van doppen’. Ook daar kan ik aandacht aan besteden. Desgewenst sturen we vooraf infomateriaal zoals braillekaarten, ervaringsbrilletjes of info over KNGF Geleidehonden. Nodig een gastspreker uit

Waar gaat jouw verhaal over?

Ik vertel over mijn leven met mijn geleidehond Hino. Over hòe Hino geleidehond is geworden; van zijn geboorte en scholing tot aan de komst bij mij als zijn geleidehondenbaas. Over hoe goed Hino mij heeft geholpen om meer zelfstandig te worden en dat hij mij meer zelfvertrouwen heeft gegeven. Mede dankzij hem, heb ik mezelf teruggevonden en sta ik nu beter in het leven dan ooit tevoren! Ik laat ook een filmpje zien over bijvoorbeeld het grote terrein en de kennel bij KNGF Geleidehonden.

Voorheen gaf je altijd live gastlessen; hoe is het om nu online je verhaal te vertellen?

Dat was in het begin wel wennen. De interactie is heel anders dan in het ‘echt’. Je moet er goed op letten dat je niet door elkaar gaat praten. Omdat ik ook gehoorproblemen heb, zet ik een schrijftolk in, dan kan ik sneller reageren. Dat is een tolk die gesproken tekst uittypt. Het vertellen gaat heel goed, met Hino aan mijn zijde.

Over Hino gesproken. Komt hij ook in beeld én hoe vindt hij dat?

Ja, Hino komt zeker in beeld. Ik heb achter mij een logeerbed staan. Normaal mag hij daar niet op liggen maar tijdens een online gastles wel. Zo is hij voor iedereen goed in beeld. Hij vindt die ‘media aandacht’ wel leuk! En de kinderen die luisteren naar mijn voorlichtichting vinden het geweldig om een echte geleidehond te zien, al is het dan via het scherm.

Je hebt laatst een gastles voor een groep leerlingen gehouden; hoe ging dat?

De leerlingen zaten aandachtig naar het scherm te kijken en te luisteren. Zij hadden vooraf de opdracht van de juf gekregen om te wachten met vragen stellen, zolang ik aan het woord was. De vragen kwamen na mijn praatje gelijk los, zoals: hoe vindt u het om slechtziend te zijn? Of: weet de hond zelf de weg? Het was leuk om hierover met de leerlingen te praten.

Kinderen in de klas met een speciale bril op om te voelen hoe het is met minder zicht

Onze website gebruikt cookies