Aan nabestaanden vragen wij altijd of ze met eigen ogen willen zien waar de erfenis naartoe gaat die hun overleden dierbare ons heeft gegund. Drie zussen kwamen daarom naar ons opleidingsterrein voor een rondleiding en waren diep ontroerd.

Er zijn gelukkig meer mensen die KNGF Geleidehonden in hun nalatenschap opnemen. Dankzij die inkomsten kunnen we één op de twee honden opleiden. De impact van deze bron van inkomsten is ontzettend groot: een zelfstandiger en mobieler leven voor mensen met een beperking of stoornis. ‘Als er een nalatenschap openvalt waarin KNGF Geleidehonden is opgenomen, krijgen wij daarvan bericht’, vertelt onze adviseur Nalatenschappen Patricia Elings.

Prachtig gebaar

Eind vorig jaar overleed Ans en zij liet aan KNGF Geleidehonden een mooi bedrag na via een legaat in haar testament. Een prachtig gebaar. ‘De overledene kunnen we dan niet meer bedanken, maar we laten altijd aan de nabestaanden weten dat we ontzettend dankbaar zijn voor de steun die we hebben mogen ontvangen’, vertelt Patricia. ‘Daarbij nodigen we hen altijd uit voor een bezoek aan ons opleidingscentrum in Amstelveen om te zien waar we de nalatenschap aan besteden.’ Zo kregen ook de drie zussen van Ans de vraag of ze naar Amstelveen wilden komen. Dat wilden de zussen wel en op de eerste vrijdag in november toog het drietal naar de geleidehondenschool.

Dieren en gehandicapten

‘Uw zus was een echte dierenliefhebber?’ vraagt Patricia als het gezelschap aan een kopje koffie zit. ‘Jazeker’, antwoordt een van de zussen. ‘Ze heeft in haar leven veel gereisd en was altijd onder de indruk van alle dieren die ze te zien had gekregen. Of het nou om wilde dieren in Zuid-Afrika ging of de honden die een slee voorttrokken in Finland. Daarbij had ze ook een paramedische achtergrond. Ze had daarom zowel veel met dieren als met gehandicapten. KNGF Geleidehonden leidt honden speciaal op voor mensen met een handicap. Dus op die manier kon ze beide voorliefdes combineren en steunen via haar nalatenschap.’

Geleidehondenbeleving

Patricia en het gezelschap praten nog wat verder over Ans en daarna sluit het drietal aan bij de geleidehondenbeleving. Tijdens deze middag krijgen bezoekers de mogelijkheid om via een speciale simulator te ervaren hoe het is om blind met een geleidehond door Amsterdam te lopen. Een ambassadeur vertelt een ontroerend verhaal over zijn geleidehond en er staat een bezoek aan de kennel op het programma.

‘Nieuw voor ons’

Als eerste is het de beurt aan John de Roode. Hij vertelt hoe zijn buddyhond Niels zijn leven 180 graden heeft gedraaid. Dankzij Niels durft hij er weer op uit te gaan en komt hij onder de mensen. Ook helpt Niels hem door zijn depressieve periodes heen komen. De zussen luisteren aandachtig. ‘Het fenomeen blindengeleidehonden kenden we wel, maar dat er ook honden zijn voor psychische problematiek is nieuw voor ons’, is hun reactie. ‘Wat goed dat deze honden er ook zijn.’

Bezoek aan de kennel

Daarna nemen John en vrijwilliger Wil, die de middag begeleidt, het gezelschap mee naar de kennel. ‘Wat ziet het er hier geweldig uit en zo goed georganiseerd.’ In de kennel legt John van alles uit. Over de inrichting, de werkwijze en de training. Als laatste is het tijd om zelf het gemak van een geleidehond te ervaren. Alle drie de zussen stappen de simulator op en maken een virtuele tocht met blindengeleidehond Nova.

‘Goed dat we geweest zijn’

‘Hier moeten meer mensen kennis van krijgen’, luidt hun eindoordeel. ‘We gaan het zeker promoten. Jammer dat we hier niet met Ans naartoe zijn gekomen toen ze nog leefde, zodat ze het ook met eigen ogen had kunnen zien. We zijn ontzettend blij dat we zijn gaan kijken. We weten nu in ieder geval zeker dat haar geld goed wordt besteed!’

Meer weten over nalaten aan KNGF?

Praktische informatie

U kunt op verschillende manieren nalaten aan KNGF Geleidehonden. Wij zetten graag alle praktische informatie voor u op een rij.

Magazine aanvragen

Alles even rustig nalezen? Vraag dan vrijblijvend ons magazine over nalaten aan KNFG Geleidehonden aan.

Terugbelverzoek

Heeft u vragen, of wilt u advies over nalaten aan KNGF? Patricia Elings, adviseur nalatenschappen, staat u graag te woord.

Neem contact met ons op

/storage/configurations/geleidehondnl/uploads/employee/image/original/594a745997333.jpg

Patricia Elings

Adviseur Nalatenschappen

Onze website gebruikt cookies