Regelmatig zetten we een werkende hulphond in het zonnetje. Een welverdiende ‘werknemer van de ma(a)nd’. Deze keer is dat blindengeleidehond Nuba! Lees hieronder waarom zij deze titel heeft verdiend.

Ruud had jarenlang zijn eigen onderhouds- en revisiebedrijf en reisde de wereld over om projecten te leiden. Tot hij een aantal jaar geleden plotseling zijn zicht begon te verliezen. Voor Ruud was dit het begin van een grote verandering in zijn leven: van zelfstandig ondernemer werd hij afhankelijk van hulp.

Streep

In maart 2018 werd Ruud wakker met een streep door zijn gezichtsveld. Onder die streep zag hij niks meer. Een paar dagen later werd zijn linkeroog troebel en viel zijn rechteroog voor een kwart uit. Toen Ruud werd opgenomen in het ziekenhuis, bleken zijn oogzenuwen af te sterven. Waarom? De artsen hadden geen idee, maar langzaam verloor Ruud zijn zicht.

Werken ging niet meer. Tijdens een revalidatieperiode leerde Ruud omgaan met zijn blindheid. Zo leerde hij leerde lopen met een stok, koken en computervaardigheden. Ook hoorde hij over het fenomeen blindengeleidehond. Ruud: ‘Ik kende niemand die blind was, laat staat iemand met een blindengeleidehond’. Hij was onder de indruk en besloot zich aan te melden bij KNGF Geleidehonden.

Zelfstandiger

Inmiddels wordt Ruud vergezeld door geleidehond Nuba. Het was wennen, maar het vertrouwen groeide en dankzij Nuba kon Ruud zich steeds beter zelfstandig redden. Er gingen weer deuren open!

Bijzonder!

Bijzonder!

Blindengeleidehonden worden getraind om aan de linkerkant van de cliënt te lopen. Echter kon dat niet voor Ruud. Door een ongeluk heeft hij een stijf been, en daarom was het noodzakelijk dat zijn geleidehond rechts leerde lopen. Nuba is dus anders getraind: zij loopt aan de rechterkant van Ruud!

Bij het bedrijf Facta kreeg Ruud de kans om aan de slag te gaan als projectleider. Richard, leidinggevende van Ruud, vertelt: ‘Ruud is een vakexpert. Met een vleugje humor zet hij zijn expertise in om bestaande en nieuwe relaties aan ons te binden, projecten te ondersteunen en klanten te bezoeken. En Nuba is bij alles betrokken. Ze houdt altijd een oogje in het zeil en zorgt ervoor dat hij zich veilig door de kantoren kan bewegen.’

Als Ruud bij klanten op bezoek gaat, neemt hij zijn hulphond uiteraard met zich mee. En ook daar worden ze met open armen ontvangen. Nuba zorgt met haar aanwezigheid voor bijzondere gesprekken.

Uitlaatplanning

Richard vertelt verder: ‘Alle collega’s zijn gek op Nuba. Iedereen geniet van haar aanwezigheid en ze zorgt voor een positieve sfeer op de afdeling. Ze ligt het liefst heerlijk in haar mand bij Ruud, maar maakt ook graag een ommetje langs de bureaus. Dan sleept ze altijd een knuffel-aap met haar mee. Ruud laat Nuba zelf natuurlijk graag even uit tussen de middag, maar ook collega's maken graag een ommetje met haar. Er onstaat dan een hele uitlaatplanning: de collega's prikken momenten in Ruuds agenda waarop ze met Nuba gaan wandelen. Dat levert zoveel afspraken op, dat Ruud het overzicht soms helemaal kwijt is! Maar Nuba komt niks tekort.’

Medewerker van de maand Nuba

KNGF opent werelden!

Het is onze missie om mensen meer vrijheid en zelfstandigheid te geven met behulp van een professioneel opgeleide hond. Dan houden onze cliënten meer energie overom bijvoorbeeld te kunnen werken. Wil je meer lezen over hoe je om moet gaan met een hulphond?

Folder: Hond over de vloer


Onze website gebruikt cookies