Van weigering naar prachtig Vaderdagcadeau

Hasse in zijn buddyhondtuig

Stel, je wilt heel graag het afzwemmen van je kinderen bijwonen. Vanwege PTSS kun je er alleen op uit met een buddyhond aan je zijde. Maar een hond meenemen naar een zwembad, kan dat wel? Angelique, de partner van Raymond die veel steun heeft aan zijn buddyhond Hasse, vertelt hoe zij dat hebben aangepakt.

Angelique: ‘De donderdag voor Vaderdag kregen we te horen dat onze twee jongste kinderen, Dominique en Dimitri, mochten afzwemmen voor hun A-diploma. De zwemleraar had er geen enkele moeite mee dat buddyhond Hasse mee zou komen, maar omdat hij het bad huurt van het plaatselijke zwembad was zijn advies om daar even na te vragen of dit wel mogelijk was. Mijn man heeft PTSS en maakt gebruik van buddyhond Hasse. Hasse gaat ook altijd mee naar winkels, en zelfs in het ziekenhuis is Hasse gewoon welkom. We zagen dan ook niet echt een reden waarom Hasse niet mee zou kunnen.

Eerste reactie was ‘nee’

Die vrijdag hebben we gebeld met het zwembad en de eerste reactie was ‘nee’. Met als uitleg dat de hond niet welkom was in verband met de hygiëne. Ook zouden er mensen of kinderen kunnen zijn die bang zijn voor honden (dan zouden de kinderen misschien minder goed zwemmen?).
Onze eerste reactie was ‘hè, wat jammer’. Maar ik had ook ergens iets gelezen over het niet meer mogen weigeren van honden in functie. Sinds juli 2016 is er landelijke wetgeving waarin verplichte openstelling van openbare gelegenheden voor mensen met een handicap én geleidehond of assistentiehond is vastgelegd. 

Desnoods met sokjes aan

Ik begrijp best dat men huiverig is voor hondenharen, maar er zijn ook genoeg mensen met schimmeltjes, wratten of haaruitval die ook gebruikmaken van het bad. En de hond zou desnoods hoesjes of sokjes aan kunnen doen, want we zouden door de douche moeten lopen om in het bad te kunnen komen. De tribune van het zwembad is namelijk alleen via het zwembad toegankelijk.

Na intern overleg was het goed

Een dag later werd ik echter alweer teruggebeld door het zwembad. Ze hadden intern overlegd. En na wat heen en weer bellen met ons, mocht Hasse toch naar binnen. Wel werd er gevraagd om hem op een handdoek te laten zitten en liggen en als het kon Hasse over de natte douchevloer heen te tillen. Gelukkig kwam de zwemleraar met het lumineuze idee om ons via het magazijn naar binnen te laten gaan. Daardoor hoefden we niet te wachten met alle mensen en drukke kinderen (ook fijn voor Raymond) en konden we aan de zijkant plaatsnemen.

Mooiste Vaderdagcadeau

Dominique en Dimitri hebben OP Vaderdag beiden hun diploma A gehaald, een mooier Vaderdagcadeau kon papa niet krijgen: zelf zien dat zijn kinderen deze mijlpaal hebben bereikt, met buddyhond Hasse aan zijn zijde. Nu mogen ze eindelijk mee met papa om te gaan vissen.’

Onze website gebruikt cookies