Marjolein Stolwijk volgde de PAWS-cursus: ‘Wij hebben er als gezin superveel aan gehad. Vooral omdat we van de cursus hebben geleerd dat je echt niet altijd een professioneel getrainde hond nodig hebt.’

‘Onze oudste dochter Roos (14) heeft de diagnose autisme en daarbij een gediagnosticeerde angststoornis. De kinderpsychiater die ze in 2019 had, bracht de mogelijkheid van een hond ter sprake. Mijn man was niet enthousiast. Hij had het niet op honden vanwege een vervelende ervaring uit zijn jeugd. We vonden de PAWS-cursus en besloten om die eerst maar eens te volgen en dan te beslissen of een hond voor ons een optie zou zijn.

Maatje nodig

De cursus heeft ons erg geholpen in de keuze om WEL een hond te nemen. Via de cursus leerden we dat een hond helemaal niet zo specialistisch hoeft te zijn en dat een huishond, mits op de juiste manier opgevoed, veel kan betekenen. Bij ons in huis is er vooral angst en geen woede. Wij hadden dus een hond nodig die als een maatje zou fungeren voor Roos, zodat onze oudste dochter af en toe een uurtje alleen thuis durft te zijn en dat ze alleen naar boven durft. Het lijken allemaal kleine dingen, maar voor ons zijn ze heel groot.

Hond is geen wondermiddel

Tijdens de cursus leerden we dat een pup voor ons gezin echt geen optie is. Het liefst had ik natuurlijk zo’n schat van een pup in mijn armen gesloten, maar die kleine tandjes die overal in bijten zou bij ons thuis alleen maar voor angst hebben gezorgd en dan schiet een hond zijn doel voorbij. Je krijgt een goed beeld van wat je kan en mag verwachten van een hond, want een wondermiddel is het ook niet.
De samenstelling van de groep vond ik erg fijn. Een deel had al een hond en een deel ook niet, maar alle deelnemers hadden een kind met autisme en je herkende elkaars verhalen. Dat heb ik als zo prettig ervaren dat ik besloot om in onze regio een oudercontactgroep op te zetten voor ouders van kinderen met autisme.

Roos en labradoodle matz knuffelen op de grond

Geschikte hond vinden

Waar wij verder veel aan hebben gehad, zijn de tips voor de zoektocht naar een goede hond. We kregen bijvoorbeeld de tip om je in te schrijven bij rasverenigingen. Dat hebben we gedaan en dat heeft uiteindelijk geleid tot onze labradoodle Matz. Zonder de cursus zouden we daar nooit aan gedacht hebben. We wisten dat onze zoektocht lang en moeilijk zou zijn, maar toen kregen we via de rasvereniging de oproep dat er een labradoodle van een half jaar werd aangeboden. Matz werd uit alle belangstellenden aan ons toevertrouwd. Hij had toen alle puppy-cursussen gevolgd. Voor ons was hij echt een lot uit de loterij.

‘Matz doet ons hele gezin goed’

Uiteindelijk duurde het heus nog wel even voordat onze dochter aan Matz was gewend, want een hond van een half jaar is ook nog jong en onvoorspelbaar. Maar we merkten ook dat hij een hele relaxte hond was en super enthousiast. Hij reageerde altijd blij. Dat was voor onze dochter prettig. En toen kwam het moment dat ze inderdaad samen met Matz alleen naar boven durfde. Hoe bijzonder!

 

Matz doet Roos en ons hele gezin goed. Ik zie dat Roos in huis zelfstandiger opereert en ze kan nu soms een uurtje alleen thuis zijn. Dat geeft ons ook iets meer ruimte.

Even knuffelen bij verdriet

Matz zorgt ervoor dat Roos naar buiten gaat, want meegaan met Matz uitlaten, dat durft ze. Via Matz kan ik Roos ook dingen leren. Ze vindt het leuk om met hem te spelen, maar als je niks tegen hem zegt dan komt Matz niet. Dus moet ze contact met hem zoeken. In haar signaleringsplan bij de psychiater stond laatst dat ze graag even met Matz knuffelt als ze erg verdrietig is, ook dat zien wij thuis terug.
Afgelopen zomer waren we zonder Matz aan de Franse kust. Roos heeft de hele vakantie niet gezwommen. Toen we weer thuiskwamen en met Matz bij zwemwater waren, ging Roos wel zwemmen. Ze zag dat Matz het ook een beetje spannend vond en samen gingen ze het water in. Toen besefte ik weer hoeveel verschil Matz maakt in ons leven en hoe belangrijk hij voor ons is.

Goede afweging

Ik zou ouders adviseren: ga gewoon die cursus volgen! Helemaal als je twijfels hebt. Juist daarna kun je een goede afweging maken. Zonder cursus hadden wij waarschijnlijk geen hond genomen, dus ik ben heel blij dat wij PAWS hebben gedaan. En mijn man? Die is inmiddels verzot op die hond.’

Onze website gebruikt cookies