Foto's: Jessica Betram Photography. 

Ron Weert is de vader van Isa (7). In dit blog vertelt hij over de bijzondere band van zijn dochter met haar buddyhond Vespa.

‘Isa (7) heeft een aandoening waarbij zich goedaardige tumoren ontwikkelen, ze heeft daar bovenop de pech dat ze ook in haar hoofd groeien. Een half jaar voordat Vespa in ons leven kwam, werd ze opeens blind doordat haar oogzenuw was beschadigd door een hersentumor. Ik heb toen contact gezocht met KNGF Geleidehonden om te informeren of we een blindengeleidehond voor Isa konden krijgen. De medewerker aan de telefoon legde me echter uit dat je volwassen moet zijn om goed met een geleidehond te kunnen werken. Je moet bijvoorbeeld heel punctueel zijn. Het verhaal van Isa, haar ziekte en haar plotselinge blindheid, maakte dat de medewerker opperde of een buddyhond Isa zou kunnen bijstaan.

Isa kon het gezelschap goed gebruiken

Een buddyhond geeft steun, gezelschap, structuur, vertrouwen en plezier. Dat kon Isa goed gebruiken, want door haar ziekte is ze veel vriendjes kwijtgeraakt. Kinderen zijn wat dat betreft keihard. Die zeggen gewoon: “Ik wil niet met je spelen, want je ziet toch niks!” Of ze kwamen een kwartiertje verplicht langs, maar waren dan ook zo weer weg. Een buddyhond leek ons daarom erg welkom.
Er volgden gesprekken en een medewerker van de geleidehondenschool kwam ons thuis bezoeken, waarna Isa op de wachtlijst mocht. De medewerker vertelde er wel bij dat het zomaar 1,5 jaar kan duren voordat er een buddyhond beschikbaar is.

Vespa kwam op het juiste moment

Toen we hoorden dat we Vespa zouden krijgen, was dat een bijzonder moment. We kwamen net het ziekenhuis uitlopen waar we slecht nieuws hadden gekregen. Isa bleek allergisch te zijn voor de chemo die de tumoren moet laten slinken. Ook al gaat het om goedaardige tumoren, als ze in je hoofd zitten, is dat net zo erg als kwaadaardige. Ik zag dat ik een gemiste oproep had van KNGF Geleidehonden en zei nog tegen Isa’s moeder: “Misschien hebben ze wat voor ons?” Zij dacht dat het veel te vroeg was, omdat we pas twee maanden op de wachtlijst stonden. Ik belde terug en kreeg tot onze grote verrassing te horen dat ze buddyhond Vespa aan Isa wilden koppelen.

‘Isa hoeft niet meer alles met ons te doen’

Vespa is nu een jaar bij ons. Vespa is echt haar vriend en een grote steun. Het hebben van een buddyhond geeft Isa een zekerder gevoel. Sinds Vespa er is, hoeft Isa niet meer altijd alles met mama, papa, oma of opa te doen. Vespa vindt het prima wat Isa allemaal met haar doet, want ze is een echte kindervriend. Vespa geeft geen kik als Isa doktertje met haar speelt en even de speelgoedstethoscoop tegen haar vacht druk. Isa kan hele verhalen kwijt bij Vespa of gewoon lekker bij haar liggen.

Vespa helpt Isa bij haar ontwikkeling

Vespa helpt Isa ook bij haar ontwikkeling. Zo helpt Vespa Isa bij het alleen zijn en dingen zelf doen. Isa is een meisje van 6 en net als andere kinderen wil ze kunnen groeien door te doen. Ook al ziet ze bijna niets meer. Sinds kort mag ze Vespa alleen uitlaten op een hondenuitlaatveldje vlak bij ons huis. Isa gaat dan zichzelf aankleden, doet het dekje bij Vespa om, pakt haar stok en gaat erop uit. Ik loop er stiekem achteraan en het ontroert me het duo zo te zien. Vespa is een erg onzeker hondje, daar is ze op afgekeurd, maar als ze samen op pad gaan, dan zie ik ze allebei heel zeker weglopen. Ik denk echt dat ze elkaar aanvullen. Buddyhond Vespa betekent alles voor ons!’

Onze website gebruikt cookies