Veelgestelde vragen over: algemeen

Ik wil graag een spontaan bezoek aan KNGF Geleidehonden brengen. Kan dat?

Helaas is het niet mogelijk om spontaan bij ons langs te komen. De honden zijn overdag met de trainers op pad voor hun opleiding. Na een lange trainingsdag hebben de honden tijd nodig om met elkaar te spelen of uit te rusten. Bezoek zou te veel onrust meebrengen. Wel is het mogelijk om je aan te melden voor een rondleiding, je krijgt dan een inkijkje bij onze organisatie. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden. 

Organiseert KNGF Geleidehonden open dagen?

Wij organiseren informatiemiddagen speciaal voor visueel gehandicapten en hun begeleiders. Op deze manier kunnen zij zelf ervaren wat een blindengeleidehond voor hen kan betekenen. Ook voor de assistentiehond organiseren wij regelmatig een open middag. Daarnaast organiseren wij jaarlijks een donateursdag. Deze zijn niet vrij toegankelijk, hiervoor worden persoonlijke uitnodigingen verzonden.

Kan ik een gastles krijgen over KNGF Geleidehonden?

Wij beschikken over een breed ambassadeursnetwerk van geleidehondengebruikers en een aantal pleeggezinnen die graag meer vertellen over ons bijzondere werk. Er zijn verschillende mogelijkheden: een KNGF-ambassadeur kan een gastles geven op een school, een lezing geven op de vereniging of een presentatie tijdens een evenement.

Ik heb een klacht over een (fondsenwervende) activiteit van KNGF Geleidehonden. Waar kan ik terecht?

Wij zijn blij dat je de moeite neemt een klacht aan ons door te geven. Dit geeft ons de mogelijkheid iets goed te maken, uit te leggen en ervan te leren. KNGF Geleidehonden heeft een uitgebreide klachtenprocedure, die voldoet aan de eisen van het CBFNeem contact met ons op over de klacht. De klacht wordt altijd vertrouwelijk en persoonlijk behandeld.

Hoe komt KNGF Geleidehonden aan de financiele steun voor haar werk en hoe wordt deze gebruikt?

KNGF Geleidehonden is een missie gedreven organisatie met als doel mensen met een beperking te ondersteunen met een professioneel getrainde hond. Om ons werk uit te kunnen voeren zijn wij grotendeels afhankelijk van de financiële steun van onze donateurs. KNGF Geleidehonden krijgt als aanbieder van zorg een klein deel van de kosten van sommige honden vergoed van de zorgverzekeraars. Voor het overgrote deel moeten wij aanvullend fondsen werven. Uiteraard waarderen wij deze steun enorm en gebruiken deze dan ook zeer zorgvuldig voor deze belangrijke missie. Over de besteding van onze financiële middelen zijn wij graag open en transparant in onze jaarberichten.

Wat kost de opleiding van een hulphond?

Deze zijn verschillend per carriere, maar de gemiddelde kosten voor de opleiding van een professioneel opgeleide hond zijn €40.000. Deze kosten hebben betrekking op de hele loopbaan van de hond: vanaf geboorte tot en met pensioen. Ook de begeleiding van cliënten en nazorg vallen hieronder. Op deze pagina zie je hoe deze kosten opgebouwd zijn.

Hoe wordt het geld van KNGF Geleidehonden besteed en wat verdient de directeur?

Tegenwoordig zijn de besteding van binnengekomen donaties en het salaris van de directeur veelbesproken onderwerpen en daarvoor hebben wij alle begrip. Wij vinden het als maatschappelijke organisatie belangrijk om kostenbewust te zijn en een zo groot mogelijk deel van onze inkomsten te besteden aan onze doelstellingen. Daarom leggen wij in ons jaarbericht en jaarverslag transparant verantwoording af over onze bestedingen en behaalde resultaten.

Wat zijn de groeiplannen van KNGF Geleidehonden?

In Nederland is een groot tekort aan geleidehonden. Onze wachtlijsten lopen vol, en uit onderzoek blijkt dat de behoefte aan geleidehonden in de toekomst verder zal toenemen. Mensen moeten lang wachten op hun hond en dat is geen goede ontwikkeling. Daarom is KNGF gestart met een ambitieus groeiplan. We werken toe naar een verdubbeling van het aantal geleverde honden, zodat we veel meer cliënten kunnen helpen. Niet alleen blinde of slechtziende cliënten, maar juist ook mensen die we kunnen helpen met een assistentiehond of een buddyhond. In 2021 mobiliseren we de organisatie en iedereen die ons erbij kan helpen, om de voorwaarden voor deze groei te scheppen. Zodra corona onder controle is, vliegen we uit de startblokken. We verwachten dat we rond 2023 de eerste voorzichtige resultaten van dit groeiplan gaan zien. Meer over onze groeiplannen is in deze Uitgelaten editie te lezen.

Ik ben O&M-instructeur. Kan ik meer informatie ontvangen over de blindengeleidehond voor mijn client?

In het handboek ‘Een blindengeleidehond voor uw cliënt’ lees je wat de geleidehond kan betekenen voor iemand met een visuele beperking, wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een geleidehond en hoe de aanvraagprocedure eruit ziet. Vraag het digitale handboek aan door een mail te sturen naar service@geleidehond.nl.

Blijf op de hoogte van het werk van KNGF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer video's en verhalen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg regelmatig een inkijkje in de training en opleiding van onze hulphonden.

Meld je aan

Vind ons leuk op Facebook

Lees mooie verhalen over onze cliënten en hun honden, een inkijkje in onze trainingen en regelmatig handige (honden)tips en leuke acties!

Word fan op Facebook

De mooiste inkijkjes op Instagram

We nemen je mee tijdens de training, verblijf op school en je ziet natuurlijk ook de liefste pups en kennelkatten voorbij komen.

Volg ons op Insta
Onze website gebruikt cookies